home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION: Irlandezi sufletisti, bosnieci performanti, dar mai ales romani

EUROVISION: Irlandezi sufletisti, bosnieci performanti, dar mai ales romani

Share

~Adrian Lupescu, Cluj~

Islandezi sufletisti

Islanda: “Aftur heim” – Sjonni Brink’s friends

Sigurjón Brink, compozitorul acestei piese, ar fi trebuit sa evolueze in cea de-a treia semifinala a Söngvakeppni Sjónvarpsins, asa cum este numita selectia nationala pentru Eurovision in Islanda, insa a decedat in urma unui infarct, cu cateva saptamani inainte ca aceasta sa aiba loc.

In mod normal, melodia ar fi fost retrasa din competitie, insa, la cererea familiei mai multi prieteni ai sai, s-a format grupul Sjonni Brink’s friends, care a prezentat acest cantec in concurs, ca un tribut adus prietenului lor.

In acest an islandezii au organizat o selectie puternica, cu foarte multe nume mari inscrise in concurs. Yohanna, care a obtinut in anul 2009 cea mai buna clasare a Islandei la acest concurs, locul doi, s-a intors pentru a-si lua revansa.

Erna Hrönn Ólafsdóttir este una din solistele care a asigurat backing vocal de mare calitate pentru Islanda, atat in anul 2009, la Moscova, cat si in anul 2010, la Oslo. Inaintea competitiei, pe esctoday.com era cotata cu cea de-a doua sansa la castigarea concursului, dupa Yohanna.

Si, in sfarsit, Magni Áskeirsson, unul din numele foarte mari din industria muzicii islandeze. Este liderul formatiei Á Móti Sól, cu care a inregistrat deja opt albume, plus alte materiale discografice, in formula solo. In strainatate este foarte cunoscut pentru participarea sa la reality show-ul Rock Star: Supernova.

Seara finalei insa a venit cu multe surprize, iar islandezii au uitat de performanta inregistrata in concurs de Yohanna in urma cu doi ani, cat si de celelalte nume mari din competitie si au votat pentru sentimentalism si nostalgie, iar Sjonni Brink’s friends au fost cei care au obtinut biletul spre Dusseldorf.

Aftur heim“, melodia castigatoare, este o balada destul de demodata pentru un concurs de anvergura Eurovision, iar nesansa face ca Islanda sa evolueze in prima semifinala de la Dusseldorf, alaturi de state care se bazeaza pe diaspore foarte puternice, iar noi, cel mai probabil, vom avea parte de o finala Eurovision 2011 fara Sjonni Brink’s friends.

Bosnia: O melodie frumoasa

Bosnia-Herzegovina: “Love in rewind” – Dino Merlin

Dino Merlin a fost ales pentru a doua oara sa isi reprezinta tara sa in acest concurs. Prima data a fost in anul 1999, cu melodia Putnici , cand s-a clasat pe locul 7, cu 86 de puncte.

Love in rewind” este una din putinele melodii de calitate de la Eurovisionul de anul acesta si, trecand peste faptul ca piesa este deosebit de frumoasa, integreaza in ea o intreaga poveste.

Reprezentantul marcheaza foarte bine si la capitolul originalitate. Una peste alta, o melodie pe care o voi asculta cu o placere deosebita, chiar si dupa ce sezonul Eurovision 2011 va lua sfarsit.

Melodia nu este construita pe tiparul Eurovision, insa Dino Merlin este destul de cunoscut in Balcani si in special in tarile foste componente al blocului iugoslav, suficient cat sa obtina puncte de la fiecare dintre acestea, iar daca in anul 2012 finala Eurovision se va tine la Sarajevo eu unul nu as avea nimic impotriva. “It all looks great, it all looks cool…”

Romania: Cea mai buna optiune

Romania: “Change” – Hotel FM

O melodie care a castigat selectia nationala Eurovision pe buna dreptate, fiind una dintre cele mai bune melodii dintr-o finala foarte slaba din punct de vedere valoric.

“Change”, in interpretarea trupei Hotel FM, se poate numi cea mai buna optiune a noastra, in contextul in care “I want you to want me”, o melodie si mai reusita decat cea castigatoare, a fost cantata extrem de prost de Claudia Pavel.

“I want you to want me” este o productie suedeza, ce aminteste de “Drip drop“, poate chiar si mai reusita decat aceasta din urma, iar o cantacioasa ce stie mai multa carte de muzica decat Claudia Pavel ar fi reusit sa smulga suficient de multe voturi de la europeni, astfel incat sa ne claseze onorabil in top 10 Eurovision.

Ca sa nu mai spunem ca productia puternica de care beneficiaza melodia ar fi avut toate parghiile necesare unei promovari hard pe radiourile din nordul Europei.

Anul trecut, Romania a obtinut punctaje de top de la Danemarca, Suedia si Norvegia, in special datorita faptului ca “Playing with fire” a fost foarte difuzata in aceste state.

Revenind la realitate,”Change”, melodia care ne va reprezenta la Eurovision anul acesta, este, asa cum o descrie creatorul ei, Gabriel Baruta, mai putin completa si mai putin frumoasa decat “Come as one”, piesa cu care s-a prezentat Baruta & Co. la selectia de anul trecut.

Sa nu intelegeti ca “Change” este o melodie slaba. De fapt, in contextul valoric al pieselor din competia de anul acesta, este chiar o melodie reusita, insa problema care se ridica este: cate voturi va reusi ea sa atraga de la tarile europene?

foto: Apropo

Mai mult ca sigur ne vom califica in finala, asta in cazul in care isi mai punea cineva problema aceasta. La Dusseldorf, Romania va evolua in cea de-a doua semifinala, alaturi de Moldova, Cipru, Israel, tari care voteaza constant pentru noi, chiar daca ne-am prezenta cu un cantec mut, iar norocul face ca si Italia, tara calificata direct in finala, sa voteze in cea de-a doua semifinala.

Insa, pe cat de sigur este ca baietii de la Oradea se vor auzi in arena din Dusseldorf si pe 14 mai, la fel de sigur este ca punctele obtinute din partea europenilor ii vor tine departe de top 10 al clasamentului Eurovision 2011. Insa cum se vor desfasura lucrurile mai exact vom vedea pe 14 mai, cand va avea loc marea finala Eurovision 2011.

Share