home CORUPTIE, POLITICA Iohannis: PSD a încercat să de autonomie secuilor, în înţelegere cu UDMR

Iohannis: PSD a încercat să de autonomie secuilor, în înţelegere cu UDMR

Share

Klaus Iohannis a reluat acuzaţiile la adresa PSD, privind existenţa unui pact ascuns cu UDMR, pentru a oferi etnicilor maghiari din estul Transilvaniei autonomia Ţinutului Secuiesc.

Într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, în care a acuzat PSD că a provocat intenţionat criza sanitară de acum, Iohannis a reluat acuzaţiile privind existenţa unui pact între PSD şi UDMR.

„Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recentă faza când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR-ului, să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele – şi atunci PSD a acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţină legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie”, a declarat preşedintele.

„PSD – intenţionat – a creat o criză sanitară pentru că la sfârşit să vină să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate”, a subliniat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, la sfârşitul lunii aprilie, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi romani, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Cameră Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile romanilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a atras atenţia românilor că aceasta înseamnă o „majoritate toxică pesedistă”.

„De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca aceasta majoritate toxică pesedista să hotărască împotriva României şi împotriva romanilor. Este inadmisibil aşa ceva şi până când sunt eu preşedintele României o astfel de lege nu va exista”, a conchis Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit atunci proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Proiectul prevedea ca „Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Share