Grupul Helsinki Moscova este închis de Rusia Putinistă

Share

Grupul Helsinki Moscova se închide. Un tribunal din Rusia a ordonat oprirea activităţii celei mai veche organizații pentru drepturile omului din țară.

Grupul Helsinki Moscova (MHG) a fost fondat în 1976 și raportează anual despre situația drepturilor omului în Rusia.

Cu toate acestea, autoritățile au spus acum că nu are înregistrarea legală corectă. Este cea mai recentă dintr-o serie de închideri, care vizează grupurile de drepturi ale omului și opoziție, din Rusia.

Hotărârea vine după ce Ministerul Justiției a intentat un proces pentru lichidarea grupului, în decembrie, susținând că acesta a fost înregistrat doar pentru a apăra drepturile omului la Moscova – nu în alte părți ale țării.

Aceasta în ciuda faptului că MHG a lucrat întotdeauna pe un domeniu mai larg.

Grupul a calificat măsura dreăt disproporționată, la momentul respectiv, și a spus că va continua să funcționeze „indiferent de dorințele autorităților”.

MHG a raportat că copreședintele său le-a spus judecătorului și reprezentanților Ministerului Justiției că „săvârșesc un mare păcat”, prin închiderea acestuia.

„Distrugeți mișcarea pentru drepturile omului, o distrugeți”, a spus Valeri Borșov.

„Lichidarea grupului este o lovitură gravă pentru mișcarea pentru drepturile omului, nu numai în Rusia, ci și în lume”.

Procesul s-a bazat pe inspecțiile ad-hoc ale Ministerului Justiției la MHG, despre care grupul a susținut că sunt ilegale. MHG a spus că va contesta decizia.

Nu este prima dată când MHG este forțat să își înceteze operațiunile. A durat doar câteva luni, după lansarea sa, în anii 1970, înainte ca guvernul să-i trimită la închisoare sau să-i forțeze practic pe toți membrii să se autoexileze.

A fost înființat de un grup de dizidenți sovietici bine cunoscuți și a fost numit după acordurile de la Helsinki, un acord internațional de amploare, semnat de URSS, care apăra drepturile omului și libertățile fundamentale.

Grupul a fost reînviat la începutul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, conform BBC.

MHG a comparat tratamentul pe care îl face autoritățile ruse cu cel suferit de Memorial, un alt grup proeminent pentru drepturile omului, care a fost închis anul trecut.

Anul trecut, instanțele de la Moscova au lichidat alte câteva grupuri de drepturi, inclusiv Sindicatul Jurnaliştilor și Lucrătorilor Media.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului au criticat puternic guvernul rus, pentru ceea ce pretind că este o represiune la nivel național împotriva jurnalismului independent și a vocilor disidente, care s-a intensificat de la invazia sa în Ucraina.

Acestea includ personalități de top ale opoziției, dintre care majoritatea sunt acum fie în închisoare, fie în exil.

Organizația caritabilă din SUA, Fundația pentru Drepturile Omului, a condamnat decizia Rusiei, de a închide MHG.

„Acesta este încă un exemplu de campanie a Kremlinului de a reduce la tăcere opoziția împotriva războiului din Ucraina”, a postat pe Twitter.

Vicepreședintele Comisiei Europene, brațul executiv al Uniunii Europene, și-a exprimat ecou aceste sentimente.

„Kremlinul își extinde agresiunea din Ucraina în represiunea politică la nivel intern, reducând la tăcere apărătorii drepturilor omului, suprimând societatea civilă și vocile care resping autoritarismul și războiul”, a declarat Josep Borrell pe Twitter.

Share