home POLITICA, SPORT Hackerii ruşi au atacat Jocurile Olimpice de la PyeongChang

Hackerii ruşi au atacat Jocurile Olimpice de la PyeongChang

Share

Hackerii ruşi militari au atacat informatic câteva sute de computere folosite de autorităţi la Jocurile Olimpice de iarna din 2018, din Coreea de Sud, potrivit informatiilor americane.

Hackerii ruşi atacă acum telefoanele militarilor din NATO

Hackerii au făcut acest lucru în timp ce încercau să pară că incursiunea informatică a fost făcută de Coreea de Nord. Este ceea ce se numește o “operațiune sub steag fals”, au declarat doi oficiali din SUA. Aceştia au vorbit sub protecția anonimatului.

Hackerii ruşi, atac cibernetic în timpul ceremoniei de deschidere

Oficialii din PyeongChang au recunoscut că Jocurile Olimpice au fost lovite de un atac cibernetic. Acesta a avut loc în timpul ceremoniilor de deschidere din 9 februarie. Ei au refuzat să confirme dacă Rusia este responsabilă.

În acea seară, au avut loc întreruperi de Internet, la sistemele de difuzare și la website-ul Olimpiadei. Mulți participanți nu au putut da print la biletele pentru ceremonie, aceasta ducând la locuri goale în tribune.

Hackerii ruşi, represalii la adresa CIO

Analiștii susțin că este vorba despre represalii împotriva Comitetului Olimpic Internațional pentru interzicerea echipei ruse de la Jocurile de Iarnă din cauza încălcărilor dopajului. Nici unui oficial din federația olimpică a Rusiei nu i s-a permis să participe.

Anumiți sportivi ruşi au fost autorizați să concureze sub denumirea de “sportivi olimpici din Rusia”. Ei nu au avut voie să afișeze drapelul rus pe uniformele lor și, dacă au câștigat medalii de aur, imnul naţional nu a fost auzit.

Hackerii ruşi au avut acces la 300 de computere

La începutul lunii februarie, GRU a avut acces la circa 300 de computere legate de olimpiadă, potrivit unui raport din această lună.

Biroul directorului de informații naționale a refuzat să comenteze. Informaţia, care nu a fost anunţată public, este în concordanță cu rapoartele analiștilor din sectorul privat. Aceştia au spus că au văzut semne că Rusia viza Jocurile Olimpice din 2018.

Aceasta ar continua un model de astfel de încercări, folosit inclusiv în timpul Jocurilor de vară din 2016, din Rio de Janeiro.

Şi ceremonia de închidere ar fi putut fi vizată

Unii oficiali din S.U.A. sunt îngrijorați că rușii pot încerca să întrerupă duminica ceremonia de închidere. “Noi suntem foarte atenţi”, a spus unul. “Este în esență o problemă coreeană”, a adăugat oficialul. “Vom ajuta coreenii cum ni s-a cerut.”

În afară de accesarea computerelor, hackerii ruşi GRU au atacat routere din Coreea de Sud luna trecută. Ei au lansat noi tipuri de malware în ziua în care au început Jocurile Olimpice, potrivit agențiilor de informații occidentale. Un astfel de acces la routere ar putea permite colectarea de informații sau atacuri de rețea, au spus oficialii.

Nu este clar dacă întreruperile din timpul ceremoniilor de deschidere au fost rezultatul acestui acces, dar evoluţiaa se referă la acestea, au spus experți în domeniul securității informațiilor.

Malware-ul de router, extrem de costisitor

“Oricine care controlează un router ar putea să redirecționeze traficul pentru una sau mai multe ținte selectate sau să provoace întreruperea totală a rețelei oprindu-se în întregime rutarea”, a declarat Jake Williams. Acesta este fostul cyber-operator al NSA și co-fondator al Rendition Infosec, o firmă de securitate digitală.

“Dezvoltarea unui malware de router este extrem de costisitoare. Rusia ar folosi-o probabil doar în locații unde contribuie la realizarea unui obiectiv de valoare înaltă”, a spus Williams.

Se presupune că hackerii GRU lucrează pentru Centrul Principal pentru Tehnologii Speciale din cadrul agenției. Acesta este numit pe scurt GTsST, potrivit agențiilor de informații. Unitatea a fost extrem de activă în războiul informațional împotriva Occidentului. Ea s-a aflat în spatele atacului cibernetic NotPetya, care a stricat computerele din Ucraina anul trecut.

Share