home ECONOMIE Ghinea: Ajutoarele sociale vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune

Ghinea: Ajutoarele sociale vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune

Share

Ministrul Cristian Ghinea anunţă revoluţionarea felului în care se vor da în România ajutoarele sociale, folosite până acum pentru dependenţa celor săraci de politic.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se vor putea finanța proiecte majore de infrastructură, dar vor putea fi efectuate și reforme, precum schimbarea modului în care se plătesc ajutoarele sociale din România.
„Metroul de la Cluj este finanţabil din PNRR, trebuie să vedem calendarul, dar în mod evident metroul de la Cluj nu începe anul acesta. Trebuie să facem diferența între proiecte majore, la care putem da drumul anul acesta, și proiecte pe care beneficiarii ne asigură că le vor termina în 2026.
O să am o discuție cu primarul Emil Boc pe metroul de la Cluj, există alocarea acolo de un miliard de euro, dacă nu mă înșel, iar Clujul este un oraș campion la fonduri europene. O să vreau un răspuns cert: da, demarăm înscrierea și pregătirea proiectului și vom fi gata în 2026”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Întrebat dacă este inclusă în PNRR extinderea metroului din București, Ghinea a răspuns că există proiectul spre Otopeni, dar încă sunt anumite probleme pe care le-a ridicat Comisia Europeană, referitoare la numărul călătorilor deserviți.
„Există și proiectul metroului spre Otopeni, dar Comisia a ridicat mereu dileme: dacă vor fi destul de mulți călători care să justifice (proiectul n.r.), dacă e chiar până la Otopeni sau trebuie să deservească doar suburbia Bucureștiului, dar proiectul există, el poate să continue și din Programul Operațional Transporturi, nu trebuie să fie musai din PNRR.
La București aș vrea să văd pregătirea proiectului de continuare a Magistralei din Drumul Taberei. Metroul este gândit să traverseze centrul și să se ducă în cealaltă parte a orașului, deci metroul spre Pantelimon ar trebui să fie următorul pas logic pentru extinderea din București”, a explicat ministrul.
În aceste context, șeful de la Investiții și Fonduri Europene a afirmat că nu vrea să înceapă o „competiție de linii pe hartă” în ceea ce privește proiectele din PNRR, la fel cum au făcut „politicienii români clasici”.
„Nu vreau să începem o competiție de linii pe hartă, nu vreau să facem și noi cum au făcut politicienii români clasici, nu acela este un proiect. Dezvoltarea unui proiect cere ani, sunt costuri, pentru că, atunci când îl bagi în producție, omul acela trebuie să știe foarte clar ce scoți la licitație”, a transmis Ghinea.
Pe de altă parte, el susține că PNRR nu înseamnă doar proiecte,” bani de metrou și autostrăzi”, ci și reforme.
„Nu trebuie să ne gândim la PNRR doar ca bani de metrou, autostrăzi. Planul Național de Reforme și Reziliență, reforme înseamnă chiar asta – reforme. Vreau să văd – și din păcate aici primul draft nu prea a avut – ce vrem să schimbăm.
Vrem să schimbăm modul în care se plătesc ajutoarele sociale din România, presupune niște costuri de început, de implementare, haideți să ne gândim la asta. Asta am încercat să punem noi în negocierile pentru planul de guvernare și o să testăm fiecare idee a noastră.
Vrem să testăm cât putem finanța din implementarea venitului minim de incluziune, de pildă. Este o reformă care este amânată fără o explicație concretă, de la an la an. Este o lege dată de Parlament în 2016 și care încă nu este implementată”, a arătat Ghinea.
Legat de acest subiect, ministrul a explicat că în acest moment oamenii săraci din România sunt puși să aleagă între a avea un loc de muncă sau a pierde ajutorul social, în condițiile în care „pentru salariile foarte mici diferența nu este foarte mare”.
„Practic, devine o alegere rațională să nu cauți un loc de muncă, pentru că găsești doar ceva foarte prost plătit și, pe de alte parte, pierzi ce avem acum: alocația de suport familial și ajutorul social propriu-zis.
Venitul minim de incluziune înseamnă să înlocuiești toate aceste ajutoare fragmentate cu unul singur și îl dau și unui om care își caută un loc de muncă, un fel de supliment la salariu. Este o reformă pregătită de mulți ani împreună cu Banca Mondială, împreună cu experți, care spun că trebuie să rupem acest cerc vicios, în care oamenii săraci din România au de ales în mod dramatic între A și B.
Repet, lege votată de Parlament, ignorată de guverne până acum, din lipsă de voință politică și lipsă de sistem informatic, dar și un șoc temporar pe buget”, a adăugat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene.
În opinia sa, pentru o astfel de revoluție socială în România, este nevoie de circa două miliarde de lei pe patru ani, bani care ar putea veni din PNRR.
„Haideți să vedem dacă nu merită să dăm două miliarde de lei, atât costă, nu mai mult, pe patru ani, să facem această această revoluție socială în România. Eu cred că merită și acum căutăm mijloacele tehnice pentru a o face prin PNRR.
Nu vreau să ne trezim în 2026, să spunem ce am făcut din PNRR, cu acei 30 de miliarde de euro? Păi, am făcut metrou la Cluj, am făcut autostradă aici, acolo – în varianta optimistă în care reușim să le facem, pentru că avem o istorie urâtă, cu proiecte întinse pe mult mai mulți ani – dar România, dincolo de aceste proiecte de infrastructură care sunt necesare, legitime și binevenite, nu are și alte probleme structurale la partea umană, la partea de funcționare a statului, la care trebuie să ne gândim atunci când avem de semnat PNRR-ul?”, a concluzionat Cristian Ghinea.
Share