home POLITICA Iohannis: Reducerea bugetului de securitate, gest iresponsabil

Iohannis: Reducerea bugetului de securitate, gest iresponsabil

Share

Scăderea bugetelor din domeniul securităţii naţionale ar însemna un atentat la siguranţa românilor. Este avertismentul lui Klaus Iohannis. Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Sorin Grindeanu, acesta spune că ar putea bloca bugetul.

Remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului MApN, toate celelalte bugete suferă reduceri.

, spune Klaus Iohannis.

Iohannis susţine că, faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele reduceri sunt semnificative. Nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanțării.

Iohannis, despre uite bugetul – nu e bugetul MApN

Deşi există o alocare suplimentară pentru MApN faţă de 2016, până la circa 1,5%, şeful statului remarcă ciudăţenia.

Nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD.

Acestea erau de a asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015. Bugetul MApN este o ciudăţenie. Este de 1,35% din PIB şi restul, până la 2,15% din PIB, sunt credite angajate. Adică promisiuni că vom face nişte credite, ca să ne ţinem promisiune. Am putea fi consideraţi neserioşi.

Atrag atenţia că această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional.

În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României.

, spune şeful statului.

Share