“E limba duşmanului!”. Mulţi rusofoni ucraineni renunţă la limba rusă

Share

Un fenomen se generalizează. Mulţi rusofoni ucraineni refuză să mai voebească limba rusă, pe care o consideră limba duşmanului.

Moscova susține că „operațiunea specială” din Ucraina vizează, printre altele, apărarea populației vorbitoare de limbă rusă, care ar fi persecutată de naționaliștii ucraineni.

Cu toate acestea, la Kiev și în alte părți ale țării, mulți ucraineni vorbitori de rusă au decis să învețe sau să își îmbunătățească limba ucraineană.

Această abordare capătă o dimensiune patriotică, în timp de război, arată un reportaj France24, preluat de RFI România.

În dimineața zilei de sâmbătă, 28 mai, la Vîșhorod, mai multe femei se salută, în timp ce se întâlnesc într-o sală a primăriei din acest oraș de la periferia Kievului.

Dora și Roxanna au fugit din Donbas, în 2014, în urma cuceririi regiunilor Donețk și Luhansk, de către forțele pro-ruse, înarmate și finanțate de Moscova.

Tatiana și Larissa sunt rusoaice și locuiesc în Ucraina de mulți ani. Mai este și Olga, o belarusă care s-a mutat la Kiev în anul 2020.

Ceea ce au în comun este faptul că toți sunt vorbitori de rusă, dar doresc să își îmbunătățească nivelul de cunoaștere a limbii ucrainene.

Tatiana recunoaște că are dificultăți în a stăpâni alfabetul ucrainean.

”Vin aici de trei ani și fac progrese”, spune ea, dar „în viața de zi cu zi, încă folosesc limba rusă”.

Purtând un tricou în culorile ucrainene, Roxanna spune că este vorbitoare nativă de limba rusă.

„Am învățat ucraineana la școala din Donețk, dar nu este limba mea de suflet. Nimeni nu ne-a obligat niciodată să vorbim ucraineană”, spune ea.

În această țară, în mare parte bilingvă, conflictul cu Rusia înclină inevitabil țara spre limba ucraineană, în detrimentul limbii ruse.

În urma Euromaidan-ului (2014) și a războiului din Donbas, ucraineana a devenit obligatorie în școli, în 2017, iar în 2019 a fost adoptată o lege, care o va face obligatorie, treptat, în toate domeniile vieții publice.

Un sondaj realizat de un institut ucrainean arată că, în prezent, doar 16% dintre ucraineni spun că limba lor maternă este rusa, față de 40% în 2012.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați (51%) spun că folosesc doar limba ucraineană în viața de zi cu zi, iar o treime (33%) spun că folosesc atât rusa, cât și ucraineana.

Larissa, născută în Rusia, trăiește în Ucraina, de 40 de ani.

„Copiii mei vorbesc ucraineană și mă deranjează că eu nu o vorbesc foarte bine. În momentul de față, este un pic rușinos să nu vorbești limba ucraineană în Ucraina.

Am început să urmez cursuri aici după invazia din 24 februarie și regret că nu am început mai devreme”, spune ea.

Până la începutul lunii aprilie, toate femeile care participau la acest curs au stat ascunse în apartamentele lor, refugiindu-se în subsoluri sau în adăposturi ori de câte ori auzeau sirenele.

Trupele rusești s-au apropiat până la zece kilometri de oraș înainte de a fi respinse de forțele ucrainene.

Share