home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION: Frauda la juriul din Romania?

EUROVISION: Frauda la juriul din Romania?

Share

Partea nevazuta a Eurovision – editia 2010 a fost votul juriului din fiecare tara. Fetele, baietii, doamnele si domnii frumos gatiti pe care i-am privit la tembelviziune spunand ce punctaje a acordat nu-stiu-care stat cu televiziune membra EBU concurentilor din finala Eurovision erau goarnele altor oameni care, in spate, faceau si desfaceau.

In fiecare stat cu televiziune membra EBU punctajul acordat de Vasili Telespectatorovich a reprezentat 50%, restul facandu-l punctajul acordat de un grup din Igor, Stepan, Grigori s.a.m.d. Jurizovschi (ca sa zic asa).

Acum voi vorbi despre Romania, pentru ca aici (poate ca) stim cum stau lucrurile. Nu am fost anuntati oficial cine sunt membrii juriului decat post-ludum, dupa ce s-a terminat competitia. E ca si cum in timpul unui meci de fotbal arbitru ar aparea mascat pe teren, influentand decisiv rezultatul, apoi, o zi dupa meci, i s-ar face public numele. Cand e prea tarziu si interesul scade mult.

Am aflat de pe Andrei Partos Forum ca TVR a catadicsit sa le publice numele acestor membri ai juriului din Romania, ca si felul in care au votat, pe 30 mai, exact dupa ce competitia s-a terminat si interesul pentru competitie a scazut mult, cum am explicat: Alexandra Cepraga – regizor muzical, Corina Despot – textier, Andrei Tudor – compozitor, Andrei Kerestely – compozitor şi Mihai Alexandru – compozitor şi preşedintele juriului.

Nu mai fac comentarii asupra acestor nume, ca mi-e lene. Daca nu stiti la ce ma refer, dati cautare pe site Andrei Tudor.

Nu este interzis: in ultima emisiune dinainte de saptamana de Eurovision, de pe TVR, sa apara Andrei Tudor, sa vorbeasca despre Eurovision, despre concurentii Romanii, despre orice, inclusiv despre castravetii blonzi, nemtesti din Arcadia, dar sa nu fie prezentat ca fiind unul dintre membrii juriului Eurovision din Romania?

Repet: nu este interzis, dar este normal?

Si noi de ce nu am aflat acest lucru oficial? De ce trebuie sa scormonim Internetul pentru aceasta? De ce nu ni se spune clar, tare si raspicat, ci se foloseste manipularea, dandu-se informatia post-ludum?

Un ONG

Raspunsul este simplu: EBU este o organizatie a broadcasterilor europeni si face exact ce vrea, ca si membrii sai, sub obladuirea statelor membre. EBU nu este legata de Uniunea Europeana si este un ONG, adica o asociatie a membrilor sai, televiziunile nationale.

Cum s-ar spune, este o societate non-comerciala de drept privat, care nu raspunde in fata europenilor nicicum, iar restul este vorbarie. Blablabla. Uguuguugu. Ca sa intelegem mai bine: este ca Federatia Romana de Fotbal, in care se petrec mari nelegiuiri de multa, foarte multa vreme si nu da socoteala in fata nimanui.

Cu greu reuseste DNA sa ancheteze mici portiuni din aceste nenorociri. Analogia este valabila si pentru felul cum manipuleaza si folosesc si EBU, si FRF fanii, respectiv suporterii, cu diferenta ca in fotbal acestia sunt mai organizati si uneori reactioneaza critic.

