Grupul Wagner a fost desemnat organizaţie criminală

Share

SUA vor pune în practică, în aceste zile, desemnarea grupului Wagner ca organizaţie criminală, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.

Noi sancțiuni vor fi impuse grupului.

SUA vor desemna grupul de mercenari rus Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă”, impunând noi sancțiuni contractantului militar care a ajutat Moscova, în invadarea Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a anunțat că Trezoreria va aplica noua desemnare în zilele următoare, plasându-l în aceeași categorie cu grupurile mafiote italiene și crima organizată japoneză și rusă.

Desemnarea va permite aplicarea mai largă a sancțiunilor asupra rețelei globale extinse a grupului, care include operațiuni de mercenari, precum și afaceri din Africa și din alte părți.

Wagner „este o organizație criminală, care comite atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului”, a spus Kirby, conform The Guardian.

„Vom lucra fără încetare pentru a îi identifica, perturba, expune și viza pe cei care îl ajută pe Wagner”, a spus el.

Casa Albă a publicat imagini cu Rusia primind un transport de arme din Coreea de Nord, despre care spunea că are scopul de a ajuta la întărirea forțelor Wagner în luptă, cot la cot cu trupele rusești în Ucraina.

Administrația Biden a acuzat mai întâi Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei.

„Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner, inclusiv prin tiparul său continuu de activități criminale grave, și vor urma mai multe”, a spus Kirby.

Guvernul SUA a lansat o imagine din 18 noiembrie despre care spunea că arată vagoane rusești care călătoresc între Rusia și Coreea de Nord.

Kirby a spus că informațiile au fost împărtășite cu grupul de experți al Comitetului de sancțiuni RPDC de securitate al ONU.

„Transferurile de arme încalcă direct rezoluția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a spus Kirby.

Share