Klaus Iohannis: Multă vorbă, soluţii puţine, aşteptări mari

Share

FicusulAnalistul politic Klaus Iohannis, ales preşedinte al României acum aproape un an, a citit un editorial complex al evenimentelor petrecute în ultimul timp. Nu ştim însă cine este premier interimar. Victor Ponta a propus ca acesta să fie ministrul demisionar al Apărării, Mircea Duşa. A acceptat sau nu a acceptat preşedintele propunerea lui Ponta? Nu ştim.

Iohannis a afirmat că prima rundă de negocieri va fi la sfârşitul săptămânii şi ulterior va expune public ceea ce a constatat în urma discuţiilor cu partidele.

Klaus Iohannis a făcut o analiză sintetică a celor petrecute, explicând resorturile intime, de psihologie socială, ale evoluţiilor. Ce soluţii are în cap preşedintele despre care ar trebuie să fie evoluţia imediată a lucrurilor, nimeni nu ştie şi nici nu pare că Iohannis are în cap ceva. Mai jos, transcript. Editorial:

Acum un an, am fost în plină campanie pentru turul II al alegerilor prezidenţiale. Voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu preşedintele României împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante:  alt fel de a face politică, o clasă politică curată.

Alegerea mea a fost primul pas spre alt fel de politică. În ultimele săpt lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat azi. Moartea lui Bogdan Gigină şi tragedia de la Clubul Colectiv au atins nervul naţiunii.

Majoritatea politicienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu, că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Tragediile s-au produs pentru că legi şi norme au fost ihnorate şi cei care au fost responsabili de impunerea legii nu şi-au făcut datoria.

Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Manifestanţii au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simţ. Demisiile celor vinovaţi, răspunsuri, clarificări.

Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Nu au fost incidente, încăierări, abordări nepotrivite. Oamenii au arătat clar ce aşteaptă: schimbarea. Târziu, foarte târziu Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă.

Acum avem o situaţie nouă: un guvern demisionar. Aştept ca prim-ministrul demisionar să-mi înainteze demisia, demisia Guvernului. Imediat după aceea voi lua legătura cu partidele politice parlamentare. Consultările vor avea loc mâine, cel târziu poimâine. Vom avea un guvern interimar. Vom avea o soluţie pe care o voi comunica când se cristalizează.

Nu vreau azi să intru în detalii tehnice. După prima rundă de consultări voi expune primele concluzii şi opinia mea. Însă, aceste schimbări sunt doar un nou pas important în direcţia schimbării politicii româneşti. O simplă schimbare a Guvernului nu schimbă problemele, e nevoie de mult mai mult.

Apropo de solicitările de altă natură formulate: este adevărat – şi demonstranţii au făcut un lucru simplu, ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple. Solicitările sunt de bun-simţ.

S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti supuse riscului seismic, perfect adevărat. Îmbunătăţirea situaţiei din spitale, perfect adevărat. Oricine va fi în viitorul guvern va trebui să vină cu soluţii şi politicienii vor trebui să se obişnuiască să-l asculte pe cetăţean.

Share