Jeffrey Sterling (CIA), avertizor de integritate, victimă în SUA

Share

Reporters Without Borders (RSF) este profund îngrijorată de precedentul creat în  Statele Unite, în privinţa condamnării fostului ofiţer operativ CIA Jeffrey Sterling.

Sterling a fost condamnat pentru că a divulgat informaţie clasificată reporterului de la New York Times, James Risen. Acum se află în închisoare pentru că a stat de vorbă în mod regulat cu jurnalistul, după ce a fost condamnat numai pe probe circumstanţiale.

Pe 16 iunie 2015, Jeffrey Sterling s-a predat Penitenciarului Federal din Englewood, Colorado, la peste 900 de mile distanţă de reşedinţa sa.

După un lung şi istovitor proces, fostul ofiţer CIA a fost găsit vinovat pentru şapte fapte de spionaj, în 26 ianuarie 2015. Cu toate că, pe tot parcursul procesului său, până azi, Sterling şi-a reafirmat mereu nevinovăţia, a fost condamnat în luna mai la trei ani şi şase luni de închisoare.

RsF explică:

De ce? Este o poveste lungă. Pentru a shematiza, Jeffrey Sterling a fost în contact cu un jurnalist, ceea ce în aparenţă este considerată a fi o infracţiune.

În anul 2006, jurnalistul James Risen de la York Times a publicat o carte, intitulată “Stare de război”, care dezvăluia, printre altele, operaţiunea clasificată Merlin, menită să dea peste cap programul nuclear al Iranului, cu care misiune Sterling a fost însărcinat la CIA.

Pe 22 decembrie 2012, o curte de justiţie l-a inculpat pe Jeffrey Sterling pentru multiple acuzaţii, privind dezvăluirea de informaţii clasificate jurnalistului James Risen. Departamentul pentru Justiţie al SUA l-a ameninţat în mod repetat pe Risen cu închisoarea, dacă nu-şi dezvăluie sursa.

Share