Este sondajul o metodă de marketing politic mascată în sociologie?

Share

Este sondajul folosit acum, de către partidele politice, o metodă de marketing politic mascată în sociologie, prin chestionarea alegătorului?

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD în perioada 8-22 ianuarie arată că dacă duminică ar avea alegeri europarlamentare, PSD ar lua 31%, PNL 20%, AUR 19%, Alianța Dreapta Unită 14%, SOS România (Șoșoacă) – 8%, UDMR 5%, Reper 1%.

Este sondajul o metodă de marketing politic mascată în sociologie?

Marcel Ciolacu, președintele PSD, e liderul politic care beneficiază de cea mai mare încredere în sondajul comandat de PSD, cu 26%, urmat de Diana Șoșoacă și George Simion (câte 23%), Nicolae Ciucă (20), Klaus Iohannis (16%), Dacian Cioloș (15%), Ludovic Orban (14%) și Cătălin Drulă (11%), conform G4Media.

Citeşte şi: 

Este acest sondaj credibil? Sunt sondajele de opinie, pe teme politice, credibile în România. Departe de a sta lucrurile astfel.

Avangarde este firma de sondaje a sociologului Marius Pieleanu, un client vechi al PSD, care a înghiţit sume imense de bani de la PSDragnea şi PSD, în general.

Citeşte şi: 

Devine atunci evident de ce PSD chiuie cu 31%, iar Marcel Ciolacu are cea mai mare încredere politică.

Este suspect faptul că SOS-ul lui Şoşoacă a crescut la 8%, iar Diana Şoşoacă şi George Simion, partenerii extremişti antieuropeni folosiţi de PSD pentru a încerca să câştige Preşedinţia, au 23% încredere politică.

Manipulare. Escrocherie

Ideea este că acestea nu sunt sondaje de opinie, ci marketing politic mascat în aparente sondaje de opinie, menit să manipuleze alegătorii înaintea votului. Adică o escrocherie. Dacă spui că Şoşoacă are 8%, tragi în sus intenţia de vot pentru aceasta, chiar dacă e 2%.

Convingerea noastră este că orice partid, în afară de versiunea publică, manipulatorie a sondajului, care e marketing politic, are livrată de la sociologi şi realitatea politică.

Interesant ar fi să apară nişte jurnalişti care să pună faţă-n faţă adevăratul rezultat al sondajului ca operaţiunea de marketing politic.

INSOMAR. Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă

Să trecem în revistă cine deţine casele de sondaje din România.

INSOMAR S.A. e o afacere suspendată teoretic din 2013, controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă, conform Europa Liberă. Institutul Național pentru Studii de Opinie și Marketing a fost înființat în anul 1999 și era controlat de orin Ovidiu Vîntu.

Oficial, INSOMAR S.A. și-a suspendat activitatea pe 1 iulie 2013 și are acum ca acționar principal compania petrolieră PSV Company S.A.

La rândul ei, PSV Company este deținută majoritar de offshore-ul cipriot ELBAHOLD LIMITED, cumpărat în 2011 de oamenii de afaceri Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Acesta din urmă a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare.

CURS. Ioşka Buble şi soţia de la PSD

CURS este deținut în totalitate de fostul jurnalist Iosif Buble, care este căsătorit ci Diana Tuşa, politician traseist, care acum este deputat PSD. Iosif Buble a fost jurnalist la Antena 3 și are, pe lângă institutele de sondare a opiniei publice, site-ul www.știripesurse.ro.

INSCOP este controlat de Remus Ştefureac şi Ada Cornea Luca. Ștefureac este unul dintre cei șase administratori ai Niro Investment Group. Patronul NIRO, Dumitru Nicolae, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare, în Dosarul Microsoft, pentru trafic de influență.

SOCIOPOL. Mirel Palada, un extremist violent

Tot în 2013, sunt înființate două firme de cercetare și consultanță sociologică care includ numele Sociopol S.R.L. În prima, unic acționar este purtătorul de cuvânt al Guvernului Ponta între 2009-2013, Mirel Palada, iar în cea de-a doua acesta deține 95% din acțiuni.

Până la acel moment, Mirel Palada era asociat cu Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, condamnat în dosarul Grivco, și cu Mihai Motoc în Compania de Cercetare Sociologică și Branding Forum S.R.L..

IMAS. Alin Teodorescu, apropiat de PSD

Sociologul Alin Teodorescu, care deține aproape 54% din acțiunile IMAS, a fost șef al Cancelariei ex-premierului Adrian Năstase și deputat PSD de Brăila, în perioada 2000-2004.

Metro Media Transilvania este deținută din 2021 în proporție de 100% de soția fostului ministru Vasile Dîncu, Maria Dîncu. Dîncu este din nou senator PSD, după ce a luat o pauză, pe timpul PSDragnea.

Share