home EUROVISION, EVENIMENT Eurovision 2009: Notele mele la piesele calificate si de ce (2)

Eurovision 2009: Notele mele la piesele calificate si de ce (2)

Share

In aceasta postare, listez aici versiunea (sper) finala a tabelului pe care l-am mai dat in link, continand numele si interpretii tuturor celor 62 de piese pe care le-am gasit deocamdata, cu exceptia celor cinci rezerve, care vor face obiectul unei postari ulterioare

Pentru piesele calificate, voi explica, in aceasta postare si in urmatoarea, de ce am dat nota pe care am dat-o fiecarei piese din cele 24 de piese. Voi explica acum punctajul. Am dat 0 puncte pieselor la care nu am gasit nimic demn de atentie. Printre aceste sunt multe piese care, dupa parerea mea, mimeaza o gama destul de restransa de stari muzicale de imprumut.

Am dat 1 si 2 puncte pieselor cu unele calitati, de obicei celor banale, dar mai corente si cu cate ceva reusit muzical sau ridicat muzical de un solist bun. Am dat 3 puncte unor piese bune, insa cu probleme de originalitate mai mici decat la cele notate cu 1 si 2. Am notat cu 4 cantecele care mi-au placut si am explicat din ce motive.

Nota maxima, 5, nu am avut carui cantec sa o dau. Stiu, este extrem de dur si sunt foarte pretentios, dar asa sunt eu. Ordinea pieselor este cea in care au aparut ele public, intai pe ESCVision, apoi si pe alte surse. O voi pastra, in pofida faptului ca a aparut o ordine oficiala, in functie de punctajul juriului.

Besa KokhedimaNothings gonna change 1
Voce foarte buna, cu fibra serioasa de canteuza experimentata americanca de R&B. Piesa absolut banala.

Catalin GiosanStop 3
O piesa buna, dar “de linie”. Eduard Carcota pare a fi in scadere fata de anii trecuti, iar Giosan mult mai matur. Era si cazul, anul trecut era un adolescent.

Elena GheorgheThe balkan girls 1
Un cantec care baleiaza permanent intre conditia de manea si cea de muzica dance. Lipsa de originalitate a temei muzicale.

Juan XavierPerdoname
Nimic. Zero. Nul. Se contrage din tot eposul muzical fals Rebelde, impotriva caruia m-am pronuntat de mult. Iar RBD canta mai bine.

Red BlondeNu am cu cine 2
Piesa banala, care amesteca diferite influente din muzica pop si rock occidentala. Versurile patineaza si n-ajung, ca mesaj. Fetele canta foarte bine, dar la ce bun? Piesa ar fi trebuit sa se numeasca “Ai cu cine, dar n-ai ce”.

Costi IonitaCan you Forgive 2
Piesa cantata foarte bine. Costi Ionita dovedeste ca este conservatorist si ca stie foarte multa muzica. La un moment dat, intra pe o nota lunga de trecere, in tremolo la semiton, apoi se fixeaza pe nota superioara a semitonului din tremolo si moduleaza. Este peste propria sa piesa insa, care e destul de banala.

Irina PopaFeel Your Presence 4
Piesa este de 3, nu de 4, dar vocea este atat de buna, incat nu pot sa nu dau acest punctaj unei cantarete care ma uimeste cu vocea sa excelenta, cu stiinta sa de a canta R&B ca in State, de la rupt gutural, pana la apogiaturi extrem de dificile in registru sopran inalt.

Este clar un emul al Christinei Aguillera, insa vocea ea, la capitolul armonici grave, este mai buna decat a vedetei americane. Dar ce compozitori are aceasta in spate si ce compozitori Irina Popa…

Popas Band – Striga 2
O piesa frumoasa, cu inceput si sfarsit, in care vocea solistului evolueaza putin in maniera Bodo. Imi place, are curgere, dar e tocita tema si armoniile asemenea. Reactionez violent, ca m-am saturat de atata fusareala (cand scriu aceasta postare, ascult Semiramis, “Dedicato a Frazz”), si dau numai 2 puncte.

AlexaA girl like me 1
Alexa se infige frumusel in sunete, stie cu vocea, care nu are un ambitus prea mare, dar piesa se fundamenteaza pe o ritmica banalizata, iar linia melodica de asemenea. Exista o lipsa generalizata de imaginatie muzicala, iar eu vreau noi teme muzicale, am mai spus-o.

Floriana Pachia – Take the chance 3
Voce interesanta, cu un tremolo nervos si afectiv, avand farmec si ambitus interesant (cand n-ai ce scrie de muzica, scrii de voce). Piesa este o romanta / miscare lenta destul de banala, care retrogradeaza valoarea generala a ansamblului. Pacat, pacat, pacat.

Adina Dragoescu / DDEveryday 1
Piesa si voce banale.

Cristina Schiopu / SoundCheckYou are my love 2
Voce la inceput de drum, destul de interesanta. Miscare lenta banala, cum cred ca s-au scris in muzica pop americana cateva sute sau mii.

Share