GRECIA Lent, ţara se deşiră

Share

Noi măsuri de austeritate anunţate pe de-o parte, zvonuri persistente ale restructurării datoriei – şi deci ale falimentului ţării – pe de alta: opţiunile propuse grecilor anunţă decăderea statului, scrie îngrijorat un editorialist.

Pentru cetăţeanul obişnuit, puloverul începe să se destrame. Semnele sunt peste tot. În Corint, unde 20 de şoferi imprudenţi au ocupat fără nicio dificultate un comisariat pentru a scăpa de amenzi.

foto: riskmanagementmonitor

La Perama, unde sindicaliştii au răsturnat o maşină a poliţiei cu poliţişti în interior. La Keratea unde, de luni de zile, are loc o gherilă împotriva poliţiei, unde statul se dovedeşte incapabil să reacţioneze [locuitorii se opun construirii unui depozit de deşeuri].

Pe autostradă, la ghişeele pentru plata taxelor, şi în Piaţa Constituţiei [în inima Atenei], unde colectivul “Eu nu plătesc” acţionează fără să fie pedepsit şi ia ostatic pe oricine nu vrea să încalce legea.

La Patras, unde nişte mascaţi cu cagule se iau de un câştigător al premiului Nobel în vârstă de 80 de ani [James D. Watson, premiul Nobel pentru medicină în 1962].

Dar nu este vorba doar despre violenţă şi anarhie. La DEI, [compania naţională de electricitate], descoperirea donaţiilor de milioane de euro către o filială a revoltat sindicatele.

În învăţământul superior, publicarea unui raport al unui “comitet al înţelepţilor” potrivit căruia cheltuim pentru un student mai mult decât restul Europei, a fost urmat de ameninţări cu închiderea universităţilor de către profesori.

Un climat de confuzie incredibil

Şi în sănătate, unde cheltuim cât Statele Unite, medicii închid spitalele pacienţilor pretextând lipsa de paturi şi de materiale… citeste tot pe Presseurop

Share