Ilarion, adjunctul Patriarhului Kiril, destituit. A refuzat să susţină războiul

Share

Mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, adjunctul patriarhului Kiril, a fost înlăturat din funcție, la ordinul lui Putin.

Intelectual rafinat, poliglot, teolog și compozitor, profesor universitar, mitropolitul Ilarion era considerat succesorul actualului patriarh.

Acum, acesta a fost tras pe linie moartă, departe de lumina reflectoarelor.

Spre deosebire de obediența totală și ostentativă a patriarhului Chiril față de Putin și crimele sale, atitudinea mitropolitului Ilarion a fost vădit diferită.

În ianuarie 2022, în ajunul războiului, numărul doi în Biserica Ortodoxă Rusă își expunea opinia față de război, cu referire la războaiele pe care Rusia le-a purtat în timp:

„Să ne amintim cu ce costuri a câștigat Rusia acele războaie. Prețul a fost de milioane de vieți. Să ne amintim entuziasmul cu care Rusia a intrat în el, ce sentimente patriotice au însoțit intrarea Imperiului Rus în acest război.

Ar fi putut cineva atunci să își imagineze că în trei ani Rusia se va prăbuși? Din toate aceste motive, sunt profund convins că un război nu este o metodă de rezolvare a problemelor politice acumulate.”

Mitropolitul Ilarion, fostul șef al Departamentului Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. De la începutul războiului în Ucraina, mitropolitul Ilarion nu a condamnat ferm invazia și crimele lui Putin, dar nici nu le-a susținut.

Lipsa de reacție i-a adus suspendarea din postul de profesor la Universitatea din Fribourg, Elveția, în luna martie. Tăcerea i-a cauzat mitropolitului Ilarion căderea. Pe de o parte, că nu a condamnat războiul lui Putin, pe de alta, că nu l-a susținut.

Vestul și Estul s-au ciocnit în destinul său. Adevărul și minciuna. Viața și moartea. Fiecare parte vede în tăcerea sa altceva, antagonic și trădător.

Adevărul ni-l va spune chiar Ilarion, când pericolul de a fi otrăvit sau aruncat de la fereastră va fi doar amintirea unei epoci tiranice.

Asistăm la trista priveliște a decapitării unui ierarh valoros, ce reprezenta cu cinste Ortodoxia în lume, scrie Paul Palencsar, pentru Ziariştii.

Figură deosebit de importantă în Biserica Ortodoxă Rusă, dar și pe scena internațională a comuniunii interconfesionale creștine, mitropolitul Ilarion este el însuși victima tăcută a unui regim iliberal, care strivește pe oricine îndrăznește să gândească altfel decât linia ideologică trasată de Kremlin.

Share