home EVENIMENT, POLITICA Gafa Rusiei cu indezirabilii. Cinci din România. De ce numai ei?

Gafa Rusiei cu indezirabilii. Cinci din România. De ce numai ei?

Share

Gafa Rusiei cu indezirabilii. Cinci din România. De ce numai ei

Vladimir Putin a făcut gafa aceasta, creînd o listă cu indezirabilii occidentali cărora le dă interzis în Rusia. A încercat să răspundă cu aceeaşi monedă la listele de indezirabili apropiaţi de Rusia produse de lumea occidentală şi s-a umplut de penibil, trimiţând în derizoriu orice acţiune viitoare de acest tip.

Spre deosebire de Rusia, Lista Magnitski, dată publicităţii oficial pe 12 aprilie 2013 de Statele Unite, cu primii indezirabili ai Sistemului Rusiei, a fost pritocită îndelung. Mediatizarea a fost constantă.

S-a dezbătut în mediul public occidental despre cazul lui Serghei Magnitski (un avocat rus de la firma Hermitage Capital, care investiga nişte cazuri de corupţie la mai mulţi înalţi oficiali ruşi, ucis de sistemul lui Putin), ca şi despre motivele pentru care a apărut lista, de ce este X şi Y acolo etc..

Dezbaterile publice organice, tipice lumii democratice occidentale, au elucidat modul în care a avut loc înlocuirea Amendamentului Jackson-Vanik cu Actul Magnitski, iar Lista Magnitski a fost ulterior extinsă.

Românii de pe listă

Scopul nostru nu este să vorbim aici despre Lista şi Cazul Magnitski, ci despre cum s-au făcut de râs ruşii cu lista românilor, care sunt:

Adrian Cioroianu, propus ambasador la UNESCO; Iulian Chifu, fost consilier al lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni: Eugen Tomac, lider PMP; Liviu Chodan, comandant al Fortelor Navale; Gheorghe Haţegan, director adjunct Transgaz.

Ciudatul caz al lui Iulian Chifu

O scurtă observaţie despre persoana lui Iulian Chifu. L-am cunoscut pe Iulian în anii 2001 – 2002, când eram amândoi acreditaţi pe Ministerul Apărării. El lucra pentru Prima TV. Mi-a dat o carte de vizită însă de director al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning.

Coincidenţa face că o secţiune din Armaghedonul Oligarhilor, Armaghedonul Oligarhilor 44. Corupţia societăţii în civil, programată de noi încă de pe 19 aprilie a.c. pentru 2 iunie a.c., afirmă că Iulian Chifu, din contră, s-ar fi aflat pe una dintre filierele de sifonare a banilor pentru românii din afara graniţelor pe filiere antiromâneşti.

Coincidenţa este cu apariţia exact acum a acestei ciudate (susţinem noi) liste de indezirabili.

Revenind – nu se înţelege: Iulian Chifu era folosit de PSD pentru sifonarea banilor pentru românii din R. Moldova, prin ONG-urile sale, pe filieră antiromânească… sau era dedicat Axei Bucureşti – Londra – Washington şi astfel a devenit consilier al preşedintelui pro-american Traian Băsescu?

Şi mai ales: de ce însuşi Băsescu nu este nominalizat pe această listă? Oare din România cei mai mari adversari ai ruşilor sunt cei cinci? De ce nu este pe această listă fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, fost consilier al lui Traian Băsescu şi el, de asemenea un politician cu o vădită orientare spre Vest, în schimb este submediocrul Adrian Cioroianu? De ce nu e George Maior? Dar lista “de ce”-urilor poate fi foarte lungă.

Şi, în general: din toată România asta primii cinci indezirabili anunţaţi oficial de Rusia sunt: un fost ministru de Externe fără har, omul cu gafa la Regele Juan Carlos; unul singur dintre foştii consilieri ai lui Traian Băsescu; un lider al unui mic partid de opoziţie, năşit de Băsescu; un ofiţer superior de marină militară (vom vedea imediat ce e cu el) şi un guler alb de la Transgaz?

Să fim serioşi. Toată povestea asta miroase a încercare de intoxicare şi compromitere a unor politicieni de vârf nenominalizaţi. Pe doi i-am numit noi: Traian Băsescu şi Cristian Diaconescu.

Misterul Chodan

Conform website-ului oficial al Forţelor Navale Române, conducerea Statului Major General (SMFN) este formată în prezent din: şeful SMFN,contraamiral dr. Alexandru Mîrşu; locţiitorul şefului SMFN, contraamiral de flotilă dr. Constantin Ciorobea; şef Resurse, contraamiral de flotilă Ioan Stănciulescu şi şef al Instrucţiei şi Doctrinei, contraamiral de flotilă dr. Gigi-Cristinel Uce.

Ziua de Constanţa anunţa pe 14 ianuarie anul trecut că Tiberiu Liviu Chodan a preluat comanda Flotei Navale Române. Uneori, este bine să te mişti repede, repede, să nu te prindă. Emisiunea Scutul Dobrogei, realizată probabil de Trustul de presă al Armatei, prezintă în mai anul acesta trecerea în rezervă a aceluiaşi comandor Chodan:

Deci iar: de ce este foarte important pentru Rusia să treacă pe lista indezirabililor un fost şef al Forţelor Navale Române, în prezent trecut în rezervă de o lună?

Nimeni nu va crede că aceşti cinci onorabili domni sunt reprezentativi cumva şi sunt problema numărul unu a Rusiei în România. Aşadar, gafa este evidentă. Rusia nu a produs un act credibil de propagandă.

Share