EUROVISION: Semifinala fostei Cortine de Fier

Share

Prima semifinala Eurovision a editiei continentale a Eurovision de anul acesta are o succesiune si o compozitie etnica foarte ciudata.

In afara de Belgia, Islanda si Malta, celelalte state sunt din sfera de influenta a fostei Uniunea Sovietice, ori din imediata sa proximitate, ca Grecia si Finlanda.

Prima concluzie pe care o putem trage este ca anul acesta nu vom avea norocul sa fim votati de fratii din Republica Moldova, care nu sunt in semifinala cu noi. De altfel, daca ne uitam cine a picat in aceasta prima seara, nu prea ne mai raman multi prieteni si ar trebui sa convingem prin calitate.

Or, calitate la interpretare avem, dar la muzica nu prea sarim calul.

flag Moldova – Sunstroke Project & Olia Tira, “Run Away”

As fi preferat sa o vad pe actuala solista a grupului Milenium cu acest grup castigand, decat pe fosta solista, care face o muzica mult mai comerciala si mai putin valoroasa. Geaba voce adevarata la solista, geaba viori electrice, geaba aranjament muzical bun daca nu ai suflet.

flag Rusia – Peter Nalitch & Friends, “Lost And Forgotten”

Ce ironie! Rusia va intra in semifinala dupa Moldova, in actualul context politic tensionat. O melodie care creste surprinzator, fata de felul in care incepe si ajunge la niste cote de tensiune ce m-au determinat sa o remarc, printr-o postare distincta. Cred ca locul ei este in finala.

flag Estonia – Malcolm Lincoln, “Siren”

Malcolm Lincoln din Estonia (u-haaaa!, unde e Marina Almasan sa-i potoleasca pe cosmopolitii astia) vine in concurs cu o melodie tipica muzicii NewWave-ElectroDisco pe care au descoperit-o britanicii in anii de dupa ce au consumat fenomenul Depeche Mode. Frumos, frumos, putin spre Blankmange asa. E nevoie si de astfel de lucruri, oricum preferabile banalitatilor fumate-n anii trecuti.

Slovacia – Kristina Pelakova, “Horehronie”

Dincolo de cat de delicata este vocea fetei, melodia, spre deosebire de perla de anul trecut, ma oripileaza, prin tobarnitzele sale orientale si lipsa ei de orizont.

flag Finlanda – Kuunkuiskaajat, “Työlki Ellää”

Aceasta ramane una dintre melodiile mele preferate, ori despre cum canta finlandezii muzica tiganeasca atunci cand se relaxeaza nemasurat.

flag Letonia – Aisha, “What For?”

Aceasta este una dintre cele mai frumoase creatii muzicale din competitia de anul acesta, probabil una dintre primele trei. Singura problema este ca vocea Aishei sa functioneze live la fel de bine ca pe inregistrare, pentru ca fata are tendinta sa intre sub ton. Culmea: intra sub ton ca profesionistii, adica la strofa, la frecvente medii.

flag Serbia – Milan Stankovic’, “Ovo Je Balkan”

Am scris deja ca nu sunt multumit de alegerea facuta de sarbi, care au preferat cea mai cosmopolita dintre cele trei melodii propuse de catre Goran Bregovic anul acesta, intr-o insolita editie nationala Eurovision. Eu as fi preferat-o pe cea mai neaosa. Cercetati in arhiva postarilor, sectiunea eveiment, subsectiunea Eurovision si veti afla care. Merita.

flag Bosnia & Herzegovina – Vukašin Brajic’, “Thunder And Lightning”

Remarcand cosmopolitismul bosniecilor, care din cand in cand te uimesc cu o muzica extrem de occidentalizata, trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte incantat de lipsa de originalitate a acestui cantec, in timp ce nu pot sa nu remarc aranjamentul muzical excelent, tehnica si calitatea interpretarii.

flag Polonia – Marcin Mrozin’ski, “Legenda”

