home ECONOMIE Romania negociaza cu FMI un imprumut de criza, anunta patru ziare

Romania negociaza cu FMI un imprumut de criza, anunta patru ziare

Share

Cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung (NZZ) anunta, intr-o depesa de la Londra, de duminica, 26 octombrie, ca “[…]Bulgaria, Lituania, România şi Serbia sunt in discutii cu FMI” pentru un imprumut. Luni seara, la emisiunea “Fetele Cotidianului”, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, Mugur Stet, a infirmat cele scrise de NZZ.

Stet a afirmat telefonic ca “situaţia din România este stabilă şi nu este nevoie de sprijin din partea Fondului Monetar Internaţional, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria”.

Cotidianul elveţian susţine că România, la fel ca toate ţările cu economii de tranziţie, este grav afectată de criza financiară mondială. Pieţele acestor ţări sunt vulnerabile, pentru că investitorii străini îşi retrag banii de pe piaţă, iar administratorii de fonduri mutuale sunt nevoiţi să vândă.

Şi publicaţia germană Die Welt comentează că, după împrumuturile cerute rând pe rând de Islanda, Ungaria, Ucraina, Pakistan la poarta FMI, următoarea pe lista pare să fie România. Nici Grecia sau Spania par să nu scape fără o mână de ajutor din partea instituţiei internaţionale. Toate aceste speculaţii au fost contrazise de oficialii BNR.

Foarte interesanta este afirmatia facuta in ultimele minute ale emisiunii de catre jurnalistul Emil Hurezeanu, care a spus astfel: “Administratia Prezidentiala va trebui sa se lupte, din aceasta seara, si cu Frankfurter Algemeine Zeitung, si cu Financial Times, si cu Die Presse, si cu Die Welt, pe langa NZZ. Toate aceste ziare anunta ca Romania se afla pe lista de asteptare a FMI pentru un imprumut de criza”.

Share