home POLITICA Klaus Iohannis şi misiunea sa delicată şi foarte complicată

Klaus Iohannis şi misiunea sa delicată şi foarte complicată

Share

Ne apropiem de un moment politic foarte complicat şi delicat. Klaus Iohannis va trebui în acelaşi timp să joace tare şi să fie extrem de diplomat. Altfel, poate provoca un dezastru.

Vom trece în revistă toate soluţiile care s-au vehiculat în piaţa politică. Fiecare în parte are avantajele şi dezavantajele ei. Cert este un fapt simplu: România nu este pregătită încă de un scrutin de legislative anticipate care să dea un rezultat electoral sensibil diferit de cel din decembrie 2016.

Scopul unui astfel de scrutin ar fi multiplu: înteţirea luptei anticorupţie, cu eliberarea Legislativului de sub domnia nelegiuiţilor; înzestrarea militară; diplomaţie românească coerent structurată.

Voi trece mai jos în revistă soluţiile vehiculate la bursa zvonurilor. A mai apărut recent un nume nou. Îl voi trata într-un articol distinct.

Klaus Iohannis şi alegerea lui Mihai Fifor

Mihai Fifor ar putea fi considerat de un ins superficial o soluţie echilibrată, dar numai aşa nu pare a fi. Totul este neclar cu acest om. Provine din fieful Olguţei Vasilescu – Dolj, ceea ce semnalizează spre roşu cu accente peremiste.

Pare a fi omul de încredere al PSDragnea, pentru că e portavocea acestei grupări din partid. Atitudinea sa pare însă a fi cu totul alta. Este un tip sobru, reţinut, aparent eficace.

Are potenţialul să fie eventual următoarea grindă plasată în PSD. Dacă Lia Olguţa Vasilescu va fi astfel mai puternică în PSD, prin intermediul lui Fifor premier, măcelul ce se va isca în PSDragnea între Dragnea şi Vasileasca va fi cumplit. El poate genera dispariţia acestui clan sau fragmentarea lui. Dar… premier într-un stat UE un asemenea pigmeu politic? Niciodată.

Klaus Iohannis şi pedichiuristele teleormănene ale lui Dragnea

Atunci când le văd pe Viorica Dăncilă şi Carmen Daniela Dan, mă duce gândul la orice, numai la competenţă nu. Cele două oxigenate par făcute pe şablonul gusturilor unui scorpion lubric trecut de prima tinereţe. Competenţe? Să fim serioşi.

Viorica Dăncilă, despre care am scris aici, este un aspirator uman de bani de la buget, pe care apoi îi deversează la PSD. Carmen Dan este o unealtă servilă a “şefului”. Am văzut-o cum se manifestă. Orice îi spui să zică, toceşte şi spune.

Nu are personalitate. E placidă, lipsidă de voinţă, limpidă, complet vidă de imaginaţie, umor, spirit. Îmi imaginez lesne o întâlnire la vârf între prim-ministrul Carmen Dan/Viorica Dăncilă şi cancelarul german Angela Merkel. Ar fi cumplit.

Klaus Iohannis şi australopitecul fiscal Florin Georgescu

Despre Florin Georgescu am scris aici. Este o vietate venită din alte timpuri ale politicii româneşti. După mineriadele de la începutul anilor ’90, complet izolată politic, România a avut un premier lipsit de voinţă politică – Nicu Văcăroiu – şi un contabil-şef sordid: pe Florin Georgescu.

Este un tip reacţionar, năbădăios, îndărătnic, cu o influenţă negativă covârşitoare. Singurul avantaj al prezenţei sale ar fi că nu ar ezita nici un moment să-i dea bastârci de la Palatul Victoria lui Liviu Dragnea.

Dar noi nu avem timp de asta acum. Australopitecus fiscalis Florin Georgescu ar fi o catastrofă azi pentru România.

Klaus Iohannis şi Tom Bugeţel

Cu Liviu Voinea, zis şi Tom Bugeţel, m-am întâlnit în unele studiouri de televiziune. Este un bun cunoscător al mecanismelor de piaţă. E mai modern în gândire ca australopitecus fiscalis. Când vine vorba însă despre soluţiile oferite, e straniu.

Am impresia că la acest om contează foarte mult umorile şi tendinţa ca el să fie altfel. Să contrazică. Un soi de teribilism. Să facă pe dos decât se aşteaptă lumea. E Ghiţă Contra. Vrea să fie original. În afaceri guvernamentale nu trebuie să fii mereu original.

Ba, uneori e bine să fii lipsit de originalitate şi cât mai eficace. Este puternic antipatizat în cercurile finanţiştilor români responsabili, probabil exact de aceea. Aversiunea din jurul său seamănă cu cea care îl individualizase pe Bogdan Balthazar în lumea bancherilor. Dar la acesta era vorba probabil despre faptul că spunea vrute şi nevrute.

