home POLITICA Iliescu si Brucan cerusera ajutor militar de la sovietici (Revista 22)

Iliescu si Brucan cerusera ajutor militar de la sovietici (Revista 22)

Share

~Adam Burakowski pentru Revista 22~

Arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone conţin documente interesante pentru istoria României comuniste.

Acolo am găsit documentul pe care-l publicăm în revista 22, document care aruncă o lumină nouă asupra întâmplărilor sângeroase din decembrie 1989 în România.

Documentul acesta, desecretizat în temeiul Legii din 22 ianuarie 1999 privind protecţia informaţiilor clasificate (art. 86 al. 2), reprezintă un mesaj cifrat trimis de la Ambasada Republicii Populare Polone din Bucureşti către ministerul de la Varşovia, în ziua de 23 decembrie 1989.

Din text reiese că unul dintre diplomaţii ambasadei s-a întâlnit cu un angajat al reprezentanţei diplomatice sovietice din România, al cărui nume nu este menţionat în document.

Acesta l-a informat pe diplomatul polonez că la Ambasada URSS s-au prezentat Ion Iliescu şi Silviu Brucan, în numele FSN.

Ei au cerut ajutor militar, însă Ambasada sovietică a răspuns că URSS este gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intrării cu forţe armate pe teritoriul României, în acest fel respingând, practic, cererea de ajutor militar.

În cele mai aprinse zile din decembrie 1989, Ambasada Poloniei trimitea zilnic către minister câteva mesaje de acest gen. Mesajele cifrate se refereau… citeste tot in Revista 22

Share