home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION Mandinga la răscruce de carieră

EUROVISION Mandinga la răscruce de carieră

Share

Iată că timpul a trecut, parcă mai repede decât în alţi ani şi suntem din nou în faţa unei semifinale Eurovision, unde avem, pe poziţia a şasea de intrare în concurs, un participant din partea României.

ADPM

Este vorba despre prestigioasa formaţie românească Mandinga. Pentru ca să ajungă la Baku, trupa aceasta a făcut, după părerea noastră, un mare şi dramatic compromis. Cunoaştem de ani de zile această formaţie de muzică latino.

Am comparat-o de multe ori, ca trend muzical urmat şi urmărit continuu, cu mari trupe de latino clasic din lumea largă, precum legenda cubaneză Buena Vista Social Club. Oricât ar părea de exagerat, Mandinga este comparabilă la nivel românesc, prin discografia sa, cu legendara formaţie cubaneză.

Compromisul la care ne referim este însă, aşa cum am spus, dramatic. În loc de latino clasic, piesa Zaleilah este un latino de ultimă generaţie (care e o versiune comercială degenerată a genului muzical nobil în care îşi are originea) combinat cu inflexiuni, ritmuri şi versificaţie simplificată tipice manelelor.

Partitura îi aparţine lui Costi Ioniţă, un autor de manele ulte şi alte genuri muzicale comerciale apropiate de pop şi dance. Important este să înţelegem că Ioniţă face intenţionat, ca un conservatorist care este.

Mai important este să înţelegem că, dacă Mandinga va reuşi să ajungă în finală printre primele zece clasate şi să facă pârtie cu această melodie pe trend, dar foarte slabă calitativ comparativ cu muzica pe care o ştiu componenţii trupei, va avea şansa să facă o frumoasă carieră internaţională.

De aici încolo, după un eventual succes (adică o clasare în primii zece, chiar mai sus), depinde numai de casa de care îi impresariază şi de inteligenţa lor să se consacre internaţional cu muzică bună.

Citeşte şi
Loreen din Suedia a câştigat anul acesta Eurovision, iar anul viitor competiţia se va organiza
Iată că timpul trece foarte repede şi avem din nou finală Eurovision. De data aceasta
Exact aşa cum mă aşteptam, Elena a avut probleme în revenirea din căşti. Situaţia este
Concurentii calificati din prima semifinala: Romania, Moldova, Irlanda, Islanda, Rusia, Ungaria, Albania, Cipru, Grecia si
Iată că în această seară avem din nou o semifinală Eurovision, încă una în care
În timp ce membrii trupei Mandinga repetă pentru a fi totul perfect în semifinala Eurovision
Marţi, membrii Mandinga au venit în faţa centrului de presă din Baku, Azerbaidjan, pentru a-i
Melodia nu transmite nimic. Solista ştie să cânte dar nu are ce. Sunt câteva sunete
Anul acesta, concursul Eurovision este din nou foarte slab, iar prima semifinală este de-a dreptul
Realitatea TV a pus o postare despre o machedoanca, fata de preot, care va reprezenta
Share