Elena Udrea a ajuns pe prima pagină în presa costaricană

Share

S-a terminat cu Elena Udrea. Jurnaliştii costaricani au aflat totul despre ea. Diario Extra scrie cu lux de amănunte toată povestea fugii ei de Justiţia Română, pentru a nu ajunge la închisoare. Toate chichiţele legale sunt expuse copios. Practic, se petrece exact ce spuneam anterior.

Udrea şi Bica şi-au făcut calcule foarte greşite fugind în Costa Rica

Udrea nu are nici o şansă să se facă dispărută în Costa Rica, pentru că acest stat centramerican este o democraţie consolidată. Iar în democraţiile consolidate mai apare un actor: mass-media, care informează corect opinia publică.

Totul este cunoscut în amănunt de opinia publică. Există şi unele lucruri înţelese greşit, ca de exemplu faptul că PSD ar fi decis demiterea llui Kovesi pentru că a fugit Udrea din ţară. Prezentăm în continuare traducerea articolului din publicaţia centramericană. Intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei.

Românii aflați în fugă folosesc Costa Rica pe post de refugiu. Elena Udrea, ex-ministru acuzat de spălare de bani şi trafic de influenţă

Costa Rica și Madagascarul sunt separate de mii de kilometri și multe ore cu avionul. Cu toate acestea, au o caracteristică ce atrage românii care doresc să scape de Justiția din țara lor: cele două state nu au tratat de extrădare cu România.

De aceea, Tiquicia (n.n.: numele de alint dat Costa Ricăi) a devenit o destinație de aur pentru acești europeni. În special pentru politicienii din acea țară balcanică, persecutați pentru acuzații sau condamnări de corupție.

Unul dintre cele mai recente cazuri deja cunoscute este cel al fostului ministru al Turismului din România, Elena Udrea. Aceasta a solicitat azil politic în Costa Rica cu mai puțin de trei săptămâni în urmă.

Acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani

Refugiata a fost arestată în februarie 2015, când a fost acuzată de infracțiunile de trafic de influență și de spălare de bani. Aşa amintesc La Vanguardia și Deutsche Welle.

Mai multe mass-media internaționale au preluat informațiile care detaliază întrebările ce se ridică împotriva foștilor demnitari, după ce un jurnalist din România a indicat destinația Costa Rica.

Reporterul a susținut că femeia a fugit în țara noastră. Cauza: nu există acorduri de extrădare între cele două națiuni.

Alt compatriot, aceeaşi problemă

Conform detaliilor publicaţiei RiseProiect, românca fugită în Costa Rica ar fi însoțită de o altă femeie. Aceasta este fostul procuror antimafia, Alina Bica, condamnată în două procese pentru corupție, care așteaptă [să meargă la] închisoare. Fostul ministru a vorbit cu postul de televiziune România TV și a spus că ne vizitează teritoriul.

“Nu înțeleg toată isteria cu fuga, dacă mergem în vacanță sau ne vizităm un prieten este același lucru, nu mă ascund”, a spus Udrea.

Luxoşi

Fostul înalt demnitar se află încă în așteptarea soluționării unui apel depus la autoritățile judiciare române. Deznodământul acestuia ar putea să-i aducă condamnarea.

Elena Udrea afirmă în interviu că nu trăiește o viață de lux în Costa Rica:

Cei care își imaginează că Costa Rica este o țară a lumii a treia trebuie să știe că nu vă puteți permite la fel ca în România. Este foarte dificil de a cumpăra o casă sau o mașină. Mâncarea la supermarket costă de trei sau de patru ori mai mult.

, a spus Udrea. (n.n.: normal, Costa Rica este supranumită Elveţia Americii Centrale)

Extrădarea

Potrivit comunicatorului european responsabil de anchetă, România ar căuta intervenția ONU și a entităților sale anticorupție pentru extrădarea suspectului.

Prin intervenția avocatului, fostul ministru a solicitat azil politic în țara noastră. “Beneficiem de o normă de drept al imigrației, care prevede că orice cerere de extrădare este suspendată pe perioada soluționării cererii de azil“, a declarat acesta pentru Cristian Pantazi de la G4 Media.

Până la un an – poate dura procesarea cererii de azil, în funcție de legislația de imigrare a fiecărei țări.

Ambasadorul

Potrivit presei române, guvernul a luat decizia de a separa reprezentantul diplomatic al acestei națiuni în Costa Rica, după ce a aflat despre prezența ex-lucrătorului.

Evadarea foștilor înalți funcționari condamnați sau așteptarea verdictelor lor în cazurile de proiecte de corupție [pot arăta,] din păcate, imaginea unui stat deficitar.

, a spus Pantazi. Această națiune trece printr-o criză politică. Aceasta după preluarea puterii de către soccial-democraţi, care au luat decizia de a înlocui procurorul anticorupție, după presupusa fugă a fostului ministru în America Centrală.

Share