Dr. Gabriel Diaconu o pune la punct dur pe dr. Monica Pop

Share

Doctorul Gabriel Diaconu are o reacție dură, după ce Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie, a susținut la Antena 3 că vaccinul împotriva coronavirusului ar putea provoca leucemie.

„Doamna doctor Pop dezinformează medical pe un post de televiziune. Mai pe românește spus, minte. Spune inepțîi”, subliniază Diaconu.

Miercuri seară, întrebată dacă se va vaccina, Monica Pop a reacționat vehement: “Vă dați seama că nu! Categoric nu! Și nici nu voi da vreun sfat cuiva să se vaccineze atât timp cât acest vaccin e făcut în 3 luni!”.

“Domnu’ Gâdea, are efectele secundare pe termen scurt, dar alea pe termen lung unde sunt? Că vă mai spun încă o dată, peste 3 ani face leucemie unul care face vaccinul. Și fac toți…

Domnule Gâdea, de unde șțiți ce se întâmplă peste un an? Faceți copilului dumneavoastră vaccinul ăsta? Pericolul e foarte mare! Nimeni nu poate niciodată să spună că acest vaccin este sigur. Poate peste 10 ani. Bine, hai, 5 ani!

(…) Noi nu obligăm populația să facă vaccin împotriva bolilor care schilodesc și ucid, dar încercăm să obligăm populația să se vaccineze pentru o boală în care nu spune nimeni că 15 bolnavi din 100 au făcut forme grave și 85 la sută sunt vindecați. Nu poți să obligi populația să se vaccineze!”, a mai susținut Monica Pop.

Doctorul Gabriel Diaconu explică însă pe îndelete de ce Monica Pop dezinformează și spune inepțîi. „Iar când un medic spune prostii, responsabilitatea morală a celorlalți medici ar trebui să fie să răspundă răspicat, căci de-ajuns am schingiuit oamenii de rând cu tot felul de bazaconii, de unii au ajuns să meargă și la psihiatru, că nu știu ce să mai creadă”, subliniază Diaconu.

„Doamna doctor Pop trăiește pe o planetă unde vaccinurile dau leucemie. Nu e foarte clar prin ce mecanism obscur dau vaccinurile leucemie. Nu e foarte clar nici la cât timp dau leucemie. Și, când m-am dus să caut articole despre cele două, am aflat cu stupoare că se dezvoltă vaccinuri, acum, să VINDECE leucemia (unele forme), nu că ar cauza-o.

În opinia doamnei doctor Pop, exprimată la un post de televiziune, leucemia te poate lovi post-vaccinal azi, mâine, sau la câțiva ani distanță, cine știe, poate chiar câteva zeci. Face vaccinul o chestie extraordinară, cică, se cheamă ‘inducție genică’.

Eu știam că anumite lucruri pe lumea asta pot interveni în reglarea expresiei anumitor gene în sensul inducției, sau supresiei.

Eu știam că de asta se ocupă chiar alte fragmente, polimorfisme, din codul nostru genetic, dar și ARN mesager, baza ideii – de altfel geniale – a unor companii de a ”antrena” imunitatea corpului nostru uman (folosită, de altfel, și pentru tratamentul anumitor forme de cancer, doamna doctor, vezi mai sus). Dar să dea cancer, nu.

Doamna doctor Pop dezinformează medical pe un post de televiziune. Mai pe românește spus, minte. Spune inepțîi. Căci nu poți să acuzi un doctor de ignoranța (cred).

Aceste rânduri nu sunt totuși despre doamna doctor Pop, ale cărei ieșiri publice pot avea spumă, bulele sau aciditatea obișnuite. Dar aceste rânduri sunt despre un medic al cărui glas e ascultat de unii oameni, și pe care doamna doctor Pop, cu sau fără bună știință, îi induce în eroare.

Iar când un medic spune prostii, responsabilitatea morală a celorlalți medici ar trebui să fie să răspundă răspicat, căci de-ajuns am schingiuit oamenii de rând cu tot felul de bazaconii, de unii au ajuns să meargă și la psihiatru că nu știu ce să mai creadă.

Ce nu a vrut să înțeleagă, ce refuză să priceapă doamna doctor Pop e că tehnologia de dezvoltare medicală respectă un algoritm cam la fel cum în industria construcției de automobile se respectă un algoritm.

De-aia toate automobilele deocamdată au patru roți, un motor, o cabina și un portbagaj. Așa, la macheta, poți să-ți iei libertăți și să desenezi o chestie futuristă, eventual să-i pui și flapsuri și eleroane.

