home EVENIMENT, POLITICA Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, trimite controale la Primăria Capitalei

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, trimite controale la Primăria Capitalei

Share

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că va trimite o inspecţie economico-financiară la Primăria Capitalei. El a explicat că în ultimii zece ani „nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiţi banii romanilor”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Sunt 4.500 de angajaţi în cele 18 companii municipale, mulţi dintre ei au fost detaşaţi, sunt multe probleme acolo”, a anunţat Florin Cîţu.

„Am cerut o situaţie să văd când a fost ultima oară o inspecţie economico-financiara la Primăria Bucureşti. Pentru că mi se pare ciudat să ai bani în buget pentru subvenţie, dar apoi să te împrumuţi pe 20 de ani să plăteşti subvenţia la energie, de exemplu”, a completat ministrul Finanţelor.

„Aş vrea să văd cine a evaluat execuţia bugetară. Şi am aflat, surprins, că n-a mai fost o inspecţie economico-financiara, n-a mai fost evaluată de la MFP, Primăria Capitalei de 10 ani de zile. Nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiţi banii romanilor la bugetul Capitalei”, a mai spus ministrul.

„Aş vrea să vedem şi această analiză, dar mie îmi sare în ochi chestia asta, adică ai bani la buget pentru subvenţie şi te duci şi te împrumuţi pe 20 de ani. Am cerut aprobările din MFP pentru a permite acest lucru”, a subliniat el.

Citu a adăugat că va fi o analiză la toate companiile de stat pentru a se vedea cum au fost cheltuiţi banii publici, precizând că nu este în regulă că la companiile municipale din subordinea Primăriei Capitalei să fie acordat 87% din buget pentru salarii.

„Nu este normal pentru nicio companie şi peste 60% nu faci nimic”, a subliniat el. „Evaluez situaţia, să văd, ştiu că au fost (controale, n.red.) la câteva companii municipale, dar m-a susprins că nu a fost niciunul (la PMB, n.red.) în ultimii 10 ani”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Săptămâna trecută, Florin Cîţu scria pe pagina sa de Facebook că în companiile administrate de primarul Capitalei, Gabriela Firea, se plătesc salarii şi atât.

Acesta prezenta o listă de companii municipale în care ponderea cheltuielilor de personal reprezintă mai mult de 70% din totalul cheltuielilor de exploatare. Astfel, la Regia Generală de Apă Bucureşti RĂ, ponderea cheltuielilor de personal în total cheltuieli de exploatare este de 100%, urmează Compania Municipală Sport pentru Toţi Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SĂ şi Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, toate cu o pondere de 92% a cheltuielilor de personal, Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Transportului SĂ şi Compania Municipală Turistică Bucureşti SĂ – 91%, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SĂ – 89%, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SĂ – 79%, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SĂ – 78%, Compania Municipală Energetică Bucureşti SĂ – 75%, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SĂ – 72% şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SĂ – 70%.

O altă companie din lista prezentată de Cîţu este Societatea de Transport Bucureşti, unde cheltuielile de personal sunt la 73%.

„Aşa arată structura cheltuielilor companiilor administrate (capusate?) de Gabriela Firea. Se plătesc salarii şi atât. La RATB (STB – n. r.), peste 10.000 de angajaţi, cheltuieli de personal 73%. Cum să mai faci şi investiţii sau reparaţii?”, scria ministrul Finanţelor.

Share