Niciodata nu am inteles foarte clar ce se intampla cu rafinatii polonezi cand ies din muzica culta si incearca altceva. In afara de Czeslaw Niemen si SBB, nu cunosc trupe poloneze de valoare. Sincer, Marcin nu imi spune nimic, chiar daca gama modala in care este partitura solo de la strofa spune multe despre cartea pe care o stie compozitorul. Dar cam atat. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca melodia se termina de parca piesa este neterminata.

flag Belgia – Tom Dice, “Me And My Guitar”

Ce fel de belgian e Tom Dice asta, care are nume de britanic toata ziua? Eu zic sa o trimitem un an-doi pe Marina Almasan la Bruxelles, sa se ocupe de ei, ca nu se mai poate asa! Si mai si canta bine (chiar daca melodia nu mi se pare excesiv de frumoasa, dar degaja o liniste care poate ca vine din anul sabatic pe care multi europeni si l-au luat, cu ocazia crizei).

flag Malta – Thea Garrett, “My Dream”

Malteza Thea are, ca toate concurentele din aceasta tara, o voce foarte buna, insa melodia care reprezinta anul Malta nu se ridica la nivelul celor din anii trecuti. Frumoasa, dar la nivelul la care ajunge competitia anul acesta, nu este indeajuns.

flag Albania – Juliana Pasha, “It’s All About You”

Albania vine anul acesta cu o melodie surprinzatoare, extrem de agreabila pentru cultura muzicala tribala din aceasta tara, asa cum nu cred ca am auzit vreodata la Eurovision.

flag Grecia – Giorgos Alkaios & Friends, “OPA”

Ne-am fi intors la ritmuri tarzaniene, contrase elegant din muzica populara greaca. Cu muzica lor populara sunt de acord, cu acest exercitiu de violenta (HU!) ritmic-melodica, nu. Am scris “ne-am fi intors”, pentru ca initial am aflat de la Realitatea TV ca, din cauza crizei, televiziunea greaca a intrat pe buget de criza si nu isi mai permite sa ii trimita pe Giorgios Alkaios & Friends la Oslo. Intre timp, s-a modificat schimbarea si i-am vazut in repetitii.

flag Portugal – Filipa Azevedo, “Há Dias Assim”

Reprezentanta Portugaliei este departe de cantautorii si solistii vocali extrem de originali, de personali, pe care i-a avut Lusitania de-a lungul timpului. Nu este totul sa ai voce.

Filipa Azevedo este dotata cu cele necesare, are ambitus bun, volum, nu ma incanta armoniile sale putin cam stridente, din cauza unei emisii neglijente, dar ceea ce ma deranjeaza este faptul ca interpreteaza parca sub zodia epigonatului R&B la Christina Aguillera. Iar cantecul pe care il interpreteaza este banal si supervehiculat, format din locuri comune.

flag FYR Macedonia – Gjoko Taneski, “Jas Ja Imam Silata”

Melodie banala pe langa frumusetile dinainte. Sunt convins ca Gojko este unul dintre solistii macedoneni cu state, respectabili, care probabil a rupt din voce si prin rock, dupa cum abordeaza sunetele, dar aceasta nu este indeajuns.

flag Belarus – 3+2, “Butterflies”

Rusii albi sunt in pasa romantica. Melodia este frumoasa, insa din punctul meu de vedere mai putin originala decat primele trei. Imi place foarte mult al doilea solist, probabil pentru ca, la randul meu, o rup in registru tenor. Recunosc, sunt subiectiv, nu sunt robot.

flag Islanda – Hera Björk, “Je Ne Sais Quoi”

Ironia face ca Hera nu a participat anul trecut, din partea Danemarcei (Marina, vino, pune-i pe coji de nuca pe astia…), cu o melodie fabuloasa, “Someday“. Fata de aceea, aceasta melodie este numai frumoasa. Dar foarte frumoasa.

Share