Klaus Iohannis avertizează că urmează o bulversare fiscală

Share

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că măsurile fiscale anunțate de Guvern vor complica problemele, în loc să le rezolve.

Iohannis, lumină între naţiuni pentru susţinerea protestelor #REZIST

Este prima dată când acesta ia atitudine după ultimul val de măsuri fiscale anunţate de Cabinetul Tudose şi de ceilalţi oficiali PSD – ALDE.

Acest pachet (n.r. — de măsuri fiscale), după părerea mea, nu este clamata revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală.

, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni. În ceea ce privește trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și reducerea impozitului pe venit, șeful statului a susținut că, la prima vedere, acestea sunt un lucru interesant. Dar că “mai degrabă complică problemele, decât să le rezolve”.

Klaus Iohannis: Transferăm ori nu transferăm?

De exemplu, coaliția de guvernare PSD — ALDE spune că transferă contribuțiile sociale la angajat. Dar vine, pe de altă parte, cu acea nouă taxă de solidaritate, cum au numit-o, sau ceva similar, de 2,25%, care rămâne la angajator. Păi noi transferăm ori nu transferăm? În realitate, transferăm parțial.

, a spus Iohannis. Klaus Iohannis a arătat că a făcut un calcul folosind datele comunicate public, pe salariul mediu brut pe economie, care este de 3.329 de lei. Creșterea prin măsurile anunțate de Guvern ar fi de 3 lei.

Klaus Iohannis despre marea revoluţie fiscală de 3 lei

Deci, marea revoluție fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care a câștigat sau care câștigă acum 2.335 de lei încă 3 lei în plus. Este caraghios. Nu că e rău că ar câștiga. Și eu îmi doresc să câștige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD — ALDE că, prin transferarea CAS-ului, prin scăderea impozitului pe venit, ar crește salariul este pur și simplu falsă.

Crește cu 0,1%, adică cu acei 3 lei, pentru salariul mediu brut. Crește cu un pic mai mult pentru salariul minim, fiindcă a fost modificat, nu din alte motive. Păi, dacă politica PSD — ALDE vizează sau are ca ultim argument creșterea salariilor, ele de ce nu cresc? De ce este nevoie de această mega-țopăială fiscal bugetară?

, s-a întrebat retoricșeful statului.

Au nu cumva vor scădea?

Klaus Iohannis a mai atras atenţia că există îngrijorări în mediul economic că salariile vor scădea în urma acestor măsuri. Șeful statului a comentat și măsura anunțată de Guvern, referitoare la scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Nu cred că astfel vom îmbunătăți pensia românilor. Ceea ce se dorește va duce implicit la scăderea pensiei aferente Pilonului II și nu cred că este un lucru bun.

, a declarat Iohannis. El a afirmat că, în opinia sa, măsurile anunțate de Guvern și calculele făcute sunt cârpeli. Șeful statului a arătat că în privința cadrului fiscal-bugetar există multiple preocupări, avertismente, discuții în spațiul public și acțiuni ale sindicatelor.

Am cam luat-o pe arătură

Comisia Europeană (…) a declanșat procedura de deviație semnificativă în privința deficitului bugetar. (…) Adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, cum se spune popular. Am pierdut ceea ce se numește predictibilitate și sustenabilitate. (…)

Această predictibilitate este vitală pentru o economie sănătoasă. La fel cum sustenabilitatea este vitală, adică să avem politici publice și măsuri care permit o creștere în continuare.

, a spus Klaus Iohannis.

Share