Finala EUROVISION 2014. Live commentary

Share

Ucraina, Maria Iaremciuk – Tick-Tockeurovision_wallpaper1_1600x1200

Aceasta este piesa la care ţara-participant a ales să folosească simbolistica roţii pentru hamsteri. Melodia îmi aduce aminte, la ritmică şi la numele identic, de piesa Ninei Soderquist din Melodifestivalen, ediţia 2010. Dar aceea era, pe lângă aceasta, piesa de piesă…

Belarus, Teo – Cheesecake

O melodie extrem de săltăreaţă şi plictisitoare, pe care nimeni nu o poate asculta până la capăt. 3reiSudEst într-o zi neinspirată.

Azerbaidjan, Dilara Kazimova – Start A Fire

Foarte bună vocea, Dilara nu are nici o problemă, cântă foarte bine, melodia este una dintre cele mai bune din competiţie. Solista confirmă racordarea obsesivă a sliştilor exotici la tehnica de când americană a soliştilor de rithm and blues. În rest, se vede capul compozitorului suedez…

Islanda, Pollapönk – Prejudice

Rockul bate muzica la această piesă. Chitările acoperă muzica, iar p-p-p-ielile solistului acoperă chitările. Efectul nu e cel mai plăcut, chiar dacă erenul deja s-a prins de creierele fanilor Eurovision.

Norvegia, Carl Espen – Silent Storm

O piesă bună, care deja s-a prins în creierele fanilor. Solistul creează linişte melodică foarte frumos. Carl falsează însă puţin şi are nişte probleme de poziţionare a locului de emisie a sunetului din cauza emoţiei. Probabil că îi este frică să nu ia din piept nişte sunete şi să falseze. Când cânţi piano e greu să ai stabilitate pe sunet şi atunci iei falset întărit, care creează probleme.

România, Paula Seling & OVI – Miracle
Uite fata cum dispare!
Şi ajunge-n altă parte!
Se petrece o minune?
Nu! Tehnologia, frate!

Poliţistul poliţeşte,
Biciclistul bicicleşte,
Cârnăţarul cârnăţăreşte,
Paul Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu munceşte!

Armenia, Aram – Not Alone

Aram Sargsian a avut nişte coliziuni virtuale cu băiatul din Austria care se crede Conchita, pentru care a fost acuzat de homobie şi care s-au rezolvat la Copenhaga, în timpul repetiţiilor, când s-a pupat prietenos cu femeia cu barbă. Pare foarte emoţionat şi ratează sunete. E pentru că gâfâie din cauza emoţiei. Melodia spune un singur lucru, din primul şi ultimul moment, în mod repetat, obsesiv. Se vrea o combinaţie de forţă şi fineţe.

Muntenegru, Sergej Ćetković – Moj Svijet

Urmează baschetbalistul nostru preferat. El este sensibil, cântă bine, piesa începe bine, dar apoi nu creşte destul. Şi el falsează, cu totul surprinzător. Sunt emoţii foarte mari la Copenhaga.

Polonia, Donatan & Cleo – My Słowianie – We Are Slavic

Fata care seamănă la voce cu Anastacia şi e ajutată de alte două fete, cu ciutura şi făcăleţul. Ne laşi…

Grecia, Freaky Fortune feat. RiskyKidd – Rise Up

Între două bănci în pragul falimentului, pe trotuar, grecii fac muzică aşa cum ştiu ei mai bine: commercial oriented.

Austria, Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

Urmează marea favorită valorică a competiţiei. Farmecul acestei piese este dat de modul extraordinar cum îşi ridică Pasărea Phoenic aripile, tot mai sus, pe măsură ce melodia merge spre climaxul final Absolut superb…

Germania, Elaiza – Is it right

Foarte frumoasă piesa din Germania, extrem de bine ritmată, cu un refren şapte clase peste strofă, care îţi intră în cap, simplu, imnic. Una dintre preferatele mele valorice, alături de piesa Conchitei masculine şi a rusoaicelor gemene.

Suedia, Sanna Nielsen – Undo

Sanna are o misiune dificilă, cu un referen în care la fiecare notă trebuie să schimbe locul de emisie. Predecesorii ei, trei la număr, au căzut la probe mai simple. Sanna se achită cu brio de misiune. Cântă foarte bine, are şi un tremolo controlat foarte frumos, ambitus, volum. Piesa e frumoasă. Una dintre cele care au ridicat competiţia de anul acesta.

Franța, TWIN TWIN – Moustache

Absolut penibilă această piesă. Francezii îşi bat joc din nou de Eurovision.

Rusia, Tolmacevi Sisters – Shine

Piesa rusoaicelor este una dintre cele mai frumoase din concurs, are un refren extrem de reuşit. Spezial efect: fete încep cu cozile legate, apoi şi le desprind din mişcare cantabilă. Frumoasă piesă.  Preferatele mele sunt: Austria, Rusia şi Germania.

Italia, Emma – La Mia Città

Un PopRock din Italia! Lucru mai rar la music for the masses dinspre Peninsula italiană. O melodie interesantă, ce creşte, dar care este sub ce se poate face la macaronari. Ei au nişte macaroane muzicale cu totul deosebite, extrem de gustoase. Aceasta nu este printre ele.

Slovenia, Tinkara Kovač – Round and round

Melodie care încearcă, dar nu prea reuşeşte să sugereze rotirea. Am văzut-o pe fată cântând la flaut mai frumos decât o face în competiţie… dar acestea sunt dilelile mele cu FolkProg-ul…

Finlanda, Softengine – Something Better

Este al patrulea concurent din finală la care aud în debut distonanţe, acolo unde solistul nu poate să cânte în forţă. Apoi aud inexactităţi la trecerea de pe voce de piept pe falset. Melodia este un NeoRock banal, cu refren vag imnic. De linie. Bun. E trupă serioasă, dar dincolo de asta nu iese din decorul general.

Spania, Ruth Lorenzo – Dancing in the rain

Ruth începe şi ea cu o notă inexactă, din cauza emoţiei. Debuturile de piesă, pentru că nu sunt în forţă, creează probleme soliştilor, foarte emoţionaţi. Când eşti emoţionat se văd mai bine punctele slabe, defectele de emisie. De exemplu, fata asta nu are nici măcar frecvenţe medii, pe cât de bună e în acute.

Elveția, Sebalter – Hunter Of Stars

Ungaria, András Kállay-Saunders – Running

Malta, Firelight – Coming Home

Voce bună, piesă bună, de altă factură decât baladele cu care vin de obicei maltezii. ar există o doză de mediocritate şi loc comun muzical.

Danemarca, Basim – Cliche Love Song

Altă piesă slabă. Danemarca e fără speranţă.

Olanda, The Common Linnets – Calm After The Storm

Olandezii sunt puţin sub ton la debutul expoziţiei. Piesa deja, la a treia ascultare, plictiseşte.

San Marino, Valentina Monetta – Maybe (Forse)

Frumoasa piesă din San Marino a experimentatei în ale Eurovision Valentina are farmecul ei, dar şi doza ei de platitudine.

Marea Britanie, Molly – Children of the Universe

Melodia îmi aduce aminte de “We Are The World”.

Share