home EUROVISION, EVENIMENT, FESTIVALURI DE MUZICA Melodifestivalen, ediţia 2009 (II) Concurentii calificati direct

Melodifestivalen, ediţia 2009 (II) Concurentii calificati direct

Share

Continuu acum prezentarea uneia dintre cele mai prestigioase competitii nationale Eurovision, cea din Suedia, numita Melodifestivalen.

In prima parte a acestui material in serial, am vazut cum este organizat concursul pentru Eurovision, in tara de unde au plecat in afirmarea globala ABBA sau Secret Service.

Suedia a castigat Eurovision de patru ori. Prima data in anul 1974 ABBA, cu “Waterloo”, a doua oara in anul 1984 Herreys, cu cantecul “Diggi-Loo Diggi-Ley“, a treia oara in anul 1991 Carola, cu melodia Fångad av en stormvind, iar a patra oara in 1999 prin Charlotte Nilson, cu cantecul “Take me to your heaven”.

Revenind la concursul national, 32 de piese participa la calificari in patru semifinale Melodifestivalen. Cate doua merg in marea finala si urmatoarele doua din fiecare grupa participa la un ultim show de calificare, numit Last Chance, din care ajung in finala primele doua cantece. La cele 10 astfel calificate se adauga un wild card, oferit de juriul international al finalei unei a 11-a piese dintre cele care nu s-au calificat.

Sa vedem acum care sunt concurentii care se vor intrece anul acesta, in cele patru semifinale + Last Chance.

Primii opt cantareti de la Melodifestivalen au fost facuti publici pe 18 November 2008, in timpul unei conferinte de presa a Sverige Television. Asa cum se poate constata, nici o legatura cu Ziua Nationala, Craciunul sau Anul Nou, cand lumea se relaxeaza si este neatenta, cum se procedeaza la noi.

Intre participantii la prima semifinala se afla nume cunoscute de la alte editii Melodifestivalen, ca Alcazar, BWO, Måns Zelmerlöw si Sarah Dawn Finer, precum si novici ca Emilia si Jennifer Brown. Lasse Lindh si Caroline af Ugglas vor reveni in concurs dupa mai multi ani de absenta.

Urmatorii opt artisti, care se vor intrece in a doua semifinala, au fost cunoscuti in urma unei alte conferinte de presa, pe 25 noiembrie 2008. The Scotts vor participa cu cantecul “Jag tror på oss”. Ceilalti sapte noi veniti in Melodifestivalen sunt Mikael Rickfors, H.E.A.T., Next 3, Jonathan Fagerlund, Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox, fosta membra a trupei Fame Factory, Maja Gullstrand si Molly Sandén, care s-a clasat a treia pentru Suedia la Junior Eurovision Song Contest 2006.

In cel de-al treilea grup de concurenti de la Melodifestivalen, care au fost cunoscuti pe 2 decembrie 2008, se afla Shirley Clamp, Amy Diamond, Velvet, Sofia Berntsson, Agnes si surorile Lili & Susie.

Alti cinci artisti au fost cunoscuti pe 9 decembrie 2008. Cu o zi inainte, s-a zvonit ca norvegianca Maria Haukaas Storeng, fosta concurenta a Oslo-ului anul trecut, va lua parte la concursul suedez. Totusi, fiind gazda a finalei nationale norvegiene, Melodi Grand Prix, singura posibilitate de a participa la Melodifestivalen ar fi fost sa ia parte la a patra semifinala.

In ziua anuntului oficial, s-a confirmat ca va participa, formand un duet cu o alta fosta participanta la EUrovision si Melodifestivalen, Anna Sahlene, care a reprezentat Estonia in concursul final din anul 2002. Alti patru artisti vor lua parte la concursul de anul acesta: Susanne Alfvengren, Thorleifs, Nina Söderquist si trupa foarte populara suedeaza de country, Cookies ‘n Beans.

Share