Cum a votat juriul roman

De exemplu, in Romania membrii juriului, trai neneaca, au votat cum i-a taiat capul astfel:

Semifinala 2:
Ucraina
– 1 punct, Croatia – 2 puncte, Georgia – 3 puncte, Azerbaijan – 4 puncte, Israel – 5 puncte, Turcia – 6 puncte, Cipru – 7 puncte, Irlanda – 8 puncte, Armenia – 10 puncte, Danemarca – 12 puncte

in Finala:
Azerbaidjan – 1 punct, Islanda – 2 puncte, Israel – 3 puncte, Portugalia – 4 puncte, Albania – 5 puncte, Armenia – 6 puncte, Turcia – 7 puncte, Ucraina – 8 puncte, Belgia – 10 puncte, Danemarca – 12 puncte

Cumulat cu Televotul (date pe care nu le avem – explica autorul postarii de pe forumul amintit) notele Romaniei din finala au aratat asa:
Danemarca 12, Moldova 10, Turcia 8, Grecia 7, Armenia 6, Ucraina 5, Belgia 4, Germania 3, Spania 2, Albania 1.

De ce, Darie? De ce?

La prima vedere, ai tendinta sa tragi concluzia: da, bine, hai la culcare, ca m-au plictisit astia cu prostiile lor. Dar nu, ia mai uita-te odata la note! Hai sa comparam notele acordate in semifinala a doua cu cele din finala, pentru aceiasi concurenti.

De ce Ucraina, care a luat un punct (UN SINGUR PUNCT!) in semifinala a luat opt puncte in finala? Brusc, aceiasi membri ai juriului au avut o revelatie si baaaang! – si-au dat seama? De ce, Darie, de ce?

La fel, ma intreb cum a cazut Cipru de la sapte puncte in semifinala la nici un punct in finala? Darie, de ce?

Unde s-a evaporat Irlanda, de la cele opt puncte pe care le obtinuse in semifinala? A cazut valoric brusc, in ochii juriului, in numai doua zile? Darie, ce faci? Armenia de ce a luat 10 puncte in semifinala si numai sase in finala? Singura constanta este Danemarca. Aici, da, totul este ok, dar in rest miroase urat. Urat de tot. Pfuuuu! Ce duhoare vine-n jos pe Pangratti, Darie…

Cifrele nu se inchid nici cand analizam corelarea rezultatului cumulat televot + votul juriului. Sa o luam pe rand: Danemarca, ok iarasi, a obtinut 12 puncte si din televoting, pentru ca…

12 puncte (televoting) + 12 puncte (juriu) = 24 de puncte

24/2 = 12 puncte

In schimb, Moldova cum pulpana lui Parpangel Klingonianul a facut 10 puncte, daca nu a luat nici un punctulet de la juriu? Nu stim, este de neexplicat. Sa presupunem (si este foarte rezonabil) ca televotingul a dat pentru Moldova 12 puncte. Hai sa facem matematica de clasa a cincea:

x + 12 = 20 de puncte

20/2 = 10 puncte

Cat este atunci x? Raspuns:

x = 8 puncte

Carevasazica: pentru ca rezultatul cumulat sa fie 10 puncte pentru Moldova, juriul ar fi trebuit sa acorde Moldovei exact opt puncte. Unde sunt aceste puncte? Iata frauda. De ce, Darie?

La fel, Grecia nu putea sa ia pe rezultatul cumulat sapte puncte, decat numai daca televotingul s-ar fi diloxat brusc si i-ar fi decernat lui Giorgios Alkaios si prietenilor sai 14 puncte cu coronita:

14/2 = 7 puncte

Iata frauda. Hello! Membri ai juriului, de cand s-a terminat gimnaziul ce note ati luat pe la mate? Nu de alta, dar ati zbarcit-o rau de tot. Ia explicati-mi voi, copii, cum a luat Albania in finala un punct, daca juriul a punctat pentru melodia concurenta a Tiranei 5 puncte? Exista o singura explicatie logica:

5 3 = 2 puncte

2/2 = 1 punct

Adica: Albania a luat din televoting… -3 puncte! Iata frauda. Vorba lui Toma Caragiale sau Ion Luca Caragiu (nu mai stiu sigur, de cand umbla astia cu Eurovizionu’ prin Carpati): “Din aceasta dilema nu veti iesi!”.

Share