home CORUPTIE, POLITICA FOLLOW-UP Armaghedoanele suferintei noastre

FOLLOW-UP Armaghedoanele suferintei noastre

Share

Incepand de maine, in fiecare seara, de luni pana vineri la ora 20:00, voi posta o serie de texte dedicate intr-un fel sau altul fenomenului “Raportul Armaghedon”.

Incep cu acest follow-up. De maine voi publica in serial analiza fenomenului, scrisa impreuna cu jurnalistul Dan Badea pentru Revista Bilant.

Sunt cateva lucruri pe care simt nevoia sa le scriu. In primul rand, nu sunt de acord cu aceasta modalitate de exprimare publica stangace, ascunsa si brutala: daca ai ceva de spus, o spui verde-n fata, cu subiect si cu predicat, consacrandu-ti identitatea.

Tu ai spus acel lucru si nu altcineva, e ideea ta, e informatia pe care ai descoperit-o tu si o impartasesti altora. Metoda aceasta de publicare, in primul rand pe Internet, a unor dezvaluiri care altfel nu au cum sa devina publice decat cu foarte mare dificultate, s-a consacrat in anii trecuti.

Voi incerca sa explic de ce anume.

Pana la jumatatea anilor ’90, in Romania au existat foarte multe organe de presa independente, incontrolabile de catre grupurile de interese infractionale, care publicau o multime de investigatii jurnalistice.

M-am plans de multe ori insa in acei ani ca anchetele si dezvaluirile mele nu duc la nici un rezultat, pentru ca infractorii despre care scriu nu patesc nimic, ba chiar prospera in urma renumelui dobandit in presa.

Rezultatul a fost ca acesti netrebnici s-au organizat tot mai mult. Ei sau urmasii lor au inceput sa foloseasca metode tot mai rafinate si subtile de lucru, formand grupuri de interese. “Grupuri de interese” este elegant spus.

Cum a puit Reteaua Mitica Iliescu / Catalin Voicu

Voi da un exemplu. Reteaua asa-zisa “a lui Catalin Voicu” este o mafie extrem de bine organizata, despre care s-a scris inca de la inceputul anilor ’90. Pe atunci insa se scria despre felul in care seful SPP, Dumitru Iliescu, a transformat serviciul pe care il conducea intr-o feuda personala, cu aspecte infractionale grave.

Mitica Iliescu actiona cu benevolenta numarului 1 in stat de atunci, Ion Iliescu, care inchidea ochii si se facea ca nu vede. Presa a scris si nu s-a intamplat nimic. Nici un procuror nu a reusit sa instrumenteze pana la capat vreun dosar.

Rezultatul faptului ca atunci Iliescu si gasca lui au inchis ochii la nenorocirile facute de Mitica Iliescu si gasca sa este formarea Retelei Catalin Voicu de astazi, care a puit aproape 20 de ani si s-a institutionalizat in structurile de stat ale Romaniei.

Am fost prieten si am vorbit cu dispret, despre cei precum Catalin Voicu, nopti in sir, cu oameni care intre timp au devenit demnitari importanti si au apelat la Reteaua Voicu. Nu-i mai recunosc pe acesti oameni. Ce au devenit ei astazi este rezultatul coruptiei la nivel inalt care intoxica Romania.

In a doua jumatate a anilor ’90, pentru ca magistratii inchideau ochii  la nelegiuirile pe care le faceau unii, acestia au trecut in alta etapa si au inceput sa se infiltreze puternic in structurile statului, pe de o parte, dar si sa cumpere treptat organele de presa care ii deranjasera prin anchetele lor.

Logic, au schimbat continutul editorial, marginalizand treptat jurnalistii de calitate si in primul rand jurnalistii de investigatie incomozi si mizand cu preponderenta pe scandal, cancan si sex.

Numai asa am ajuns acum sa-i vedeam pe Lucian Mandruta si pe Andrei Gheorghe batandu-se cu ciorapii, in direct, pe Antena 1.

Blocajul, armaghedonul si santajul

Fluxul de informatii tipic pentru pornirea de investigatii jurnalistice s-a blocat progresiv. In debutul anului 2002, in plin Sultanat Adrian Nastase, cand peste ascensiunea mogulilor se suprapunea si cenzura impusa de PSD, deja aparusera o multime de informatii de gen care nu mai puteau fi fructificate in investigatii jurnalistice.

De ce? Simplu: pentru ca multi jurnalisti de investigatii nu mai lucrau in presa, scarbiti, iar cei ce lucrau nu puteau sa faca astfel de subiecte, pentru ca editorii lor nu ii lasau.

In aceste conditii, pe 2 ianuarie 2002 a aparut primul Raport Armaghedon, referitor la situatia dramatica din Armata Romana. Pe 16 ianuarie 2002 a fost publicat pe Internet, de catre Ovidiu Iane si Mugur Ciuvica, Armaghedonul II, Adrian Nastase.

Pana in luna noiembrie a anului 2004, in Romania au fost facute publice cel putin 35 de documente de tip Raport Armaghedon, date publicitatii mai mult sau mai putin anonime, mai bine sau mai prost documentate de autorii lor, aparute pe Internet sau publicate de diferite organe de presa, folosite in scopuri politice, economice sau personale.

Dupa ce voi publica analiza semnata in Revista Bilant de mine si Dan, le voi publica pe toate despre care am habar ca exista, in ordinea cronologica, incercand sa explic, daca este posibil, povestea fiecaruia.

Principalul motiv de frustrare pe care il incearca un jurnalist in asemenea situatii, mai ales daca a facut investigatie de presa, este ca nu poate sa ancheteze un astfel de scandal sau grup de scandaluri, pe de o parte, iar pe de alta parte ca astfel informatia existenta ajunge publica incarcata de subiectivitatea surselor si de imaginatia martorilor care spun si adevaruri, dar mai si infloresc realitatea.

Orice jurnalist de investigatie bun stie ca, de exemplu, nu scrii un listoi lung cu firmele lui Vantu, spunand cu mare aproximatie ca acestea au pierderi sau sunt in lichidare, ci prezinti situatia la zi, concreta, cu date cifrice si detalii de bilant economic. Tabel. Surse.

Astfel, Rapoartele Armaghedon sunt, pe de o parte, o metoda mai din topor de a dezvalui opiniei publice ilegalitatile si netrebniciile facute de unii, dar sunt deopotriva si o sursa de intoxicare a opiniei publice, in functie de cine si cand lanseaza o anumita informatie si cum anume o directioneaza politic sau economic.

Asa se intampla cand sanitarul societatii, mass-media, si-a pierdut functia de capatai si s-a transformat in vidanjorul societatii, care, in loc sa arunce mizeria in latrina, o scoate si o imprastie pe strazi, in ochii oamenilor.

Share