EUROVISION Ucraina Gaitana – Be My Guest

Share

Ucraina Gaitana – Be My Guest

Gaitana a fost victima unui atac rasist al extremei drepte ucrainene, după ce a câştigat ediţia locală de anul acesta a Eurovision. Are o voce deosebită, tipică celor cu sângele ei. Melodia este interesantă, are un mesaj simplu, evident, pe o temă muzicală la fel de simplă, imnică, uşor de prins, dominată de antren.

eurovisionfamily

Părerea mea despre partea cu atacul rasist este că e o tâmpenie. Părerea mea este că melodia aceasta, fără să sară calul, este una reuşită, care prinde la public. Să vedem dacă va prinde şi la Eurovision, unde calculele şi jocurile sunt mai complicate.

Bulgaria Sofi Marinova – Love Unlimited

Această fată are voce bună, dar piesa pe care o cântă nu are nici o treabă. Există anul acesta un slot destul de gros de piese de acest tip, de club, dintre care, având în vedere cât de slabă este competiţia, multe vor ajunge în finală.

La momentul la care fac acest comentariu nu am ascultat încă nici una dintre melodiile următoare din semifinală, iar din finală am ascultat doar entry-ul britanic. Deocamdată, după explozia de acum doi ani (finala norvegiană), aceasta pare a fi o competiţie muzicală continentală foarte slabă.

Poate compozitorii s-au gândit astfel: “De ce să mă agit, dacă ai mei confraţi care a scris Algo Pequeñito sau My Heart Is Yours au fost umiliți copios? Mai bine îmi văd de alte proiecte”.

Slovenia Eva Boto – Verjamem

O altă baladă de spaţiu sârbesc, de data aceasta votată de sloveni. Avem două soliste: una tipică acestui gen de mişcarea lentă, iar alta, cu un voal de miresică pe cap, pus ca o varză dezlânată, care comentează diafan. Melodia are tragism, dar este iarăşi sub reuşita lui Željko Joksimović.

Există o caşetare, o programare a sentimentului, ce rezidă din felul în care este structurată melodia, obligatorie atunci când ai la dispoziţie numai trei minute. Aceasta duce la clişeizare şi în foarte multe cazuri condamnă cântecul la repetarea unor teme tipice, care au mai fost cântate, tocite, uzate, lovite de reflexul muzical toxic.

Share