HARTA SEISMICĂ BUCUREŞTI Oprescu ascunde ce e public

Share
Biserica Ienei după cutremurul din 4 martie 1977, fotografiată din Institutul de Arhitectură "Ion Mincu"
Biserica Ienei după cutremurul din 4 martie 1977, fotografiată din Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”

De curând, un website de mare clasă, din tagma purtătoarelor de tichie tabloidă, a publicat o informaţie senzaţională: Sorin Oprescu a terminat noua microzonare seismică a Capitalei, iar acum o ţine la secret, ca să nu intre în panică bucureştenii!

În câteva săptămâni avem harta de risc seismic a Capitalei. Nu o voi face publică niciodată

Edilul nuclear explică:

Sunt şi eu jenat dacă în 5 ani de mandat nu am putut să facem decât aproape 30 de clădiri, sunt 30 de clădiri importante în Bucureşti.

Aş fi dorit să se petreacă cât mai rapid acest proces.

Am invitat din nou profesori de seismologie pentru a putea construi această hartă ca să ştim la ce să ne aşteptăm

Dacă am crede că el chiar e jenat, i-am spune lui Oprescu aşa: dacă eşti jenat, dă-ţi demisia, eşti un incompetent.

Dar ştim că nu e jenat deloc, ba chiar face caragaţă de bucureşteni, în condiţiile în care ar trebui să fie înfricoşat.

Acum, trebuie să-i dăm o veste proastă: indiferent de ce publică tabloidul lu’ peşte, o zonare seismică a Capitalei există, ea este făcută de mult timp.

O aveţi preluată de noi de pe un website de specialitate.

Conform acesteia, zonele cu acceleraţia seismică cea mai mare sunt nordul Capitalei: Casa Presei, Băneasa şi Otopeni, precum şi Pantelimon, cu 300 cm/secundă la pătrat (s2).

Ceva mai bine, dar tot prost, stau Militari, Panduri, Drumul Sării, cu 280 cm/s2. Ţin aproape, conform acestei hărţi, dar stau şi mai bine Titulescu, Bulevardul Bălcescu, Vasile Lascăr, zona Pieţei Gemeni şi Balta Albă cu 250 cm/s2.

Cel mai bine este în zona Berceni – IMGB, cu 200 cm/s2.

O altă hartă de microzonare seismică este cea oferită de INFP (Institutul Naţional de Fizică a Pământului), unde, chiar dacă încă e Mărmureanu director onorific, după ce a ieşit la pensie, este un grup de seismologi foarte serioşi.

Conform acesteia, indiferent de ce moşeşte Oprescu şi când va ieşi ce moşeşte din ouătoarea sa populată cu autostrăzi suspendate subteran şi mijloace de transport urban aeriene, nord-estul si sud-vestul ariei metropolitane a Capitalei are acceleraţie seismică maximă.

Sudul este cel mai ciudat, puţin mai la sud-est de regiunea cu acceleraţie seismică maximă este exact zona Metalurgiei – IMGB, care are cea mai scăzută acceleraţie seismică.

Este bine să înţelegem că aceste hărţi se bazează pe teste de acceleraţie făcute de seismologi pentru la cutremurul vrâncean maxim posibil, de tipul celui din 4 martie 1977, cu magnitudinea MGR =7,5 (MW=7,8)., care vine frumuşel în Bucureşti propagându-se pe Falia Snagov, dinspre nord-est.

Deci, dacă avem un alt fel de cutremur (noroc că acestea sunt mai mici) acceleraţiile seismice se schimbă.

Share