home POLITICA Istoria cumplită a Basarabiei rupte de la România

Istoria cumplită a Basarabiei rupte de la România

Share

Cazul România

Niciodată în istoria lor românii nu au dus prin propria lor voinţă un război de cucerire a unui teritoriu care nu le-a aparţinut, istoriceşte vorbind. Din acest punct de vedere, noi suntem un caz în lume.

• Basarabia 200: de la istoria reală la politica manualelor şcolare

Urmăriţi istoria altor neamuri, ce au făcut, pe cine au cucerit, cu cine s-au bătut. Pe cine au cotropit germanii, francezii, spaniolii, englezii, austriecii, italienii, despre ruşi nu mai vorbim… Ce teritorii şi-au anexat. Istoriceşte vorbind.

• Argat sau om liber? O dilemă identitară pentru românii din Basarabia

E greu să mai găseşti un astfel de caz, trebuie căutat cu mare sârguinţă. De aici încolo, ar trebui să începem cu fraze de genul “este în natura românului să fie aşa, bun, primitor, să ţină la pământul său şi atât”, motiv pentru care, din pudoare, ne oprim aici.

Basarabia: estul sub presiunea slavilor răsăriteni

Întâi, pe vremea reginei masageţilor, Tomiris, străbunii noştri l-au bătut şi ucis pe Cyrus, regele perşilor. Tyrageţia era acolo. Iar tracii erau peste tot în spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Că Ceauşescu a săpat la rădăcina acestui fapt, fetişizându-l şi remorcându-l la interesele sale politice nenorocite, e altă poveste, dar lucrurile astfel stau.Apoi au venit aici varegii, vikingii estici, s-au amestecat cu băştinaşii prin stepă şi s-au făcut ruşi, apropiindu-se tot mai mult de hotarele moldovene, la Bug.

• Transnistria este pământ românesc

I-au împins întâi pe moldoveni la Nistru, apoi au feliat Moldova în două: Moldova de la vest de Prut şi Basarabia, între Prut şi Nistru.

• vezi aici cronologia mursecării Basarabiei în fălcile Rusiei Ţariste

Indiferent de forma în care s-a coagulat, rusul a vrut întotdeauna, de la Ţarul Petru I, să îşi extindă dominaţia asupra estului şi apoi centrului Europei. Principalul obstacol pe care l-a întâlnit aici am fost noi, românii, aşa cum suntem şi acum.

• Ochii oblici și reîntregirea națională a românilor

La sud, bulgarii au mult mai multe în comun cu ruşii. Meritele leşilor şi ucrainenilor sunt împărţite. Când s-au tăiat, când au bătut palma cu ruşii. Balţii la fel. Şi polonezii, şi ucrainenii, şi balţii s-au trezit destul de târziu, în vreme ce  noi i-am deranjat cu consecvenţă pe ruşi, în tendinţele lor expansioniste.

Un moment extraordinar

De aceea, ceea ce se petrece acum este un moment extraordinar în istoria noastră. Contextul geopolitic favorabil în care ne aflăm este unul pe care îl așteptăm de foarte mult timp și nu avem voie să ratăm acest moment.

După semnarea Parteneriatului cu UE, Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat acum limba română limbă de stat. Este un motiv de mare bucurie . Ceea ce trebuie să înțelegem este că de-acum înainte vom putea spune, la fiecare nou pas înainte, acelaşi lucru:

Până acum ne-a fost uşor, greul de-abia de-acum începe

Spre exemplu, să ne imaginăm o Basarabie reintrată în trupul României Mari.

• Turbinca lui Ivan și criza identitară a românilor

Își imaginează cineva, spre exemplu, că apariția în România a unei minorități etnice ruse prestante, cu simpatii proruse declarate și bine cunoscute, nu va juca un rol major în politica românească, după ce primul val de bucurie al rusofonilor, că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, va trece?

Îşi imaginează cineva că Kremlinul va ezita măcar pentru o clipă să-şi infiltreze agenţii de diferite feluri în România, în diferite straturi şi clase sociale, de la guvern, partide, aparat funcţionăresc, sindicate, presă, economie, pentru a zăpăci lucrurile şi a submina stabilitatea României, aşa cum au făcut şi în perioada interbelică şi cum procedează şi acum?

• Teama de propria istorie

Perioada care urmează va fi foarte dură şi punctele noastre forte (latinitatea, europenitatea, spiritul ludic, luciditatea, înţelepciunea, antreprenoriatul inteligent) vor trebui să fie peste slăbiciunile noastre (corupţia, delăsarea, lipsa de viziune naţională pe un master-plan, formele fără fond perpetue, complexele ce ne îndeamnă să credem mereu că “ceilalţi” sunt mai buni, mai inteligenţi, mai cinstiţi decât noi).

Astfel vom reuşi.

Share