EUROVISION: ROMANIA S-A CALIFICAT IN FINALA!

Share

Finalistii din cea de-a doua semifinala sunt:

GeorganFlag Georgia – Sofia Nizharadze, “Shine”

flag Ucraina – Alyosha, “Sweet People”

flag Turcia – maNga, “We Could Be The Same”

flag Israel – Harel Skaat, “Milim”

flag Irlanda – Niamh Kavanagh, “It’s For You”

flag Cipru – Jon Lilygreen & The Islanders, “Life Looks Better In Spring”

flag Azerbaijan – SaFura, “Drip Drop”

flag Romaniaaaaaaa!Paula Seling & Ovi, “Playing With Fire”

flag Armenia – Eva Rivas, “Apricot Stone”

flag Danemarca – Chanée & N’evergreen, “In A Moment Like This”

Va vine sa credeti ca ma bucur? In pofida a ceea ce am scris, am stat sub tensiune si nu pot sa va spun ce anume am facut aici, in timp ce scriam. Ma bucur sincer. Paula Seling si Ovi merita calificarea in finala. Inseamna ca au reusit totusi sa atraga atentia. Acum sa vedem ce se va petrece in finala.

Recunosc, m-am inselat, nu credeam ca ne vom califica. Nu inteleg ce cauta in finala Israelul. Ne vedem sambata seara, la finala.

live commentary

flag Lituania – InCulto, “East European Funk”

Grup vocal de patru solisti, a caror evolutie solo este mai interesanta decat rezultatul de ansamblu, adica “reprezentanta”, ca sa ma tin de ce am scris, cu recomandarea inteligentului membru de juriu din Romania, de la Eurovision: adica piesa. Piesa e mai slaba decat interpretii sai. O ciudatenie. Nu cred ca merita sa mearga mai departe, dar… mai stii? Dupa cum a fost prima semifinala…

flag Armenia – Eva Rivas, “Apricot Stone”

O interpreta surprinzatoare aceasta armeanca. Canta foarte bine. Flacari. Pazcat de voce, ca se iroseste pe ceva care in Romania este asociat cu maneaua. Iar tema este banala. Cred ca am laudat-o cam mult. A inceput sa se miste, la a doua strofa si a falsat serios, iar in spate backing-vocals au insotit-o in falsare. Iar pe finalul piesei i s-a taiat complet vocea, cantand gutural, dupa ce si-a pierdut clar glasul. O fi frig in sala.

flag Israel – Harel Skaat, “Milim”

O melodie fara istoric, dotata cu frumusete, cantata de un solist cu o voce buna, dar destul de banala si lipsita de personalitate. O melodie formata din locuri comune, la care totul este previzibil, inclusiv modulatia. Dincolo de care Harel incepe sa falseze, fiind putin sub ton. Destul de jenant.

flag Danemarca – Chanée & N’evergreen, “In A Moment Like This”

O interpretare foarte buna. Piesa sufera din cauza unei strofe banale si explodeaza frumos la refren, care efectiv ia foc. Una dintre cele mai frumoase melodii de anul acesta. E foarte interesant cum poti umple scena cu gesturi simple, exlusiv muzicale si nimic altceva. Nici un artificiu. Superb.

flag Elvetia – Michael von der Heide, “Il Pleut de L’Or”

Initial, am remarcat aceasta melodie. Ulterior s-a petrecut fenomenul fetelor balcanice si jocului cu focul: a inceput sa ma plictiseasca din cauza limitelor sale. Sa nu mai spun ca baiatul nu ma impresioneaza nici ca voce, nici ca prezenta scenica. Are ceva straniu: e foarte inalt si se uita in camera saltand pe calcaie.

flag Suedia – Anna Bergendahl, “This Is My Life”

Foarte dulcicutza fata, dar melodia mi se pare fara pretentiile pe care le am de la castigatoarea unei editii Melodifestivalen. Vocea, foarte interesanta, cu un tremolo-reflex care ii da personalitate, timbrand-o si condimentand-o, mai buna decat piesa, care e frumusica, dar atat. Nu ma impresioneaza din cale-afara.

