EUROVISION – SEMIFINALA 2: Doo-wap cu Witloof Bay

Share

1. Bosnia & Herzegovina: Dino Merlin – Love In Rewind

Debut frumos, o melodie ceva mai personala si mai marcata de eposul balcanic. Usoare influente din muzica populara sarbeasca, topite in substanta muzicala pop si subliniate, dupa modulatie, cu o trompeta ce aduce aminte de atmosfera muzicala tipic sarbeasca.

Iarasi remarc depersonalizarea muzicala data de folosirea limbii engleze. Au ajuns intre timp toti la concluzia ca se vinde mai bine in Eurovision muzica in Europa daca este in limba engleza? Nu stim, nu prea intelegem. O piesa frumoasa, dar nu la nivelul celor cu care ne-a obisnuit Bosnia in anii trecuti.

2. Austria: Nadine Beiler – The Secret Is Love

Iarasi mania americanista R&B. Ai impresia, asa, ca toate fetele de pana la 18 ani din lumea occidentala isi doresc sa fie Christina Aguillera. Sa schimbe locul de emisie, ca sa creeze expresie, ca aceasta cantareata, sa rupa gutural din gat pentru o mai mare accentuare.

Nadine Beiler seamana la voce, de exemplu, cu Andra, ca si la tehnica de cant pe care o foloseste. Iti vine sa o pui sa interpreteze “Trei iezi, cucuieti”, sa vezi daca tot R&B iese. Felul in care navigheaza prin propria piesa este previzibil, ca si felul in care evolueaza melodia, din nou lipsita de originalitate.

3. Olanda: 3JS – Never Alone

Foarte buna vocea solistului. Piesa este (iar) o miscare lenta, dar numai in debut, apoi trece in miscare medie. O melodie pe pop-rock agreabila, insa nu din cale-afara de originala. Pe mine ma intereseaza, repet, originalitatea, creativitatea celui care scrie muzica, apoi maniera interpretativa.

Din acest prim punct de vedere (creativitatea compozitorului) avem probleme serioase anul acesta. Mi se pare ca “Never Alone” este o melodie ceva mai buna, dar nu pot spune ca ajung la bucuria melodica din vreo zece piese de anul trecut.

4. Belgia: Witloof Bay – With Love Baby

Solistul aduce aminte de imaginea initiala a lui Robbie Williams, din vremurile cand era backing vocal la Take That. Witloof Bay fac un doo-wap agreabil care imi place, cu efecte vocale sustinute de o sectie ritmica minimala, foarte discreta.

foto: eurovisionontop

Mi se pare una dintre cele mai calitative melodii de la aceasta competitie, cu o partitura rafinata, complexa. Belgia ne-a mai incantat si acum cativa ani, cu Ishtar, dar se pare ca europenii nu au fost tocmai de aceeasi parere. Aceasta conteaza mai putin, mie imi place si as vrea sa-I vad in finala, pentru ca stiu muzica si fac muzica de calitate.

5. Slovacia: TWiiNS – I’m Still Alive

Alte doua fete cu voci foarte bune, care sunt sub influenta imperialismului muzical american. Am mai auzit aceasta arie tematica muzicala de nu-stiu-cate ori. Daca stai cu ochii pironiti in MTV te plictisesti de acest gen de pop-dance.

Ceea ce nu inseamna ca el nu este ofertant. Melodia creste interesant, se dezvolta, cele doua gemene slovace isi fac datoria, pentru ca, stii, cand slovaca isi face datoria… dar ceva nu e in regula, nu are zbor, ci pragmatism.

Acest pragmatism este preponderent de altfel anul acesta. Iata din comentarii ce este scos in fata de YouTube: “I think songs like this are better than this stupid senseless dance electro pop songs”. Corect.

 

Share