home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION Mandinga la răscruce de carieră

EUROVISION Mandinga la răscruce de carieră

Share

Iată că timpul a trecut, parcă mai repede decât în alţi ani şi suntem din nou în faţa unei semifinale Eurovision, unde avem, pe poziţia a şasea de intrare în concurs, un participant din partea României.

ADPM

Este vorba despre prestigioasa formaţie românească Mandinga. Pentru ca să ajungă la Baku, trupa aceasta a făcut, după părerea noastră, un mare şi dramatic compromis. Cunoaştem de ani de zile această formaţie de muzică latino.

Am comparat-o de multe ori, ca trend muzical urmat şi urmărit continuu, cu mari trupe de latino clasic din lumea largă, precum legenda cubaneză Buena Vista Social Club. Oricât ar părea de exagerat, Mandinga este comparabilă la nivel românesc, prin discografia sa, cu legendara formaţie cubaneză.

Compromisul la care ne referim este însă, aşa cum am spus, dramatic. În loc de latino clasic, piesa Zaleilah este un latino de ultimă generaţie (care e o versiune comercială degenerată a genului muzical nobil în care îşi are originea) combinat cu inflexiuni, ritmuri şi versificaţie simplificată tipice manelelor.

Partitura îi aparţine lui Costi Ioniţă, un autor de manele ulte şi alte genuri muzicale comerciale apropiate de pop şi dance. Important este să înţelegem că Ioniţă face intenţionat, ca un conservatorist care este.

Mai important este să înţelegem că, dacă Mandinga va reuşi să ajungă în finală printre primele zece clasate şi să facă pârtie cu această melodie pe trend, dar foarte slabă calitativ comparativ cu muzica pe care o ştiu componenţii trupei, va avea şansa să facă o frumoasă carieră internaţională.

De aici încolo, după un eventual succes (adică o clasare în primii zece, chiar mai sus), depinde numai de casa de care îi impresariază şi de inteligenţa lor să se consacre internaţional cu muzică bună.

Citeşte şi
Băieţii de la Voltaj, din România, cu frumoasa lor piesă "De la capăt", s-au calificat
Piţurcă a greşit din nou. Vom trece în revistă mai jos greşelile făcute, după părerea
Ucraina, Maria Iaremciuk - Tick-Tock Aceasta este piesa la care ţara-participant a ales să folosească simbolistica
Cea mai bună piesă din această semifinală, "Mother", interpretată de belgianul Axel Hirsoux, nu s-a
Armenia, Aram - Not Alone Aram nu se prea simte bine pe scenă şi nu
motto: "Fiecare are gusturile lui în muzică. N-are cum să asculte toată lumea numai Shopenhauer"
România va juca în preliminariile Campionatului European din anul 2016 în grupa F, cu Grecia,
Dintre cei şase care au intrat direct în finală, ne atrage atenţia doar balada galezei
Cezar, cu melodia "It's My Life", reprezentantul României în finala Eurovision 2013, va intra în
Se pare că controversatul în Eurovision contratenor a izbândit şi s-a impus prin prezenţa sa
Share