EUROVISION: Grupa Romaniei. Grea grupa

Share

Aceasta este semifinala in care, in aceasta seara, cu intrare de pe pozitia a zecea in concurs, din 17 concurenti, va intra Romania, cu melodia “Playing With Fire”, interpretata de Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu.

Exista cel putin sapte melodii mai reusite decat reprezentanta noastra de anul acesta, anume cele ale Danemarcei (dupa mine una dintre favoritele competitiei), Suediei, Ucrainei, Olandei, Irlandei (0 alta favorita a competitiei, din punctul meu de vedere),  Ciprului si Turciei.

Poate chiar si Azerbaidjan, pentru ca piesa Safurei imi place tot mai mult, pe masura ce o ascult.

Daca ne gandim acum la prietenii interstate: singurii care ne-ar putea vota pentru ochii nostri frumosi si iubirea aproapelui-care-este-cam-departe ar putea fi romanii din Israel, in rest… e tristete mare. Cu 8 sau 10 puncte de la Israel nu faci mare lucru.

Eu cred ca sunt coapte conditiile sa ne clasam pe unul dintre locurile descalificante. Sortii nu ne-au ajutat cu partenerii de semifinala deloc. Doar daca nu va functiona cine stie ce algoritm straniu, in baza caruia, pe prietenii, sa ne ridice si sa ne trimita in finala juriul de specialitate.

Desigur, aceasta in mod paradoxal, pentru ca juriul ar trebui sa fie primul care sa ne declaseze, exact pentru calitatea slaba a melodiei.

flag Lituania – InCulto, “East European Funk”

Aproape ca nu exista an in care Tarile Baltice sa nu ne surprinda cu cate o astfel de melodie facuta in joaca, la harneala, insa prin care interpretul/interpretii nu se umplu de oprobriu si nu se fac de ras, ci te distreaza. Mai tine minte “We Are The Winners Of Eurovision“? Tot Lituania era si atunci! Cam asa si cum acest canticel, dar mi se pare mai putin reusit decat “Winners”.

flag Armenia – Eva Rivas, “Apricot Stone”

Armenia se inscrie in acelasi curent muzical. Anul acesta, o serie de state care traditional se inecau in propriul epos popular surprind prin calitatea muzicala.

flag Israel – Harel Skaat, “Milim”

Este plin de romante pop anul acesta la Eurovision, dar nu este obligatoriu ca toate sa fie bune, originale, frumoase, explozive, pentru ca o melodie lenta, daca nu creste si nu explodeaza nu are farmec. Piesa lui Harel Skaat este frumoasa, dar nu creste, ci treneaza, deci nu ajunge la climax muzical. Cu tot cu modulatie.

flag Danemarca – Chanée & N’evergreen, “In A Moment Like This”

Frumoasa melodie a Danemarcei este, dupa parerea mea, una dintre favoritele de anul acesta. Are defectul ca strofa este obscura, in comparatie cu explozia din refren. Pe de alta parte, fata are o problema pe frecvente grave, unde nu prea o duce glasul, in timp ce baiatul are numai acute, iar atunci cand nu canta in forcing, pe volum mare, parca e cotoi pe casa. Eh, cu ce buni sunt pretentios si eu…

flag Elvetia – Michael von der Heide, “Il Pleut de L’Or”

Initial, am fost destul de atras de piesa si de interpret. Daca insa asculti cu insistenta si perseverenta melodia de mai multe ori, apare efectul “Balkan Girls”: ajungi la concluzia ca melodia are limitele sale si te dezumfli.

flag Suedia – Anna Bergendahl, “This Is My Life”

Intr-un an normal, cu muzici proaste, laudam Suedia si o dadeam de exemplu pentru nivelul ridicat al competitiei. Anul acesta nu. Anna are voce buna, canta bine, dar piesa este prea linistita si liniara pentru gusturile mele.

