home EUROVISION, EVENIMENT Noa & Mira Awad, “There must be another way” (Israel, Eurovision 2009)

Noa & Mira Awad, “There must be another way” (Israel, Eurovision 2009)

Share

Doua fete cantand cu pasiune un cantec banal. Noa şi Mira. Pasiunea lor este inexplicabila. Dincolo de aceste lucruri simple pe care le constat, cele doua fete, cu o piesa buna, ar putea performa.

Iar dincolo de aceasta, langa mine, in timp ce ascult aceasta piesa, cineva foarte apropiat mie constata/exclama: “Valeu. Ce piesa… sinistra!”.

Iar dincolo si de aceasta, avem mesajul umanist impresionant a doua cantarete care reprezinta Statul Israel la Eurovision. Una este israeliana si alta palestiniana si impreuna canta ca trebuie sa existe o cale, lucru cu care suntem intru totul de acord. Trebuie sa existe o cale prin care sa se intrerupa oroarea razboiului aceluia, dar ar fi putut sa existe si o cale artistica mai buna de exprimare a acestui mesaj.

Scandal politic cu Mira şi Noa

Asa cum scrie Europa FM, “un grup de intelectuali şi de artişti din Israel şi din Palestina îi cer Mirei într-o scrisoare să nu-şi reprezinte ţara la ediţia din acest an a concursului Eurovision”. Petiţia a fost semnată de actori, regizori, cântăreţi si jurnalişti.

“Guvernul israelian vă trimite la Moscova, deoarece faceţi parte dintr-o maşinărie de propagandă, care încearcă să creeze aparenţa unei co-existări dintre evrei şi arabi, sub care se ascunde masacrul civililor palestinieni”, se scrie în document.

“Te rugăm, Mira, în numele copiilor din Gaza şi pentru viitorul fiecărui copil, arab sau evreu, nu fi o complice a maşinăriei de ucis”, se precizează la finalul scrisorii. “Israel Broadcasting Authority” a declarat că Eurovision-ul nu va fi niciodată un eveniment politic, ci este menit să creeze un dialog muzical între ţările participante.

Mira, câmtăreaţă de jazz. Noa, o solistă de excepţie

Comitetul IBU a decis că le va susţine pe cele două cântăreţe şi este “convins că rezultatele vor vorbi de la sine”. Mira Awad (foto 1) este cantareata de jazz, pop, rock si cantece traditionale evreiesti si a cantat alaturi de (adica probabil in deschidere la) Stevie Wonder, Sting ori Carlos Santana. S-a nascut in Galileea. A fost solista unei formatii rock si este actrita de comedie.

“Noa” Akinoam Nini este, conform lui Berti Barbera, “din categoria artistilor de exceptie care merita cunoscuti”. La varsta ei, usor trecuta de treizeci de ani, are un loc asigurat in elita, bucurandu-se de elogiile intregii lumi muzicale.

Nascuta in Israel intr-o familie de evrei de origine yemenita, se muta dupa un an la New York, mai exact in Bronx. Si-a gasit vocatia devreme, la opt ani compunand primul cantec, despre un gandacel. A inceput liceul la “New York’s High School for the Performing Arts”.

Companie artistică selectă

La saptesprezece ani s-a intors in Israel, dupa liceu intrand in serviciul militar. A devenit studenta la celebra ”Rimon School of Jazz and Conemporary Music” unde l-a intalnit pe Gil Dor, un desavarsit muzician si co-fondatorul scolii.

Cei doi au devenit imediat o echipa iar in 1991 au lansat “Achinoam Nini & Gil Dor Live”, un recital acustic, in duo, continand piese jazz si pop cu aranjamente proprii. Prietenul lui Gil, absolventul Berklee School din Boston, cunoscutul chitarist Pat Metheny, a adus perechea la casa de discuri Geffen. In 1995, la New York, Carnegie Hall a asteptat-o plina pana la refuz.

A urmat lucrul la cel mai mediatizat album al ei, “Calling”, cantat integral in limba engleza. Noa si Gil s-au intalnit cu legendarul producator Rupert Hine, care anterior avusese grija de soarta unor artisti precum Kate Bush, Rush si care are la activ peste douazeci de albume de platina.

Noa si Gil s-au instalat langa Paris, la castelul in care locuia si lucra Rupert. In sfarsit, Berti scrie foarte mult si extrem de laudativ despre Noa, dar tot nu ma impresioneaza. Totul e minunat, e si scandalul care atrage si creeaza rumoare, dar lipseste piese reusita. “There must be another way” are mesaj, dar nu are muzica.

Share