Şi iarăşi: să ni-l imaginăm pe Tom Bugeţel la o discuţie cu Angela Merkel, Edouard Philippe sau Justin Trudeau. Nu…

Klaus Iohannis şi catastrofa Lia Olguţa Vasilescu

Vorba unui prieten de pe Facebook, să avem un premier cu Olguţa ar rezolva sigur o problemă: PSD s-ar duce în picaj şi ar urma anticipatele. Este o catastrofă umană. Face şi spune numai prostii.

În paradigma căderii complete economice şi ca stat de drept a României, urmată de o revoltă şi un restart democratic, sunt însă câteva probleme. Prima este cea mai gravă: cei care vom suferi la mximum vom fi noi, nu ei. Vor trebui foarte mulţi ani pentru a reclădi instituţionalitatea la standardele de acum.

A doua: nu înseamnă că, odată purjaţi de evidenta lor incompetenţă, cei din PSD nu vor exista politic şi nu vor reveni la putere relativ repede. Este clar că propaganda lor ulterior îl va învinovăţi pentru o eventuală criză pe Klaus Iohannis, pe Cioloş – Soros, agenturili, transnaţionalele etc. Apoi, nebunia de acum va continua.

Tot la capitolul “sinistru şi pertinent”, sunt soluţiile Ţuţuianu de Dolj şi Ciolacu de Buzău…

Klaus Iohannis şi paradigma Partidului Moş Crăciun

Aşadar, este foarte greu pentru Iohannis să aleagă un premier optim. Intenţia PNL de a nu guverna este normală. Dacă românii s-au lămurit că scopul PSD este să castreze Justiţia, ei încă nu au înţeles că promisiunile electorale deşănţate ale PSD sunt lipsite de acoperire.

Nu există încă o masă critică de români care să fi priceput că Partidul Moş Crăciun dă pomeni brambura, fără să creeze prosperitate. Cum se poate forma această masă critică? Foarte greu. Ca să înţelegi cum se creează prosperitate în democraţia liberală, trebuie să ai cultură funcţională capitalistă. Românii nu au.

Există posibilitatea ca, şi după o cădere economică – un bailout al României, PSD să revină. Dreapta ar începe reforme dure, Stânga reacţionară ar hăuli din opoziţie aceleaşi minciuni şi, la un moment dat, ar reveni în forţă. Jaful şi destructurarea economiei capitaliste ar continua. Ca şi acum.

Klaus Iohannis şi premierul tehnocrat

Soluţia ideală pe moment ar fi un premier tehnocrat, cu o susţinere parlamentară difuză. Politic însă ar fi un dezastru. Vezi soluţia tehnocrată din 2016 şi dezastrul de la alegerile ce au urmat.

În anul 2019, urmează alegeri prezidenţiale. Din acest punct de vedere, Klaus Iohannis probabil că preferă pedichiuriste teleormănene sau Morticii Adams de Dolj.

Dar Iohannis trebuie să aibă grijă ca România să fie guvernată astfel încât ţara să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale. Cleştele în care e prins preşedintele pare nemilos. În fine, mai există şi…

Soluţia alegerilor anticipate

Dacă Klaus Iohannis desemnează la rând doi prim-miniştri pe care PSDragnea nu-i va accepta niciodată, am putea avea alegeri anticipate. Dar dacă, să zicem, Iohannis îl desemnează ostentativ pe Sorin Grindeanu de două ori, va fi făcut praf. Se va spune:

Omul acesta vrea cu orice preţ să împingă ţara într-o criză îndelungată.

… şi va pierde politic enorm. Nimeni nu va accepta o forţare a alegerilor anticipate. Nici partidele din opoziţie nu sunt încă pregătite. Ludovic Orban de-abia a început să reanimeze PNL. USR e perpetuu năucă. PMP e duplicitar. UDMR e versatilă şi suge de la oricâte oi.

Ecuaţia cu multe necunoscute

Concluzia este că Klaus Iohannis are de rezolvat o ecuaţie cu cel puţin cinci necunoscute:

  • 1. are nevoie de un premier PSD moderat, nu reacţionar, care să păzească bostănăria Justiţiei independente şi să îndeplinească dezideratul celor 2% din PIB pentru Apărare;
  • 2. are nevoie să se mişte foarte repede, pentru că Merkel şi Macron au luat de bune că în România e o criză pasageră, ce se va rezolva urgent;
  • 3. are nevoie să ajute PSD să se afunde şi mai mult în propriile sale minciuni, e clar, PSD e toxină politică;
  • 4. are nevoie să dea oxigen Opoziţiei să se dezmeticească şi să devină redutabilă şi articulată, pentru eventuale legislative anticipate;
  • 5. are nevoie ca românii să înţeleagă nu numai paradigma Justiţiei, dar şi cea a Economiei. Cumva. Printr-o minune. Prin nu-ştiu-ce alchimie logică. Prin voo-doo, n-am idee. E foarte greu să explici românului normal cum se supraîncălzeşte economia şi de ce.

Rămân curios ce soluţie va reuşi să agregheze Klaus Iohannis. Nu aş vrea să fiu în locul său.

Share