home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION 2009 Andrei Partos: La Eurovision, ca la angajare la NASA!

EUROVISION 2009 Andrei Partos: La Eurovision, ca la angajare la NASA!

Share

Voi lasa acum sa mearga de la sine ceea ce povesteste, de la conferinta de presa de vineri la care s-au anuntat semifinalistii competitiei, jurnalistul Andrei Partos, pe forumul care ii poarta numele, care porneste de la marele capital de simpatie al emisiunii sale de pe Radioul National, “Psihologul muzical”. Mi-am permis sa intervin numai cu intertitluri si aldine pe capetele de paragraf. Povestea este foarte interesanta.

Foarte amuzante fazele de la conferinta. Si situatia cu Fornea este una de film. Sapte piese ale lui Dani Alexandrescu si echipa, eliminate, pentru ca nu aveau traducerea textului în limba franceza? Dar de ce nu a sunat nimeni de la TVR , dupa deschiderea plicurilor, pe 6 ianuarie, sa le spuna oamenilor ca sunt nereguli cu actele depuse?

Ca doar nu era vorba de angajare la NASA!

Daca pe 22 decembrie, conform regulamentului, se încheiau înscrierile, aveam vreo 15-20 de piese. Cel mult. S-a prelungit termenul. Cum bine spunea Fornea în emisiune (n.n.: Radu Fornea a fost invitatul lui Andrei Partos la “Psihologul Muzical”), atunci s-a putut! Paradoxal, au disparut cele cinci jurii. N-au mai fost observatori din partea presei în sala, la jurizare (am solicitat si am fost refuzati).

Schimbarile la sistemul de notare sunt firesti. S-a revenit la notarea EBU, dupa experimentele bolnave introduse de I. Duma. În rest, documentele TVR au foarte multe fisuri, de parca n-ar avea nici un jurist în cladire. N-am aflat de nicaieri cum e sanctionat autorul , care, calificat fiind, se retrage brusc, dupa ce s-au investit bani în jurizare, consum administrativ, repetitii, etc.

Înscrierea e gratuita.

Firesc. Te poti retrage când vrei, uitând ca e o televiziune care functioneaza pe bani publici? Adica: totul la capriciile creatorilor? Da, daca un solist se înbolnaveste, e normal sa apelezi la gestul retragerii. Cu acte în regula. E vorba de niste spectacole tv, cu o durata calculata. Orice minut conteaza pentru producator. O schimbare afecteaza totul.

Nu e normal sa fie responsabilizati si artistii?! EBU schimba mereu regulile. Si noi trebuie sa fim flexibili. Ati vazut câte tari se retrag? Nu mai au bani, nu mai au încredere în acest concurs. În fiecare tara sunt scandaluri. Asa ca nu trebuie sa ne jenam de ale noastre.

Cu juriul s-a trecut in extrema cealalta

Mai am de zis ceva si despre juriul de acum. Lumea s-a mirat ca n-a fost nici un reprezentant al postului public. Eu consider ca e anormal. Sunt câteva zeci de absolventi de Conservator în redactia muzicala a RRA. Nu vad de ce ar fi Traistariu o solutie optima pentru juriu, atâta timp cât el acum o luna era un potential concurent.

Se simte o teama, o negare a competentilor. Daca în alti ani s-a exagerat cu juratii de peste 50-70 de ani, acum s-a trecut în extrema opusa. De parca judecarea calitatii muzicii pop ar fi o problema de vârsta ! Din cele relatate de Iulia dupa conferinta de presa, reiese ca întrebarile punctuale n-au primit raspuns.

Au ramas Moga si Costi Ionita

S-a spus ca nu-s schimbari în regulament. Eu am gasit o gramada. Eliminarea unor piese cu potential valoric pe baza de limba franceza mi se pare profund abuziva si rau intentionata! Ca un facut au ramas în joc piesele lui Moga, Costi Ionita.

Clienti perseverenti ai Eurovision in ultimii cinci ani. Iar dupa ascultare am tot dreptul sa ma îndoiesc de justetea alegerilor facute. Si asa recolta e foarte slaba. E bine ca unii au descoperit “stiluri noi” ca house, dance, disco sau R&B ! E un mare pas înainte.

Share