home EUROVISION, EVENIMENT Interpretarea comparativa a partiturilor Bustamante – Demaria vs. Nico – Mirita

Interpretarea comparativa a partiturilor Bustamante – Demaria vs. Nico – Mirita

Share

Acestea sunt masurile 1-4 – de fapt 1-5, cum vom vedea – din cele doua piese, figurate corect de reprezentantii UCMR-ADA. Portativul de sus (Sp.) este inceputul refrenului piesei “La Magia Del Corazon”. De fapt, piesa spaniola incepe cu aceeasi tema, cantata la pian. Portativul de jos (Ro.) este inceputul refrenului piesei “Pe O Margine De Lume”, care, asa cum se observa, incepe cu un contratimp sincopat, pe optime, cu nota la.

Diezii fa si do la cheie, deci gama re major pentru ambele piese. Prima similitudine. Compozitorul roman putea sa ridice partitura, macar asa, din orgoliu, cu un semiton, ca la cat de bune sunt vocile celor doi, Nico si Vlad Mirita, nu era nicio problema.

Dupa cum puteti constata, partitura piesei lui Andrei Tudor este de fapt usor modificata, si doar atat, fata de cea a piesei spaniole. Urmariti comparativ cele doua portative. Sunt cateva modificari minore: la sfarsitul masurii 2, optimea la de la spanioli este inlocuita cu doua saisprezecimi la – sol.

Urmeaza o masura de trecere, a treia, apoi logica implacabila a textului muzical readuce piesa semnata de compozitorul roman pe o partitura identica aceleia a compozitorului spaniol. Finalul masurii patru si masura cinci constituie impreuna o dezvoltare diferita din tema muzicala de baza, identica.

Ca structura, cele doua piese, in afara de “infloriturile” mentionate, sunt identice. Tempoul, 4/4, este acelasi. Daca mergem cu aceasta piesa la Eurovision si nu ne ejecteaza pana atunci EBU, o sa rada de noi si caii de la dric.

Share