home EUROVISION, EVENIMENT Dan Manoliu: Cand au aflat ca noi organizam, au inceput sa vina piesele

Dan Manoliu: Cand au aflat ca noi organizam, au inceput sa vina piesele

Share

In ultima parte a interviului, am discutat cu Dan Manoliu despre editia de anul acesta. Manoliu atrage atentia ca EBU, oricat de frustrant poate fi, nu intervine in felul in care organizeaza membrii sai Eurovision, la nivel national.

Am aflat ca “moculestii” (nu le voi mai spune “moculozauri”, pentru ca vreau sa evit conotatia peiorativa) au fost dati la o parte: Ioan Duma nu este nicicum implicat in organizarea editiei de anul acesta.

Din ratiuni publicistice, versiunea audio a interviului este mai completa. Am eliminat unele portiuni adiacente subiectului principal, foarte interesante si ele, care pot fi ascultate si am simplificat exprimarile sofisticate, pastrand sensul celor discutate.

Dan Manoliu: EBU nu intervine în competitiile nationale

Aceasta restrictie, privind participarea compozitorilor straini, e in conformitate cu Regulamentul EBU?
EBU nu se baga in organizarea competitiilor nationale. In regulamentul international spune asa: castigatorul unei selectii nationale trebuie ales in urma unui spectacol televizat.

Adica poate sa fie numai el, cu piesa, sa o cante si sa fie ales.
Da. Exact cum se intampla in Grecia, care stabileste interpretul, caruia ii compun zece compozitori cantecul.

Sau ceva in genul a ceea ce se intampla cu Andrew Lloyd Webber in Marea Britanie.
Da, poti sa faci orice. Problema este ca in Romania nu poti sa faci orice, ca te strang de gat toti, ca, daca noi decidem la anul (spun o prostie) ca pleaca Andra… Uhh!

Dan Manoliu: Am aflat cu o saptamana sau doua inainte

De ce ati preferat pana la semifinale anonimatul? Am aflat ca dumneavoastra organizati Eurovision dupa conferinta de presa de anuntare a semifinalistilor!
Noi am aflat cu o saptamana sau doua inainte. Atunci am fost anuntati: “Anul asta veti face Eurovision”.

De ce ati fost anuntati atunci?
Atunci s-a hotarat.

De ce s-a hotarat atunci? Nu stiu. Concursul trebuie pregatit din timp, nu in cateva zile. Noi insa (n.n.: Dan Manoliu, producatorul Elena Sarbescu si Livia Tudan) suntem deja roboti, mecanismul functioneaza. Problema a fost anul asta… problema… sincer, ne bucuram de un singur lucru, ca, atunci cand lumea a aflat ca noi il facem (n.n.: Eurovision) au inceput sa vina piesele.

Duma nu are legatura cu Eurovision 2009

Dan Manoliu' p
dan manoliu

Deci de-asta au venit initial numai cinci piese.
Nu, nu, aia a fost o gherla. Daca selectia s-ar fi oprit la data anuntata initial, ar fi fost in jur de o suta si ceva de piese. E foarte haios sa punem o camera fixa, sa vedeti ca in ultima zi vin in jur de 100 de piese.

Ioan Duma are vreun rol in organizarea concursului de anul acesta?
Nici unul. Nici unul, absolut nici unul. Daca ar fi avut el, nu eram noi.

Readucerea dumneavoastra e o consecinta a scandalului de anul trecut si a ceea ce s-a intamplat ulterior la Cerbul de Aur?
Nu-mi dau seama. Stiti cum e, poate ca au mers multi pe principiul “rau cu rau, dar mai rau fara rau”.

Anul trecut au fost niste acuzatii de plagiat. Cea mai notorie este dubla acuzatie de plagiat la adresa piesei castigatoare. Credeti ca “Pe-o margine de lume” este plagiat?
Nu am urmarit, intr-adevar aia cu Bustamante chiar ne-a interesat si ne-am uitat si noi. Este o poveste similara ca si cu “Dracula, My Love”. Moga a fost acuzat ca a furat piesa.

Surpriza George Natsis

Clisee muzicale?
Dupa care, cand s-a declarat ca nu a fost plagiat, a aparut acea filmare de la premiile MTV.

Credeti ca anul acesta veti mai avea cazuri de plagiat?
Pana in momentul de fata nu si nu cred sa fie, pentru ca fanii Eurovision si cei care urmaresc fenomenul sunt foarte activi si pana in momentul de fata ar fi trebuit sa descopere ceva.

Pentru mine a fost surpriza extraordinara George Natsis (foto – conferinta de presa Eurovision 2009, de la stanga la dreapta George Natsis, Liana Sandulescu si Dan Manoliu). Eu nu-l cunoasteam. O sa aveti surprize in juriu anul acesta.

Trei piese sunt de primele zece locuri la Moscova

Cum caracterizati valoric editia de anul acesta?
Mi se pare una din cele mai medii selectii din toti anii. Nivelul este destul de egal. Nu mai sunt niste varfuri si niste piese care sunt maculatura si au intrat si ele acolo, sa se faca cele 24. Cu posibilitati foarte interesante, zic eu, de a creste, a dezvolta vreo patru sau cinci piese dintre cele din finala. Cinci e mult. Noi restrangem la trei. Dar care, daca ar castiga, poti sa le dezvolti, adica pot sa creasca. Sunt vreo trei care, daca ar iesi, cred ca automat vom fi in primele zece.

Ce loc credeti ca vom obtine la Moscova?
O sa va spun daca s-a dus una dintre cele trei la care ne gandim. Intai avem problema sa ajunga in finala, apoi vedem ce vom face.

citeste si:
Dan Manoliu: Maximum trei din Todomondo stiau sa cante
Dan Manoliu: Todomondo a fost promovat cat se poate de bine la Helsinki
Dan Manoliu: S-a revenit la sistemul de punctaj EBU
Dan Manoliu: Am avut probleme mari. Se pare ca au trecut

Share