Fraudă la moţiunea de cenzură? Mai multe bile decât votanţi

Share

La moţiunea de cenzură ar fi fost găsite în urne mai multe bile decât votanţii. Dacă lucrurile ar sta astfel, aceasta ar fi o fraudă. În fond, la ce să te aştepţi de la o iniţiativă a unuia capabil să fraudeze un referendum?

Liviu Dragnea rămâne condamnat în Dosarul Referendumul

Există însă probleme cu sursa informaţiei în sine. Publicaţia care a dat în exclusivitate această ştire este Ştiri pe surse. Website-ul este din categoria celor care amestecă adevărul cu minciuna şi intoxicarea cu dezinformarea.

Anul trecut, a apărut un add-on, de necrezut, care atrage atenţia cititorului să fie prudent şi să verifice informaţia. Pe lista neagră a acestui add-on se află foarte multe website-uri din propaganda putinistă. Nu şi Ştiri pe surse, care este unul ce amestecă presa de scandal cu foarte multe informaţii pe surse, greu verificabile.

Fraudă şi hoţie. Rimează cu PSD. Verosimil, dar de verificat

“Numărul total de voturi valabil exprimate: 251. Din care, voturi pentru adoptarea moţiunii de cenzură: 241.” – A fost anunţul oficial după numărarea voturilor la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Doar că socoteala oficială nu se potriveşte celei de pe înregistrările video şi nimeni nu are o explicaţie coerentă.

, arată sursa citată.

Am urmărit de trei ori înregistrarea video a votului de la moţiunea de cenzură. Din momentul în care urnele au fost introduse în sală, până în momentul în care li s-au pus capacele şi au fost scoase din sală. Au fost 249 de persoane care au introdus bile în urne: 74 de senatori şi 175 de deputaţi.

Cele două voturi în plus anunţate la final nu ar fi schimbat soarta moţiunii, însă s-ar fi putut dovedi decisive în cazul unui scor mai strâns. Oricum, existenţa unor bile în plus în urne este o întâmplare suficient de gravă şi un precedent periculos. Astfel, am încercat să obţinem o explicaţie de la cei direct implicaţi. Însă, în loc să fie lămuritoare, explicaţiile au complicat şi mai mult lucrurile.

, continuă Ştiri pe surse.

Bâlbâieli pesediste. Fraudă cu disoluţie de identitate

Florin Puşcaş de la Ştiri pe surse l-a sunat pe deputatul Mircea Drăghici, chestor al Camerei Deputaţilor. Acesta spune că a numărat “240 care au votat pentru. Am uitat să mă număr pe mine. Am fost al 241-lea. Probabil că nu mă vedeți pe cameră pe mine.”

Dar reporterul îl contrazice:

Vă vedeți pe înregistrare. Ați fost chiar ultimul care ați introdus bilele în urne.

Urmează un banc parlamentar tipic, pe care un reporter parlamentar l-a auzit, cu diverse variaţiuni, de câteva zeci de ori: Uneori, apar şi heruvimi. Alteori, zboară păsări prin plen.  Ambiguitatea este esenţială.

Frauda mascată-n snoave cu heruvimi şi păsări fâlfâitoare

Replica lui Drăghici:

Poate nu l-ați văzut pe cel din dreapta mea. Pe domnul… de la PNL… care a dat bilele cu mine. Şi pe Chisăliță cred că nu l-ați văzut. Ei au votat după mine. Au votat nu pe locul unde erau urnele. Chisăliță era în ăla (scaun – n.r.) cu rotile și ăstalaltul a alergat cumva să… a votat împotrivă, evident. La rugămintea mea a votat.

Reporterul insistă:

Domnul Chisăliță (n.n.: Ioan Narcis Chisăliţă, deputat PSD) e de la Caraș, nu? Spunea că nu a votat.

Tratamentul fabulatoriu continuă

Mircea Drăghici denaturează-n continuare realitatea, cu dibăcie:

A venit expres în Parlament pentru vot.

Reporterul:

Și e regulamentar să se voteze după ce se iau urnele de la locul lor?

Drăghici:

Da, da. Până începe numărarea voturilor, se poate vota, nu e o problemă.

Acesta este un tratament fabulatoriu tipic parlamentarilor. Am văzut asta de multe ori. Dacă se încalcă, se încalcă Regulamentul Camerei, al Senatului etc. E contravenţie, nu infracţiune. E sancţiune administrativă, nu penală.

Nu costă nimic să povesteşti snoava cu Zmeul Zmeilor unui “prăpădit de jurnalist”. El ce poate să facă? Scrie? Şi, dacă nu-ţi convine ce scrie, poc, trimiţi o bastârcă direct la patronul jurnalistului. Oricum, tempo pasa.

Share