home EUROVISION, EVENIMENT, FESTIVALURI DE MUZICA Melodifestivalen 2009 (I) Organizarea concursului suedez

Melodifestivalen 2009 (I) Organizarea concursului suedez

Share

Voi incepe acum prezentarea uneia dintre cele mai prestigioase competitii nationale Eurovision, cea din Suedia, numita Melodifestivalen.

Chiar daca nu toate cantecele frumoase invingatoare la Melodifestivalen au iesit invingatoare si in finala europeana, multe au devenit hituri la nivel european, iar interpretii sunt vedete internationale.

In timp ce ESC Romania are probleme de credibilitate si seriozitate si este de ani buni in mijlocul unor scandaluri de aranjamente, Melodifestivalen trimite constant cantece deosebit de valoroase, iar nivelul competitiei suedeze este extrem de ridicat.

Melodifestivalen 2009 

Selectia nationala sudeza la Eurovision Song Contest 2009 va avea loc pe 14 Martie 2009, in Stockholm Globe Arena (foto), dupa o selectie formata din cinci runde eliminatorii. Sveriges Television (SVT) va folosi formatul festivalului traditional Melodifestivalen pentru a alege participantul suedez la concursul de la Moscova.

Data finala pentru inscrierea in concurs a celor interesati a fost pe 23 septembrie 2008. Juriul a ales 28 de cantece, care vor intra in Melodifestivalen 2009 si care sunt cunoscute de la inceputul lunii noiembrie a anului trecut. Cand deadline-ul s-a apropiat, s-a inregistrat un record de cantece inscrise: 3440, un record al competitiei, cu sase mai multe decat la precedenta editie.

Credibilitatea Melodifestivalen

In fond, aceasta tine de credibilitatea concursului. Noi am avut anul trecut, pe fondul succesului competitiilor organizate de Manoliu, peste 200 de concurenti. Dupa scandalul de anul trecut, anul acesta pana la termenul-limita se inscrisesera cinci piese.

Cateva reguli au fost schimbate in Melodifestivalen 2009. In locu ca primele doua piese din fiecare dintre cele patru semifinale sa mearga direct in finala si locurile 3 si 4 din fiecare semifinala sa mearga intr-o a cincea semifinala, numita “Second Chance”, va fi introdus un sistem eliminatoriu.

Primele patru cantece clasate in fiecare dintre cele patru semifinale vor concura unul contra celuilalt, in functie de punctajul obtinut, astfel: cel mai bun punctaj (locul 1) contra celui mai slab punctaj (locul 4) si al doilea contra celui de-al treilea punctaj. Castigatorii acestor dueluri unu la unu vor merge in finala, iar perdantii vor ajunge in concursul Second Chance.

Juriu international

O alta schimbare este introducerea unui juriu international. Dar nu numai acesta va vota in finala, ci si 11 jurii regionale, la care se adauga televotingul. Acest juriu international va avea si sarcina de a selecta un cantec dintre cele 22 care nu s-au calificat in finala, care se va alatura celor 10 finalisti, pe baza unui wild card.

Dupa cum se observa, da, este exact cum a spus suedezul Svante Stockselius: fiecare membru EBU are dreptul sa faca exact ce doreste la el in tara, sa organizeze Eurovision cum vrea, dar depinde si ce anume face.

Numarul de participanti pe scena din partea fiecarui concurent va creste, in Melodifestivalen, la opt, cu doi mai multi decat limita maxima admisa de EBU pentru turneul final european. Vor fi admise inregistrari pentru backing-vocals.

Cele patru semifinale vor avea loc pe 7, 14, 21 si 28 februarie, cu Second Chance tinuta pe 7 martie si finala, asa cum am aratat deja, pe 14 martie. Melodifestivalen 2009 va fi gazduit de catre comicul Petra Mede.

================================================
Semifinala 1 7 februarie Goteborg Scandinavium Hall
Semifinala 2 14 februarie Skellefteå Kraft Arena
Semifinala 3 21 februarie Leksand Ejendals Arena
Semifinala 4 28 februarie Malmö Malmö Arena
Second Chance 7 martie Norrköping Himmelstalundshallen
Marea Finala 14 martie Stockholm Globe Arena
===========================================

Share