home ECONOMIE, POLITICA CRIZA: Diversiunea salariilor care ne baga-n crah

CRIZA: Diversiunea salariilor care ne baga-n crah

Share

300.000 de someri, deteriorarea increderii investitorilor, reducerea cresterii economice si explozia inflatiei – acestea ne asteapta daca vor fi majorate salariile profesorilor, arata cele doua scrisori publicate de Guvern pe site-ul sau, care au fost trimise de Executiv la Cotroceni, pentru a-l indupleca pe Traian Basescu sa nu promulge Legea majorarii salariilor cadrelor didactice.

Ipoteza noastra este ca defapt toata aceasta campanie guvernamentala este o diversiune menita sa mascheze si, ulterior, sa justifice altceva. Sa ne explicam.

Critic Executivul, pentru pomenile electorale pe care le da, din august anul trecut, cand a fost anuntata de catre Cabinetul Tariceanu prima pomana electorala obstinata pe care o cunosc: prima majorare a pensiilor din actualul ciclu.

Explicam atunci ca, atunci cand incerca sa explice care sunt resursele pentru aceasta majorare, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, ca si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, incepeau sa se balbaie. Ulterior, alte majorari de pensii promise de Executiv au fost justificate pompieristic de catre acelasi Vosganian.

Varujan sustinea ca pensiile se pot majora – si le-a majorat – prin urmatorul mecanism de tip fisiune nucleara: creste consumul, cresc veniturile la buget, deci exista un disponibil mai mare de bani pentru pensionari. Dai bani, creste si mai mult consumul…

Eroare, asa cum au aratat foarte multi. Nu poti bugeta pe presupozitii fiscale, iar acestea in general sunt atributul teoreticienilor fiscalitatii, nu cel al practicienilor.

Pomana electorala curenta

Am dedicat, la un moment dat, o postare de pe acest blog, cu ocazia unei sedinte de guvern, enumerarii actelor normative supuse dezbaterii care reprezinta o pomana electorala curenta. Mica, marunta, dar aceasta reprezinta. Despre ea nici nu mai scrie presa, pentru ca s-a impamantenit ca un dat. As putea sa dau un exemplu acum. Ia sa o fac. Iata un exemplu:

“La începutul sedintei de Guvern de pe 22 octombrie, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, sa urmareasca modul în care se desfasoara distribuirea ajutoarelor de încalzire acordate populatiei pentru sezonul rece”, arata Comunicatul 1 de la aceasta sedinta.

Aici, defectul este de strategie si structural. Daca guvernul condus de Calin ar fi facut reforma si optimizare economica, acum romanii ar fi fost mai bogati, iar aceasta bunastare ar fi dus la micsorarea ajutoarelor pentru incalzire. Sau chiar la eliminarea lor.

Defect de strategie. Cabinetul Tariceanu mosteneste de la Cabinetul Nastase, iar acesta de la precedentul, o structura a bugetului de asistare sociala a romanilor, care a fost constituita in cepand cu anul 2003, inainte de alegeri, de catre un Executiv format de un partid disperat sa ramana la putere: PSD.

Aceasta asistare sociala a romanilor a fost numita de Adrian Nastase “social-democratie”. Nimic mai fals! Aasa cum am explicat, acesta este genul de pomana electorala curenta, despre care noi nici nu mai vorbim si pe care nici nu o mai punem in discutie. Cele cu obstinatie, asa cum am explicat, au inceput cam din vara anului trecut.

Pomana electorala cu obstinatie

Din vara anului trecut, de cand au inceput sa curga posmagii muietii la cetatenii cucuieti. De fiecare data, Executivul anunta ca sunt bani si ca tara este prospera si ferice, ca economia duduie, si de fiecare data Executivul era criticat.

De fiecare data criticii spuneau tot mai raspicat ca lumea este in criza si ca aceasta criza va afecta Romania si trebuie sa fim pregatiti de aceasta, nu sa aruncam banii pe fereastra.

In mod repetat, pana de curand, prim-ministrul a afirmat acelasi lucru: criza subprimelor (care, asa cum am vazut, nu este o simpla criza a subprimelor, ci un fenomen economic mult mai amplu si grav) nu va afecta Romania. Si urma o noua pomana electorala.

Pana de curand, cand brusc Calin Tariceanu s-a panicat si a descoperit focul, roata, curentul electric si fisiunea nucleara in aceeasi secunda: Romania este in pericol din cauza crizei, dar mai ales din cauza presedintelui Basescu, care vrea sa majoreze salariile profesorilor. Cand in realitate chiar ministrul liberal al Educatiei a sustinut aceasta majorare!

Ipoteza noastra este ca…

… Tariceanu a (crezut ca a) jucat pana acum tare, dand pomeni electorale pana in buza alegerilor si harjonindu-se cu focul, ca sa-si conserve pe cat posibil guvernarea pentru inca un mandat, cu orice risc. Rezultatul acestui joc cu focul este ca, de curand, a aflat de la Conu’ Mugur ca tara e in criza.

Tariceanu a schimbat de atunci brusc tonul, incercand sa sincronizeze momentul inceperii crizei cu momentul in care va intra in vigoare majorarea salariilor profesorilor. Trebuie sa fim foarte atenti ce se va intampla de acum incolo. Este absurd sa ne imaginam ca tara intra in criza de la a doua decada a primei luni in care cresc salariile cadrelor didactice.

Mai trebuie sa fim atenti cine si ce anume va aprinde focul, pentru ca, dupa parerea mea, in acest moment sunt coapte conditiile pentru panica. Sa ma explic. Conu’ Mugur, vulpoiul de la BNR, stie foarte bine ce se intampla in politichie, dar nu il intereseaza nici sincronizare, nici nimic.

Tara are nevoie de bani, asa cum am vazut in postarea anterioara, iar aceasta pe tacute, ca altfel incepe debusolada nationala. FAZ, NZZ, Die Presse si Financial Times nu bat campii fara logica, e prea putin probabil ca asa sa stea lucrurile.

Isarescu nu anunta ca suntem in criza si exact care este natura crizei, ca sa nu inceapa panica. In acest timp, negociaza cu FMI un imprumut de criza. Dupa ce il va obtine, va face un briefing si va anunta oficial tot: si cum stam (sau o parte din cum stam) si ca am imprumutat, si de unde, si in ce conditii.

Atunci pietele din tara vor suferi un soc puternic, dar incomparabil mai mic decat cel ce ar putea sa fie generat de lipsa unei surse de imprumut, combinata cu anuntul existentei crizei. In urmatoarele secvente, in plina campanie electorala, Tariceanu va iesi si va da vina pe Basescu pentru criza. Cu totul stupid, pentru ca principalul vinovat pentru amploarea impactului viitor al crizei este chiar el.

Vom trai si vom vedea…

Share