DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea

Share

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, solicită sesizarea Camerei Deputaților pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea.

La data faptelor ministru al Turismului, Udrea e acuzată pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită. Faptele penale ar fi avut loc în campania pentru prezidențiale din 2009.

Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Elena Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită, care ar fi fost săvârșite în exercitarea funcției ministeriale.

, informează DNA, via Agerpres.

DNA o anchetează pe Udrea pentru bani colectaţi prin infracţiuni

Pe parcursul campaniei pentru prezidențiale din 2009, au fost colectaţi bani prin infracțiuni. Aceştia au fost folosiţi ulterior pentru plata unor servicii prestate în campaniile electorale, conform DNA.

DNA reamintește că, în cursul lunii septembrie, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane. Este vorba despre Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului.

Mai este și Victor Tarhon, la data faptei președinte al Consiliului Județean Tulcea-Ei sunt suspectați de luare de mită, ca și Udrea, pentru cinci infracțiuni de spălare de bani.

Ulterior au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită.

Totul are legătură cu campania pentru alegerile din 2009

DNA informează că Elena Udrea i-a influenţat pe Gheorghe Nastasia (…) și pe Victor Tarhon, președintele CJ Tulcea. Aceştia au cerut reprezentanților unei firme să achite contravaloarea unor servicii. Este vorba despre servicii furnizate în campania electorală.

Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive. Legătura dintre persoanele ce obțineau fondurile și prestatorii de servicii “a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela“, detaliază DNA.

Procurorii mai susțin că Udrea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate. Astfel, banii obținuți ilegal trebuiau să ajungă la societățile ce prestau servicii de campanie.

Elena Udrea era atunci ministru al Turismului. Aşadar, infracțiunile au fost săvârșite în exercitarea funcției, deci e necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

Cererii transmise de procurorul șef al DNA i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii anticorupție. De asemenea, 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În cauză, inculpații Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu, Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar.

Aceeași măsură e dispusă și față de Elena Udrea, în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani, mai arată DNA.

Share