home POLITICA Igor Korobov, şeful GRU, actant în Scandalul Skripal, s-a dus la cele sfinte

Igor Korobov, şeful GRU, actant în Scandalul Skripal, s-a dus la cele sfinte

Share

Șeful Serviciului de informaţii al Armatei Ruse GRU, Igor Korobov, a murit la 63 de ani în urma unei boli grave. Aşa a informat o sursă din Ministerul Apărării citată de Agerpres, care a preluat o știre TASS.

Igor Korobov a condus GRU din 2010

Korobov a condus din 2016 GRU, serviciul de informații rus considerat de comunitatea occidentală drept cel mai agresiv și mai eficient în acțiunile sale externe. GRU a jucat în ultimii ani un rol decisiv în dosare majore ale Rusiei, de la anexarea ilegală a Crimeei și ocuparea estului Ucrainei până la zecile de atacuri informatice asupra unor sisteme critice ale statelor din UE și NATO.

Unul dintre aceste cazuri a fost extrem de mediatizat și i-a adus lui Korobov reproșuri dure din partea președintelui Vladimir Putin, potrivit BBC. E vorba despre cazul Skripal, când fostul agent dublu Serghei Skripal, stabilit la Salisbury, şi fiica lui Iulia, care era în vizită la el, au fost otrăviţi la începutul lunii martie 2018 la Salisbury cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic provenit dintr-un program chimic sovietic.

Otrăvirea a fost atribuită de Londra Moscovei. Cazul a generat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi occidentali. Poliţia britanică a emis două mandate de arestare împotriva a doi cetăţeni ruşi în cazul de otrăvire cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Anglia, identificaţi ca Alexandr Petrov și Ruslan Boşirov.

Share