home EUROVISION, EVENIMENT Eurovision 2009: Notele mele la piesele calificate si de ce (1)

Eurovision 2009: Notele mele la piesele calificate si de ce (1)

Share

In aceasta postare, listez aici versiunea (sper) finala a tabelului pe care l-am mai dat in link, continand numele si interpretii tuturor celor 62 de piese pe care le-am gasit deocamdata, cu exceptia celor cinci rezerve, care vor face obiectul unei postari ulterioare

Pentru piesele calificate, voi explica, in aceasta postare si in urmatoarea, de ce am dat nota pe care am dat-o fiecarei piese din cele 24 de piese. Voi explica acum punctajul. Am dat 0 puncte pieselor la care nu am gasit nimic demn de atentie. Printre aceste sunt multe piese care, dupa parerea mea, mimeaza o gama destul de restransa de stari muzicale de imprumut.

Am dat 1 si 2 puncte pieselor cu unele calitati, de obicei celor banale, dar mai corente si cu cate ceva reusit muzical sau ridicat muzical de un solist bun. Am dat 3 puncte unor piese bune, insa cu probleme de originalitate mai mici decat la cele notate cu 1 si 2. Am notat cu 4 cantecele care mi-au placut si am explicat din ce motive.

Nota maxima, 5, nu am avut carui cantec sa o dau. Stiu, este extrem de dur si sunt foarte pretentios, dar asa sunt eu. Ordinea pieselor este cea in care au aparut ele public, intai pe ESCVision, apoi si pe alte surse. O voi pastra, in pofida faptului ca a aparut o ordine oficiala, in functie de punctajul juriului.

ZeroSunny Days 0
Piesa banala, lipsita de originalitate. Nu ajunge ca baietii, de altfel foarte simpatici, se comporta, din punct de vedere tehnic, ca o formatie. Trebuie sa mai si cante ceva.

Romeo ZahariaSomeone like you 0
Daca mai tin bine minte, cred ca mi s-au strepezit timpanele. Cert este ca vreau sa o uit si sunt constient ca o voi mai auzi, fatalmente.

Blaxy GirlsDear Mama 0
Cantec la fel de lipsit de har. Blaxy Girls, ca si Cats like Dogs, face parte din categoria grupurilor care canta parca mereu aceeasi piesa. Ma intreb cum de nu incurca intre ele banalitatile pe care le interpreteaza.

Adrian MolnarGo on 2
Tema cantecului nu este foarte originala, dar este frumoasa si sincera. Este prima piesa pe care am remarcat-o, dupa ce am remarcat vocea Cristinei Bondoc, cu o piesa absolut terna (pacat de voce).

EtnicThe love is the life 1
Mie mi-a placut foarte mult cealalta piesa a acestei formatii, in timp ce aceasta mi s-a parut plata, de 1 spre 2. Am dat totusi un punct pentru expozitie-refren, care merita o soarta mai buna, decat sa esueze intr-o prelucrate dupa folclor fortata, ca pe noi ne cheama Etno, iar muzica trebuie adecvata la numele formatiei.

TabasscoPurple 2
Grupul are un stil functional-mediocru care place, dar muzica nu este destul de inspirata. Iata ce am scris in dreptul piesei, INAINTE de semifinala: piesa plata, mai slaba decat pretentiile pe care le ai de la Tabassco. Va merge in semifinala.

ImbaRound ‘n’ Round 3
Pentru antrenul indiscutabil si vocile foarte bune ale fetelor. Piesa are insa o mare doza de loc comun muzical. Nu stiu, parca ascultand foarte multe dintre aceste incercari muzicale, ai impresia ca s-au epuizat temele muzicale originale. Oare?

AlexaOne last night 1
Piesa bine construita, dar lipsita de originalitate si facuta pe sablon.

TinaPleaca! 4
Nota mare pentru originalitate, umor si stiinta muzicala. Piesa de aceeasi factura cu Etnic, “Norocul si busuioc”, deopotriva foarte reusite si dezghetate. La naiba!…

Alin NicaDon’t leave 2
La cealalta piesa a lui Alin, “Fernando” (Alin, stim ca nu stii: cand scrii o piesa cu acest nume trebuie sa faci inainte pelerinaj pana in Stockholm, la fostul sediu Polar Music si la Muzeul ABBA), am comentat: Alin este de partea cealalta a ventilatoruli si a racit. Piesa clonata, ca lipsa de imaginatie, dupa “Without cha”. “Without hais”

Legatura cu ventilatorul este ca inainte scrisesem despre Loredana Sachelaru ca “are vocea prinsa in ventilator si, din acest motiv, locul de emisie se schimba mereu”. Sachelaru a comis o cantare numita “Without cha”.

La “Don’t leave”, comentariul meu a fost: Cand isi scoate capul din fata ventilatorului, Alin mai are cate ceva de spus.

DalmaLove was never her friend 2
Vocea este mult-mult peste piesa, la nivelul Cristinei Bondoc, cu o evidenta experienta de cant solistic. Pacat de piesa pe care a primit-o, care este de nota 0.

Nico & Moni-kDisco Maniacs 4
O piesa foarte reusita, poate cea mai adecvata din concurs pentru tipicul suedez al muzicii disco de Eurovision, bazata pe o tema generoasa. Ilustratia muzicala ar putea fi insa mai ampla si mai diversificata, pentru ca piesa duce o astfel de dezvoltare armonica.

Share