home POLITICA Dreapta se îndreaptă spre eşec la Prezidenţiale?

Dreapta se îndreaptă spre eşec la Prezidenţiale?

Share
Şi Spinoza ar fi mândru de profunzimea acestei priviri.
“El este gânditorul!”. Şi Spinoza ar fi mândru de profunzimea acestei priviri.

Nimic nu-şi putea dori cu mai multă bucurie USL decât această fărâmiţare a forţelor de dreapta.

PDL se arată a fi factorul destructiv numărul unu, poziţia dominantă pe dreapta eşichierului politic făcându-l, în acest moment, să contribuie decisiv la spargerea unităţii forţelor politice pro-occidentale şi pro-reformiste din România.

Adepţii PDL de pe Facebook se pot supăra pe noi. Aşa vedem noi lucrurile: drumul pe care merge un partid care odată a fost forţa motrice a reformei în România, cu toate bunele şi relele sale, pare a fi ireversibil şi e caracterizat cel mai bine printr-un singur cuvânt: pesedizare.

Ultimele evoluţii din dreapta eşichierului politic confirmă previziunile cele mai pesimiste, conform cărora forţele politice de centru-dreapta vor pierde alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Singurul care poate rupe acest trend este preşedintele Traian Băsescu, impunând realizarea unei coaliţii coerente a forţelor de dreapta şi un candidat unic puternic, prestant, bine consiliat şi susţinut de toate forţele politice.

Este evident că persoana stabilită de actuala conducere a PDL să candideze la Președinție din partea opoziţiei de centru-dreapta e fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. Ceilalţi sunt butaforie, el e sortitul, unicul, inegalabilul, incrocinbrătinabilul.

Cătălin Predoiu însă, oricât este scos, săracul de el, în faţă de liderii PDL, nu are nici anvergura politică, nici charisma, nici personalitatea necesare şi nu pare să aibă nici voinţa pentru a deveni următorul preşedinte al României. Este un candidat făcut, plămădit, nu născut, nativ.

Dacă PDL îl va impune pe Predoiu candidat unic al Opoziției, acesta va ieși în cel mai bun caz pe locul al treilea în preferinţele electoratului. Numai un bailout dramatic al ţării noastre până la alegeri, combinat cu alte basculări politice majore, l-ar putea face pe onestul ministru de ieri al Justiţiei să devină preşedintele României de mâine.

Trebuie ca românii să ajungă la concluzia că astfel, cu USL, nu se mai poate nicicum trăi și să se producă o magnetizare extrem de puternică pe orice candidat scoate dreapta. Deocamdată, nu se întrevede o astfel de posibilitate, iar Cătălin Predoiu nu are capacitatea de a mobiliza electoratul de dreapta care a lipsit de la ultimele scrutine.

Nici plombele Ghiţă Falcă sau Simona Creţu nu au şanse mai mari, ci chiar mai mici decât Predoiu. O eventuală nominalizare a lui Emil Boc ar putea să schimbe oarecum datele problemei, dar nici primarul Clujului nu este cea mai bună soluţie.

Chiar dacă unii ştiu ce personalitate pronunţată are fostul premier, electoratul indecis de dreapta îl vede pe acesta ca fiind un simplu roboţel al lui Traian Băsescu, iar maşina de propagandă a USL nu va ezita să-l toace pe acesta.

Soluția cea mai potrivită, în opinia noastră, în forțele de centru-dreapta, este cea a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Excelent diplomat, bun politician, charismatic, cu un potenţial intelectual remarcabil, MRU nu este însă astăzi deloc bine plasat politic.

Este liderul Forţei Civice, un partid mic, aliat cu PNŢCD şi IRL în Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr, un remake cu trimitere la fosta alianţă ce a învins acum opt ani PSD – PC, dar cu o componenţă complet diferită. Un fel de ciorbă reîncălzită anti-PDL şi intra-centru-dreapta, cu şanse discutabile de a prinde Legislativul.

MRU este acuzat că a pactizat cu politicienii IRL, defectori din PNL, care în timpul loviturii de stat de anul trecut au fost de partea puciştilor. Aserţiunea este discutabilă, pentru că nu avem toate datele problemei, iar Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, cel puţin, au fost critici la adresa modalităţii de acţiune a USL de acum un an.

Subtilităţile de genul că, prin aducerea IRL de partea Opoziţiei, centrul-dreapta ar putea fi beneficiar al voturilor electorilor cu opţiuni liberale tot mai dezamăgiţi de prestaţia PNL – Crin Antonescu nu sunt gustate deloc de adepţii liniei dure din electoratul de Opoziţie, radicalizaţi, înrăiţi după cele petrecute în ultimul an.

Aşa că MRU, cum s-ar spune, ce ia pe mere dă cu spor pe pere.

Puncte de inflexiune în acest trend îngrijorător al happeningului de anul viitor ar putea să fie:

alegerile europarlamentare, ce ar putea să schimbe raporturile de forţe din Opoziţie (dar depinde şi cât de mult), ori

noi gafe făcute de USL la guvernare (dar depinde şi cât de mari vor fi acestea, precum şi ce impact social-electoral vor avea), ori poate

ieşirea PNL de la guvernare şi înlăturarea găştii lui Crin din fruntea acestui partid (dar depinde şi cine vine, în această situaţie, în loc, pentru că Tăriceanu are o istorie de aversiune reciprocă cu Traian Băsescu, ce va rămâne indiscutabil liderul moral al actualei opoziţii).

Repetăm ceea ce am mai atenţionat în urmă cu puţin timp: dreapta pro-occidentală din România, dezbinată şi slăbită de diversiunile stângii pro-ruse, ar putea să aibă exact soarta celei din Ucraina, care a pierdut cu brio ultimele alegeri.

Diferenţa e că noi suntem stat membru UE, ceea ce mai reprezintă o umbrelă de protecţie contra samavolniciilor politice ale stângii de inspiraţie silovikiană.

nota: această postare a fost scrisă vineri după-amiază. Ne bucurăm să vedem că nu suntem singurii ce gândim astfel.

Share