EUROVISION Mandinga, “Zaleilah” s-a calificat în finala de sâmbătă

Share

Vă prezint în continuare concurenţii care s-au calificat în finala Eurovision 2012 Baku şi comentariile mele live la fiecare dintre melodii şi interpreţi.

Vocea Basarabiei

Romania Mandinga – Zaleilah

Melodia o ştim, ştiţi şi opinia mea, să vedem prezenţa scenică şi interpretarea Elenei. Din prezentarea concurentului rămân cu nelămurirea: ce sau cine e Gabala?

(Un comentator ne-a spus că este o provincie azeră, unde joacă o echipă de fotbal foarte bună, clasată pe locul cinci în campionat, adică un fel de Rapid Bucureşti)

Excelentă prezenţă scenică, costume foarte frumoase. Combinaţia portocaliu – alb este extrem de reuşită. Elena şi-a scos casca, după ce a făcut semn în mod repetat că nu aude nimic şi din cauza asta acum rămâne puţin în urma cadenţei, dar greu observabil.

Maniera în care a interpretat Elena este puţin inspirată din muzica lăutărească (şi vreau să fiu elegant). Interpretarea a fost mediocră, probabil şi din cauza problemei din casca Elenei.

Moldova Pasha Parfeny – Lăutar

Aici este altceva. Avem muzică. Avem muzică de calitate. Se cunoaşte şcoala de cânt de la Chişinău. Melodia este însă mai slabă decât celelalte prezenţe basarabene în concurs, din anii trecuţi.

Islanda Greta Salóme & Jónsi – Never Forget

O melodie care aduce a folclor nordic. Vocile sunt bune, piesa e banală. Păcat de armonizare, că nu este pusă în slujba unui scop muzical mai reuşit. Piesa nu este una dintre cele mai slabe din cea mai slabă dintre cele două semifinale.

Recunosc că, atunci când aud vioara, devin subiectiv, pentru că mă gândesc la Phoenix şi la Kansas, dar suntem departe de acele universuri muzicale fabuloase la care am făcut referință.

Ungaria Compact Disco – Sound Of Our Hearts

Nu înţeleg de ce învârte mâna solistul pe microfon parcă e pe motocicletă. O melodie surprinzător de bună, faţă de cât slab se prezintă de obicei Ungaria în concurs, dar una dintre cele mai slabe din semifinală.

Danemarca Soluna Samay – Should’ve Known Better

O trupă de fete care schingiuieşte din una dintre temele de libret legendare ale muzicii uşoare (should ve known better – ar fi trebuit să ştiu dinainte, o melodie superbă aparţinând lui Jim Diamond). Melodia evoluează în chingi tematice tipice genului, fără să transmită mai lucru, oricât de corect muncesc aceste fete pe ogorul patriei.

Albania Rona Nishliu – Suus

Mişcare lentă, o pisă care e vrea de mare sensibilitate, dar care, după părerea mea, eşuează în locurile comune tipice muzicii albaneze  revolute pe care o cunoaştem bine.

Prezenţa scenică a Ronei Nishliu este peste valoarea melodiei. O ajută mult costumaţia excentrică. Şi vocea foarte bună contribuie la aceasta, dar piesa în sine nu mă impresionează.

Artificiile interpretative ajută mult şi duc relizarea peste valoarea muzicală propriu-zisă.

Cipru Ivi Adamou – La La Love

Una dintre cele mai reuşite melodii din această semifinală. Ivi Adamou cântă de rupe. Exagerează cirpioţii cu coregrafia, dar melodia are strigăt. Are şi un grad de banalitate în lumea discotecilor, unde va ajunge. O recomand cu plăcere la vară, în Megadiscoteca Tineretului din Costineşti.

Grecia Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac

Elefteria în grecește înseamnă, dacă nu mă înșel, libertate. Deci: Libertatea Libertescu vorbește despre un afrodisiac. O melodie în maniera OPA! de anul trecut. Dar aceea era super-melodie faţă de aceasta.

Iar Elefteriei îi joacă glasul, pentru că e emoţionată şi pentru că trebuie să facă mişcări coregrafice care îi distrag atenţia de la cântat. Foarte frumoase dansurile acestea greceşti!

Rusia Buranovskiye Babushki – Party For Everybody

Absolut penibile muzical.  Ar fi minunat dacă ar câştiga Eurovision. Ar fi încununarea a tot ceea ce reprezintă astăzi antimuzical Eurovision.

Irlanda Jedward – Waterline

Jedward repetă aceeaşi prezenţă de anul trecut. Melodia este ceva mai puţin nereuşită. Există o temă, o dezvoltare, o modulaţie, iar refrenul prinde. Nu sunt însă un fan al acestui gen de muzică programată. Inedit este că Irlanda a venit cu o coregrafie bazată pe existenţa unei… fântâni arteziene pe scenă!

Share