EUROVISION Cele mai frumoase: Franta, Italia, Marea Britanie

Share

Anul acesta s-a petrecut, dincolo de valoarea submediocra a multor melodii participante, un fenomen destul de rar in aceasta competitie: trei dintre cei cinci granzi ai Eurovision au venit cu melodii excelente, pe care eu le clasific valoric astfel: 1. Franta; 2. Italia; 3. Marea Britanie.

foto: Squidoo
fotoinfo: “Amaury Vassili, the young French tenor, recently came to my attention due to his participation in the 2011 Eurovision Song Contest. He hails from Ile-de-France and at 21-years-old has been named the “world’s youngest tenor”. Having heard a number of his songs, for a guy so young, he does have an amazingly rich and powerful voice. Think Josh Groban and Pavarotti rolled into one and you have Amaury Vassili.”

Amintesc ca anul trecut s-a petrecut ceva asemanator: castigatoarea precendentei editii, Norvegia si cu un alt grande al competitiei, Spania, s-au prezentat cu doua piese exceptionale, pe care nu am putut sa le ierarhizez valoric.

Superba melodia opera-pop cantata de acest tanar. In directa filiatie cu “My Heart Is Yours”, de anul trecut, a lui Didrik din Norvegia. Dupa parerea mea, este cea mai buna melodie care participa anul acesta la Eurovision.

Surprinzator, francezii s-au adunat de pe plaje si au decis ca in sfarsit a sosit timpul sa se ia in serios, trimitand la Eurovision o melodie adevarata.

Raphael Gualazzi inteleg ca este o figura in Italia muzicala. Aici dovedeste ca stie muzica. Vorbim despre jazz. O specie destul de nobila pentru ca o multime de tipi foarte inteligenti sa decreteze: Eurovision nu este un concurs muzical, ci un show. Ce show ofera Gualazzi? Ei bine, ii spun celui care ar afirma aceasta: daca nu vezi unde e show-ul, lasa-te. Apuca-te de motociclism. Nu stii muzica.

Cand au dorit sa rupa mapamondul si au venit cu o piesa scremuta de Andrew Lloyd Webber, au reusit, muzical, un fiasco. De data aceasta, cu Blue, au dat-o. Cu totul alt stil muzical decat ce fac francezii si italienii, melodia grupului britanic este, dupa parerea mea, a treia valoric dupa celelalte doua prezentate aici.

Adica, avem de-a face, in opinia mea, cu cea mai completa dintre melodiile pop prezente in concurs, extrem de puternica si de bine pusa la punct, ca sa nu mai vorbesc ca este cantata exceptional.

Exista si un defect: sunt alte melodii care au teme mai percutante si care iti raman in cap, pe cand cu “I Can” lucrurile nu stau deloc astfel. Nu tii minte si nu poti fredona deloc ce canta baietii. Este o ciudatenie.

De exemplu, “Change” a lui Hotel FM, cu o orchestratie mult mai putin luxurianta, are o tema simpla si care ti se fixeaza temeinic pe cortex. Si piesa alor nostri (carora le tinem pumnii din tot sufletul, ca sunt buni) nu este singura.

Sa mai vorbim despre muzica de telenovela venita anul acesta din Spania? Nu cred ca merita. Asa ajungem sa discutam despre Rebelde. Merita sa discutam despre noua creatura cu care se prezinta Lena? Nici atat…

Share