Si o, nu! Leonard Miron a prevazut ca va aparea o fata simpla, cu o chitara, iar fata nu are chitara. Emoticon-punandu-si-mainile-n-cap! Foarte slab comentariul. Foarte, foarte slab. Ieri nu stiau cine e Didrik Solli-Tangen si au dedus din ceilalti concurenti, calificati direct in finala. Inadmisibil.

flag Azerbaijan – SaFura, “Drip Drop”

Melodia aceasta, ca si interpreta ei, sunt, dupa parerea mea, o revelatie a Eurovision. Cred ca merita cu prisosinta finala Eurovision. E bine sa scriu si aceasta: refrenul, cu secventa “drip-drop”, este peste restul melodiei, iar solista e mai buna decat melodia pe care o interpreteaza.

flag Ucraina – Alyosha, “Sweet People”

Aceasta interpreta este o mare figura si are o voce de exceptie. Melodia este ciudatica si interpretarea este in maniera HeavyPunk, pe armonii asemanatoare si chiar pe inflexiuni in genul celor emise de islandeza Bjork. Foarte interesanta prezenta. Cred ca merita finala.

Observatie: cum a organizat un stat nordic Eurovision, a crescut valoarea competitiei. Anul acesta avem si voci exceptionale. Cred ca pana acum cei mai slabi la voci sunt lituanienii si elvetianul care ploua cu aur.

flag Olanda – Sieneke, “Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)”

PopSlager cu Sieneke din Olanda, asa cum bine spune Leo Miron. Asa cum ma asteptam si cum am mai scris, nu se simte bine-n vocea ei la strofa. Nu are control exact asupra liniei melodice solo. Aici indraznesc: melodia este mai buna decat interpreta ei.

flag Romania – Paula Seling & Ovi, “Playing With Fire”

Acum sunt ai nostri. Sala primeste foarte bine melodia, cu tipete. Interpretarea este excelenta pana acum, asa cum ma asteptam. Sunt curios cum o sa se reflecte aceasta piesa (repet) bazat pe impact sonor la votantii europeni. Clar, interpretii mult mai buni decat piesa. Asta inseamna profesionisti adevarati. Mult succes, ca la vot va fi mai greu decat la cantat!

flag Slovenia – Ansambel Žlindra & Kalamari, “Narodnozabavni Rock”

Destul de banala aceasta melodie, o combinatie de HardRock, Pop si tiroleza. Buni de pusi pe lista de acum cativa ani, cu cele mai ciudate prezente scenice de la Eurovision.

flag Irlanda – Niamh Kavanagh, “It’s For You”

Niamh Kavangh este una dintre solistele mele preferate de la aceasta competitie. ea a mai castigat Eurovision in anul 1993, iar aceasta melodie este o frumusete. Da senzatia de zbor si, dupa reactia publicului, cred ca are un mare impact. Nu prea inteleg ce se intampla cu vocea lui Niamh, care cam joaca pe sunete, spre surprinderea mea. Dupa mine, piesa aceasta este chiar mai frumoasa decat cea cu care Niamh a castigat Eurovision in anul 1993, cred.

flag Bulgaria – Miro, “Angel Si Ti”

Voci foarte bune si impostatie de cultura de sunet. Nu sunt insa la fel de impresionat de creatia muzicala, care este destul de liniara si banala.

flag Cipru Jon Lilygreen & The Islanders, “Life Looks Better In Spring”

Asa cum am spus, altii au galezi care canta pentru tara lor, chiar daca sunt ciprioti greci, adica foarte nationalisti. Iar melodia aceasta, ca viata arata mai bine primavara, este foarte frumoasa. Ar fi pacat ca John Lilygreen & The Islanders sa nu se califice in finala.

flag Croatia – Feminnem, “Lako Je Sve”

Voci de voci. Cultura de voci adevarate, sanatoase, piscate puternic de morbul Marii Mediterane. Mama, ce voci! O-ho-ho-le-leu! Problema este ca melodia este trei clase sub aceste voci puternice, sanatoase, dotate cu tot ce trebuie: ambitus, volum, impostatie, armonici, suflu.

GeorganFlag Georgia – Sofia Nizharadze, “Shine”

Si Sofia are voce. Foarte multe voci bune (iar acesta este un dezavantaj pentru Paula, impresia evolutiei ei se sterge destul de repede pentru un danez, de exemplu) si in primul rand voci feminine foarte multe si foarte bune, care nu falseaza, ci stau in ton cu incapatanare si instinct muzical. Ca si la fetele croate, o melodie mult sub valoarea si generozitatea interpretativa a solistei.

flag Turcia – maNga, “We Could Be The Same”

Nici o legatura. Absolut nici o legatura intre porcaria de anul trecut (cum ii zicea? Dum-Tek-Tek, parca, nu?) si aceasta melodie de grup rock. Trupa de RapRock maNga din Turcia face muzica si nu se joaca. Asta deja e din alta categorie, baietii astia nu au venit la Eurovision ca sa se joace cu chitara electrica-n tarana, dupa care sa traiasca din gloria momentului restului vietii lor.

Share