Horodniceanu s-a înscris pentru un nou mandat de şef DIICOT

Share

Actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, s-a înscris astăzi în cursă pentru un nou mandat de trei ani în fruntea instituţiei. Astăzi este ultima zi în care procurorii pot depune cereri de înscriere la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei. În afara lui Horodniceanu, s-ar mai fi înscris un procuror.

Întrebat cine s-a mai înscris în cursă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat: “Lista se va afişa la sfârşitul programului”. Iohannis: preşedintele, Preşedinţia, nici o legătură cu Black Cube

Cine este Daniel Horodniceanu

Horodniceanu a fost şeful Serviciului teritorial Iaşi. A fost numit şef DIICOT în urmă cu trei ani, de către preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc. Practic, a fost prima numire de şef al unui mare parchet făcută de actualul preşedinte.

În 3 ani, a avut de gestionat dosare grele, precum Dosarul Black Cube, privind spionarea şefei DNA. De asemenea, dosarul medicului Lucan sau ancheta Romgaz. Recent, dosarul Romgaz a fost practic anulat de judecătoarea de cameră preliminară de la ÎCCJ.

Cauza – fostul procuror de caz, Gheorghe Şpaiuc, ar fi făcut greşeli în cascadă, precum solicitarea unui mandat de supraveghere tehnică pentru conturi de la Tribunal, nu de la ÎCCJ. Aceasta deşi în anchetă era vizat un fost ministru, Adriean Videanu.

A încercat să salveze Dosarul Romgaz

Horodniceanu a încercat să salveze dosarul şi a înlocuit procurorul de caz. În mare măsură, aminteşte G4Media, a fost prea târziu. Prejudiciul din dosarul Romgaz se ridică la 60.000.000 de euro.

În mandatul lui Horodniceanu, DIICOT a instrumentat mai multe dosare cu specific terorist. De exemplu, cazul extremiştilor maghiari sau cel al adolescentului din Craiova acuzat de jihadism. Ambele cazuri s-au lăsat cu condamnări.

DIICOT, sub conducerea ieşeanului, s-a războit şi cu jurnaliştii de la The Sun. Aceştia aruncaseră pe piaţă o ştire falsă despre copii exploataţi pentru producerea ouălor Kinder. De asemenea, despre jurnaliştii de la Sky News care susţineau că în România se face trafic de armament.

Relaţiile instituţională corectă

Potrivit unor surse din DIICOT, Horodniceanu a avut o relaţie instituţională corectă cu serviciile secrete, dar nu a murit de dragul lor. De exemplu, a părăsit recepţia SRI din 29 martie 2016 când a văzut că acolo era şi deputatul Sebi Ghiţă, multiplu inculpat.

A fost singurul şef de mare parchet care a dat publicităţii date statistice concrete. Potrivit acestora, numărul informărilor SRI către parchete a scăzut în ultimii anii. Şeful DIICOT a avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei.

Daniel Horodniceanu a fost precedat la şefia DIICOT de Alina Bica. Aceasta a fost arestată pentru corupţie şi a fugit în Costa Rica. El a avut aşadar de gesionat şi o criză de imagine a procurorilor DIICOT.

Share