home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION De ce a clacat Amaury Vassili

EUROVISION De ce a clacat Amaury Vassili

Share

~Delegatia franceza pare a fi stabilit ca tenorul trebuie sa cante live o terta mai jos~

Aproape fara nici o explicatie, francezii au livrat organizatorului german un negativ care este o terta mai jos decat ceea ce ascultasem pana atunci. Este clar ca e vorba despre un gest deliberat, pentru ca clipul de pe YouTube cu repetitia dinaintea finalei arata ca negativul se afla in aceeasi tonalitate ca si in seara finalei, cand Vassili a falsat ingrozitor:

Voi face deocamdata abstractie de declaratiile ulterioare ale solistului, care spune ca in seara finalei s-a simtit rau. Si la finala franceza, la dress rehearsal, tot in aceeasi tonalitate a cantat:

In schimb, la Mika Newton’s Farewell Party, acelasi solist parca mananca jaratec si brusc canta o terta mai sus. Coloratura emisiei se deschide, se umple de stralucire, se incarca de acea substanta muzicala si interpretativa pe care a apreciat-o toata lumea:

Urmariti cu atentie aceasta filmare. Este un exercitiu de imagine si marketing perfect. Niciodata nu vedem buzele lui Amaury destul timp ca sa ne dam seama daca face playback sau canta live.

foto: esctodayforum

In mod normal, orice operator dintr-un car specializat in transmisiuni de concerte ar fi trebuit ca, pe masura ce francezul urca, din modulatie in modulatie, in tonalitati mai ridicate, sa-i fixeze fata in plan apropiat, ca sa vedem exact efortul cantaretului, ce magnetizeaza telespectatorul.

In loc de aceasta, avem cadre generale, care pot sa insemne orice. Simptomatica este aceasta inregistrare de la o asa-zisa cantare live pe France 3, in care Amaury rade, face balet cu buzele, arunca ocheade galese camerei, cantand simultan ca o privighetoare o terta mai sus decat la Dusseldorf, in seara finalei, dar pe chipul sau nu se vede nici un efort:

Caracteristic tenorilor este incordarea tendoanelor de pe gat si traficul intens vertical al marului lui Adam, atunci cand intr-adevar canta. Mai mult, capul este deobicei putin aplecat inainte, drept in fata, nu sucit intr-o parte sau dat pe spate, cum se alinta Amaury.

Eu cred ca am avut de-a face cu un exercitiu de imagine, facut de niste neprofesionisti care nu au nici o scuza. Amaury Vassili in realitate nu poate canta live probabil (cel putin nu acum) la nivelul exigentelor cerute de o asemenea partitura fara sa ii patineze glasul.

Probabil ca moștofleonții din echipa franceza pentru Eurovision au crezut ca pacalesc lumea, apoi si-au facut calculul ca tenorul va canta live bine, fara sa falseze, o terta mai jos. Nu s-au gandit (ca nu se pricep) ca acolo vocea omului nu va mai avea stralucirea care face farmecul melodiei. L-au ingropat pe om o terta mai jos. Mare gafa!

Amaury Vassili: La Eurovision, am vomat în culise (VDT Online)

Faptul ca Amaury Vassili s-ar fi simtit rau, da, poate fi o explicatie a motivelor pentru care a falsat si a galgait groaznic in finala, dar si daca s-ar fi simtit excelent tot nu s-ar fi ridicat la nivelul exigentelor inregistrarii de studio.

Exista guristi care o dau in concert din prima de pici si sunt altii care trag 500 de duble o saptamana in studio ca sa scoata acelasi lucru. Deocamdata, Amaury Vassili pare din a doua categorie.

Share