Frumoasa, dar lipsita de vraja. Si exista asa, un fel de platitudine, exprimata prin cuvintele emblematice din titlu: aceasta este viata mea, prietene. O cred, dar nu ajunge sa miorlai frumos si nici sa te duci in podul sunetelor in falset, ca oricum nu poti sa faci ca Traistariu.

flag Azerbaijan – Safura, “Drip Drop”

Azerii se racordeaza la acelasi curent muzical de factura occidentala. O alta voce foarte buna, ca si a Evei Rivas si o alta melodie reusita. Practic, nivelul competitiei de anul acesta este mult peste ce s-a petrecut in ultimii zece ani.

flag Ucraina – Alyosha, “Sweet People”

In Ucraina anul acesta s-au incalcat toate regulamentele, au fost descalificati vreo doi invingatori, una peste alta a iesit un scandal monstru. Aliosha canta foarte bine si imi place ceea ce face in vena Bjork. Ideea este ca fantazarile ei, care ii dovedesc calitatile tehnico-interpretative indiscutabile, sunt mult, mult peste valoarea piesei, care mi se pare un minusculus mus.

flag Olanda – Sieneke, “Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)”

Cu aceasta melodie (una dintre cele pe care le-am remarcat), ne intoarcem la popul tipic olandez din anii ’80. Melodia are simplitatea si limitele sale, ca si radacinile clar fixate in curentul muzical care se contrage din ABBA, “Waterloo”. E dragalasa si de impact. I-as recomanda lui Sieneke sa cante in limba engleza, for god sake, i-ar folosi mult. Si sa nu falseze. Oricum, asa cum am mai scris, este valoric, ca interpreta, sub solistele de pop olandeze din anii ’80, ca fetele de la A la Carte, cele de la Luv, ori cele de la Maywood.

flag Romania – Paula Seling & Ovi, “Playing With Fire”

Ce sa mai spun dupa tot ce am scris. Ai nostri ca brazii! Sunt cei mai buni, le uram numai bune, mult succes, dar mi-e greu sa cred ca vor reusi sa se duca in finala. Piesa este mai slaba decat co-compozitorul ei si mult mai slaba decat Paula Seling, a carei voce de exceptie merita o componistica pe masura.

flag Slovenia – Ansambel Žlindra & Kalamari, “Narodnozabavni Rock”

Anul acesta e randul slovenilor sa sarjeze cu un fel de cantec cu juxtapuneri tiroleze, probabil provenite din frumosii Alpi ai Sloveniei. Frumos, frumos, iti vine sa te duci la munte, dar melodia nu spune foarte multe. Ba chiar suna putin a ramolisment muzical, asa.

flag Irlanda – Niamh Kavanagh, “It’s For You”

Niamh a mai castigat, asa cum deja am aratat, Eurovision. Cand a facut-o, a facut-o cu o melodie mai putin frumoasa decat aceasta perla. Mi-ar face placere sa o vad castigand si sunt convins ca o voi vedea in topul zece al finalei.

flag Bulgaria – Miro, “Angel Si Ti”

Un ElectroDisco de calitate, iarasi extrem de bine pus la punct din punct de vedere tehnic si ca aranjament muzical. Anul acesta bulgarii nu vor mai avea probleme de falsat, ca anul trecut, cand s-au prezentat cu acea copie nereusita dupa rusul Vitas. In schimb, nu sunt nici la bulgari foarte multumit de originalitatea melodiei.

flag Cipru – Jon Lilygreen & The Islanders, “Life Looks Better In Spring”

Am spus si o repet: acesta este anul in care o serie de state traditional cantonate in fluieras si eleat s-au orientat spre niste reprezentanti nu numai foarte occidentali in exprimare, dar si spre o muzica foarte cantabila, linistita si placuta.

flag Croatia – Feminnem, “Lako Je Sve”

Voci croate tipice, sanatoase, bazate. Trecut prin siropul ElectroDisco, foarte la moda, bag sama, anul acesta, acest cantec este tot o romanta iugoslava tipica, frumoasa, simpla, dar sub cele din anii trecuti. Si uite-asa romanta la care ma refer tot trecea de la sarbi la croati, iar de la acestia la bosnieci, apoi iar la sarbi, din nou la croati si tot asa…

GeorganFlag Georgia – Sofia Nizharadze, “Shine”

Melodie frumusica, insa pentru romani este greu sa indrageasca o a doua piesa numita astfel, decat numai daca este vorba de o piesa de excelenta. Ori aceasta nu este decat o melodie frumoasa.

flag Turcia – maNga, “We Could Be The Same”

Ne intoarcem la melodiile din categoria “surprinzator de bune, fata de cat de slabe sunt piesele ce reprezinta aceasta tara de obicei”. De la dumtektekul horror de anul trecut pana la aceasta melodie de RapRock este mare diferenta, pe care am tinut sa o subliniez prin postare distincta.

Share