Generalul în retragere David Petraeus, care a comandat forțele americane, în războaiele din Irak și Afganistan, spune că rușii se confruntă cu o armată ucraineană care este excepțional de hotărâtă, surprinzător de capabilă și inovatoare și care luptă pe teritoriul său de origine, pentru supraviețuirea ei.
În schimb, invadatorii ruși au arătat o serie de slăbiciuni: planificare greșită; previziuni excesiv de optimiste ale informațiilor despre modul în care se va desfășura conflictul; subestimarea forțelor și poporului ucrainean; întreținere și logistică inadecvate; echipamente neimpresionante; o dependență de recruți și o incapacitate de a organiza un război cibernetic eficient.
Petraeus, care anterior a condus CIA, a evaluat războiul din Ucraina așa cum sa desfășurat în primele trei săptămâni.
El este sceptic că rușii au suficiente forțe pentru a lua, cu atât mai puțin pentru a controla capitala Ucrainei, Kiev, și unele dintre celelalte orașe mari, spunând că războiul urban continuu îi va favoriza în general pe ucraineni.
Cu toate acestea, el observă de asemenea că rușii au o capacitate enormă pentru – și istoria confirmă asta – distrugerea orașelor, a facilităților civile și a infrastructurii critice și vor demola zonele urbane, în efortul de a prelua controlul.
Petraeus a lăudat acțiunile Administrației Biden și ale aliaților săi, în ultimele săptămâni, și a remarcat că președintele rus, Vladimir Putin, în loc să facă Rusia din nou mare, a făcut din nou mare NATO.
El prezice că cel mai probabil rezultat pe termen scurt al războiului din Ucraina va fi continuarea unei mlaștini sângeroase pentru Rusia, în Ucraina, într-o invazie al cărei rezultat este în mare parte indecis, chiar dacă provoacă pierderi din ce în ce mai mari de vieți omenești, infrastructură și servicii de bază poporului ucrainean.
Există totuși și posibilitatea unei rezoluții negociate, întrucât atât Moscova, cât și Kievul recunosc daunele și distrugerea aduse țărilor lor.
Peter Bergen: Vă surprinde performanța armatei ruse în Ucraina?
David Petraeus: Oarecum surprinzător, dar nu în totalitate. Și sunt multe motive pentru performanța abisală a rușilor.
În primul rând, ei luptă împotriva unei forțe ucrainene foarte hotărâte, destul de capabile, care este compusă din operațiuni speciale, forțe convenționale, forțe teritoriale și chiar cetățeni privați, toți fiind hotărâți să nu permită Rusiei să-și atingă obiectivele.
Ei luptă pentru supraviețuirea lor națională, patria și modul lor de viață și au avantajul terenului propriu, cunoscând terenul și comunitățile.
Dar, dincolo de asta, rușii sunt doar surprinzător de neprofesioniști. Ei au în mod clar standarde foarte slabe, când vine vorba despre îndeplinirea sarcinilor tactice de bază, cum ar fi realizarea de operațiuni cu armament combinat, care implică armură, infanterie, ingineri, artilerie și mortiere.
Sunt foarte săraci la întreținerea vehiculelor și sistemelor de arme și au abandonat multe dintre ele. De asemenea, sunt săraci în ceea ce privește aprovizionarea și sarcinile logistice… restul pe CNN