Dar în elaborarea unui medicament intervine și o formă de inginerie, astfel încât după ce-ai băgat sute de milioane de dolari într-un produs să nu-ți distrugi afacerea că la 1 an, doi ani sau mai mult să moară oamenii pe capete de leucemie, doamna doctor Pop să aibă dreptate și compania să dea faliment.

Companiile sunt entități foarte egoiste, dar și foarte scrupuloase. Scapi greu de răpciuga unui scandal farmacologic. Au giganțîi Pharma păcate? Au. Există povești scandaloase cu medicamente ale căror efecte secundare au fost complicate, și vieți au fost afectate sever de ce s-a întâmplat când etică medicală eșuează? Există. Ar trebui să generalizăm, plecând de la asta, și să scuipăm în san când luăm o aspirina? Nu, nu cred.

România e printre țările cele mai înapoiate când vine vorba de implementarea de noi tehnologii medicale. Suntem vai mamicuta noastră la capitolul investiție, dezvoltare, cercetare medicală de granița.

Durează o veșnicie, în România, până când protocoale de studii clinice ajung să fie puse în practică la noi.

Ce înseamnă asta, doamna Pop?

Asta înseamnă că în fiecare an sunt români care mor pentru că noi, doctorii, nu le asigurăm acces la medicină secolului XXI, și îi condamnăm să ia aceleași buline, aceleași soluții, aceleași picături că acum 30 – 40 de ani.

Care, între noi fie vorba, la vremea când au ajuns pe raft și oameni că dumneavoastră și co-generi ați început să le dați, nu fuseseră nici pe departe atât de amănunțit studiate. Pentru că ghinion, pentru că aceea era epoca medicinei bazată pe fler, pe har și pe mister.

Acest nărav, această maladie a medicinei românești de-a se uită că țăranul la nave spațiale când vine vorba de cele mai noi instrumente ține prizonieră o populație de bolnavi care merită mai bine. Merită mai multe. Merită atât de la țară ei, dar și de la doctorii ei.

Vreau să educăm oamenii despre vaccinuri și vaccinare. Vreau să explicăm oamenilor pe limba lor, cât oamenii să priceapă, oportunitatea unui vaccin care să ne protejeze pe noi de COVID.

Dar nu doar pe noi, cât și pe părinții, pe bunicii, pe fratile și surorile noastre, pe copiii noștri și pe toți aceia care ne sunt împrejur. Inclusiv pentru doamna doctor Pop, și pe anti-vaxxeri, și pe toți samsarii de ura și îndoială.

Pentru că această este virtutea umanistă a meseriei de medic. Așa a fost dintotdeauna. Așa am eradicat în România tifosul exantematic. Așa am făcut că holeră să nu mai ucidă mii de oameni că în Yemen.

Așa am făcut că poliomielita să nu mai condamne oamenii la moarte, sau la o viață de dizabilitate. Și așa vom face și acum cu infecția cu coronavirus, ale cărei repercusiuni, ale cărei consecințe pot fi fatale sau dramatice.

Putem. Putem să facem asta. Putem să prevenim morți, chinuri, drama și tragedie pentru multe familii de români. Și avem nevoie unii de alții. Avem nevoie, dincolo de fricile care ne dezbină sau de lozincile care ne asmut unii contra altora, să găsim acel loc de sobrietate, de luciditate, de maturitate încât să luăm decizia bună pentru țară noastră. O țară care trăiește cu un pas în viitor.

Nu cu toate ideile paranoice ale trecutului.

Astfel, cu regret altfel doamna doctor Pop, ar trebui să va revizuiți declarațiile. Sau măcar să așteptați până când o să apară toți leucemicii pământului, oameni că și dumneavoastră, să spună că i-a îmbolnăvit un vaccin. Va dați măcar seama ce bubuială ați bubuit? Va dați seama că acum cei care suferă de astfel de malignități o să trăiască nouă teroare, că poate un tratament pe care l-au făcut i-a îmbolnăvit? Câtă rușine, doamna doctor, și câtă tristețe, să amărâți atâta amar de lume…

Epilog: în timp ce doamna doctor Pop îmi dădea mesaje pe care bună cuviință mă împiedică să le fac publice (deocamdată), am avut ocazia să consult un tânăr pacient cu sechele catastrofice în urmă unei encefalite dată de virusul urlian. Virusul urlian e cauza oreionului, boală a copilăriei, prevenibila astăzi prin vaccinare…”, a scris Diaconu, pe Facebook.

Share